Ką daryti, jei darbdavys, nutraukus darbo sutartį, neišmokėjo darbo užmokesčio? | Kas vyksta Kaune

Ką daryti, jei darbdavys, nutraukus darbo sutartį, neišmokėjo darbo užmokesčio?

Asociatyvi / Finansų ministerijos nuotr.

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja Laima (vardas pakeistas). Moteris  aprašo nemalonią  situaciją, į kurią pateko išėjusi iš darbo  ir klausia, kaip pasielgti: „Dirbau įmonėje metus. Š.m balandžio 23 diena išėjau, tačiau darbdavys su manimi pilnai dar neatiskaitė. Sumokėjo dalimis,  tačiau pusė sumos dar skolingas. Kaip galiu atgauti pinigus?“

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Atsiskaitymo su atleidžiamu darbuotoju terminus ir tvarką reglamentuoja Darbo kodekso 146 straipsnio 2 dalis, kuri numato, kad pasibaigus darbo sutarčiai, visi darbuotojui priklausantys su darbo santykiais susiję mokėjimai turi būti atliekami ne vėliau kaip iki darbo santykių pabaigos, t. y. paskutinę jo darbo dieną. Minėtas straipsnis taip pat numato galimybę šalims susitarti ir dėl vėlesnio atsiskaitymo su atleidžiamu darbuotoju termino. Tačiau toks terminas negali būti ilgesnis nei 10 darbo dienų po darbo santykių pabaigos. Šis Darbo kodekse įtvirtintas ribojimas yra imperatyvus, dėl ko darbdavys visais atvejais su Jumis visiškai atsiskaityti privalėjo ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo darbo santykių pabaigos.

Pažymime, kad darbo santykiams pasibaigus, o darbdaviui ne dėl darbuotojo kaltės uždelsus atsiskaityti su darbuotoju, darbdavys privalo darbuotojui mokėti netesybas, kurių dydis – darbuotojo vidutinis darbo užmokestis per mėnesį, padaugintas iš uždelstų mėnesių skaičiaus, tačiau ne daugiau kaip iš šešių. Jeigu uždelsta suma yra mažesnė negu darbuotojo vieno mėnesio vidutinis darbo užmokestis, netesybų dydį sudaro darbdavio uždelsta suma, padauginta iš uždelstų mėnesių skaičiaus, tačiau ne daugiau kaip iš šešių.

Darbdaviui nesutikus geranoriškai išmokėti Jums trūkstamą darbo užmokesčio likutį ir netesybas, Jūs turite kreiptis į darbo ginčų komisiją. Nesutarimai tarp darbdavio ir darbuotojo, kilę dėl darbo užmokesčio bei su juo susijusių sumų, nagrinėjami darbo ginčų komisijose, įsteigtose prie Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) teritorinių skyrių. Šiuo atveju darbo ginčų komisija yra privalomas ikiteisminis organas, nagrinėjantis tokio pobūdžio ginčą. Taip pat atkreipiame dėmesį, jog darbuotojas rašytinį prašymą nagrinėti individualų darbo ginčą  darbo ginčų komisijai gali pateikti per tris mėnesius nuo tos dienos, kai sužinojo ar turėjo sužinoti, kad pažeistos jo teisės (Jūsų atveju terminas turėtų būti pradedamas skaičiuoti nuo atleidimo iš darbo dienos, kadangi būtent tada turėjote sužinoti, jog darbdavys pažeidė Jūsų teises).

Prašyme privalu nurodyti darbuotojo bei atsakovo (darbdavio) vardus, pavardes ir adresus, o tais atvejais, kai dalyvauja juridinis asmuo, jo pavadinimą, buveinės adresą ir kodą. Kreipiantis taip pat reikia aprašyti aplinkybes, pagrindus ir įrodymus, kuriais grindžiant pateikiamas reikalavimas, ir surašyti pridedamų dokumentų (darbo sutarties, algalapių ir kt. turimų dokumentų kopijų) sąrašą. Pasirašytą prašymą galima atnešti į artimiausią darbo ginčų komisiją (jei darbdavys registruotas kitoje apskrityje, prašymas bus persiųstas kitai darbo ginčų komisija) arba atsiųsti jį paštu. Darbo ginčų komisija privalo išnagrinėti prašymą ne vėliau kaip per mėnesį nuo jo gavimo dienos. Jeigu ginčo šalys nesutinka su darbo ginčų komisijos sprendimu, jos per mėnesį nuo darbo ginčų komisijos sprendimo priėmimo dienos gali pareikšti ieškinį apylinkės teisme.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.

Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA