Akušerės patarimai: kaip gimdyti sklandžiai ir be baimės | Kas vyksta Kaune

Akušerės patarimai: kaip gimdyti sklandžiai ir be baimės

Organizatorių nuotr.

Mūsų visuomenėje gimdymas labai dažnai asocijuojasi su skausmu, ilgomis varginančiomis valandomis ar netgi kančiomis. Kas laukia gimdymo metu? Kuo svarbus pasiruošimas gimdymui? Kodėl ne visos moterys gimdo sklandžiai ir lengvai? Daugybė klausimų sukasi ne vienos mamos ir tėčio galvose.

Pasak akušerės Marijos Mizgaitienės, tinklaraščio bei būsimų ir esamų tėvelių studijos „Sumani mama“ įkūrėjos, visuomenė perpildyta mitų, neteisingų įsivaizdavimų ir klaidinančių pasakojimų apie gimdymą – vertinga ir teisinga informacija paskęsta informacijos triukšme.

Žinios – stiprybė

Žinoma, kaip ir visais laikais gimdymas – nenuspėjamas ir dinamiškas procesas, kurio visiškai valdyti negalime, todėl labai svarbus tinkamas pasiruošimas, kas gimdymą gali padaryti lengvesniu, sklandesniu ir netgi greitesniu.

„Dirbdama akušerės darbą akušere matau skirtumą tarp tinkamai gimdymui pasiruošusios gimdyvės ir nepasiruošusios. Tinkamai pasiruošusi gimdyvė žino, kaip kvėpuoti gimdymo metu, kaip mažinti gimdymo skausmą nemedikamentinėmis priemonėmis, žino ne tik medikamentinio skausmo malšinimo privalumus, tačiau ir trūkumus, kas jai leidžia priimti sąmoningus sprendimus“, – atkreipia dėmesį akušerė.

Svarbu fizinis pasirengimas

Ruoštis mažylio atėjimui reikia informaciniame, fiziniame, emociniame lygmenyse. Išmanyti gimdymo fiziologiją, turėti bendrą supratimą, kas yra gimdymas, kokie jo etapai, kas yra norma, o kas jau nukrypimas, nebijoti bendrauti su medicinos personalu, užduoti klausimus, žinoti, kaip sukurti palankią gimdymui aplinką, kaip nusiteikti ir išlikti ramiai.

Akušerė pabrėžia, kad labai svarbus ir fizinis moters pasiruošimas. Jei nėštumo metu moteris, kuri yra sveika, labai mažai juda, daugiau laiko praleidžia gulėdama, gimdyti gali būti sunkiau. Gimdymui reikia daug jėgų, energijos, todėl kūnas turi būti ruošiamas, stiprinami raumenys.

Emociškai turi ruoštis ir tėčiai

Pozityvumas padeda įsiklausyti moteriai į savo kūno siunčiamus signalus, tinkamai kvėpuoti, tėčiams – išlikti ramiems. Teigiamai emociškai nusiteikęs tėtis gimdyme turi būti padėjėjas, dalyvis, tačiau praktika rodo, kad be reikalingų žinių bagažo, jis tampa stebėtoju, kuris dažnai ne tik nepadeda, tačiau dar ir trukdo gimdyvei, kelia didelę įtampą ir stresą.

Naujai gyvybei padėti ateiti į šį pasaulį gali ir tėtis / Organizatorių nuotr.

Nepasiruošusi pora patenka į nežinomą, nepažįstamą pasaulį, kas kelia baimę, nesaugumo ir nepasitikėjimo savimi jausmą, įtampą ir galų gale skausmą. Žinios suteikia jėgų, kantrybės ir stiprybės.

Akušerės M. Mizgaitienės įkurta tėvystės mokykla „Sumani mama“ paruošė virš 2000 būsimų tėvelių lengvam ir sklandžiam gimdymui. Tiems, kas neturi galimybių lankytis kursuose, yra galimybė peržiūrėti profesionalius video seminarų įrašus (www.sumanimama.lt), kartu su kitais Lietuvos medikais akušerė parašė knygą „Nėštumo ir vaiko priežiūros vadovas“, kuri susistemina praktika pagrįstas žinias.

M. Mizgaitienės su kolegomis parašytoje knygoje – patikrintos žinios apie nėštumą ir naujagimio priežiūrą / Organizatorių nuotr.

Leidinio „Nėštumo ir vaiko priežiūros vadovas“ idėja kilo kasdien bendraujant su mamytėmis ir atsakinėjant į klausimus, apie sveiką gyvenseną, nėštumo komplikacijas, kūdikio kraitelį, gimusio mažylio priežiūrą ir raidą. Mamoms reikalinga patikima ir patikrinta informacija, todėl buvo specialiai suburta gydytojų ir kitų specialistų komanda, kurios darbo rezultatais dabar gali džiaugtis kiekviena mama.

Akušerė M. Mizgaitienė yra įsitikinusi, kad gimdymas gali būti lengvas ir sklandus, tereikia semtis žinių, išmokti jausti, valdyti savo kūną, mintis ir baimės apleis, ypač, jei šalia yra palaikantis, ramus būsimas tėtis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA