Netikėtas titulas: kaunietė oreivė tapo pasaulio vicečempione | Kas vyksta Kaune

Netikėtas titulas: kaunietė oreivė tapo pasaulio vicečempione

A. Venskienės, R. Bielinski nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Rugpjūčio 6–11 dienomis Lenkijoje, Nalenčevo miestelyje, vyko 3-iasis FAI (Tarptautinės Aeronautikos Federacijos) Pasaulio moterų karšto oro balionų čempionatas, kuriame varžėsi 33 geriausios karšto oro balionų pilotės iš 15 pasaulio šalių. Nacionalinėje įskaitoje lietuvė Agnė Simonavičiūtė užėmė antrąją vietą, aplenkusi tokių šalių kaip JAV, Vokietijos, Japonijos atstoves.

[galerija kiek=”4″]

Aukso medalį iškovojo Lenkijos atstovė Daria Dudkievicz, sidabro – lietuvė Agnė Simonavičiūtė, bronzos – australė Nicola Scaife.

Čempionato turnyrinė lentelė / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Lietuvė – tarp geriausių pasaulio piločių

Nuo pat čempionato pradžios pilotė A. Simonavičiūtė užtikrinai laikėsi lyderių gretose, skelbiama pranešime spaudai. Šiemet tai – pirmosios pilotės varžybos. 2014 m. Pasaulio karšto oro balionų moterų čempionate A. Simonavičiūtė užėmė trečiąją vietą, 2017 m. Europos karšto oro balionų moterų čempionate – antrąją. Per paskutinius penkerius metus dalyvavo daugelyje tarptautinių varžybų ir yra viena tituluočiausių karšto oro balionų piločių Lietuvoje.

„Tikėjausi patekti į dešimtuką, nes tai pirmasis šio sezono sportinis renginys ir, mano manymu, pasiruošimas tikrai nebuvo pakankamas, nes norint tinkamai pasiruošti tokiam čempionatui, reikia dalyvauti kitose varžybose ir sportiniuose renginiuose. Prieš čempionatą skraidžiau Kaune su dvigubai didesniu keleiviniu oro balionu. Stengiausi skrydžių trūkumą kompensuoti fiziniu ir psichologiniu pasirengimu, suburti gerą komandą, surinkti informaciją“, – apie pasiruošimą varžyboms pasakojo pilotė A. Simonavičiūtė.

Čempionato pradžia džiugino geru oru, palankiu skrydžiams. Deja, varžyboms įpusėjus, dėl pasikeitusių oro sąlygų buvo atšaukti penki skrydžiai iš devynių.

„Neturėjau galimybės pagerinti rezultato dėl stipraus vėjo, o vėliau ir lietaus, tačiau renginys vyko sklandžiai, čempionato direktorius Eugenijus Komas parinko įvairių užduočių. Oreivystės sporte svarbiausia yra tikslumas, oro balionas skrenda tik pavėjui, o skirtingame aukštyje jo kryptys skirtingos. Pilotas turi mokėti tinkamai išnaudoti vėjo kryptį ir kuo tiksliau atlikti užduotis“, – aiškino pasaulio vicečempionė.

Pasak tituluotos oreivės, užduotys būna įvairios – pavyzdžiui, reikia atskristi į koordinatėmis nurodytą tašką ir kuo tiksliau išmesti dalyvio numeriu pažymėtą žymeklį į pažymėtą taikinį. Kitos užduotys fiksuojamos virtualiai, reikia įvertinti kuo daugiau veiksnių: aukštį, laiką, vėjo kryptį ir stiprumą. Pilotai turi naudotis ir matematinėmis žiniomis, mokėti apskaičiuoti trajektoriją, tikslius kampus ir, pasinaudoję savo meistriškumu, nukreipti balioną ten, kur reikia.

„Šias užduotis operatyviai įveikėme kartu su komanda. Labai džiaugiuosi ir vertinu visų jos narių indėlį, pasiekėme tikrai puikų rezultatą. Su manimi skraidė navigatorė Gintarė Pranarauskaitė, žemės komandoje buvo Rokas Rajackas ir Darius Mikalajūnas“, – savo pasiekimais ir komandos nariais džiaugėsi pilotė.

Pasaulio moterų karšto oro balionų čempionatai rengiami nuo 2014 metų. 2016 m. toks čempionatas buvo organizuojamas Birštone, jo nugalėtoja tapo australė Nicola Scaife.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA