Studentai medžioja butus nuomai: kaina per mėnesį gali siekti ir kelis šimtus eurų | Kas vyksta Kaune

Studentai medžioja butus nuomai: kaina per mėnesį gali siekti ir kelis šimtus eurų

delfi.lt 2018/08/04 09:07
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Likus mėnesiui iki naujų mokslo metų pradžios, studentai pradeda butų Vilniuje ir Kaune medžioklę. Specialistai sako, kad dabar pats metas ieškoti būsto, nes artėjant rugsėjo 1-ajai kainos tik didės. Be to, ir pasiūla šiuo metu didesnė.

Skaičiuojama, kad pigiau nei už 200 eurų mėnesiui butą rasti bus labai sudėtinga ir kone neįmanoma misija. Realus variantas – 300 eurų.

Studentams pragyvenimas sostinėje kainuos brangiau nei Kaune. Skirtumas tarp dviejų didmiesčių kainų siekia 10–15 proc.

Pirmūnai jau ieško

NT agentūros „Ober-Haus“ Vilniaus Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada sako, kad studentai jau pradeda domėtis būstu sostinėje.

„Galima sakyti, kad pirmūnai jau pradeda ieškoti vietų, kur gyvens Vilniuje. Tačiau kol kas tai tik pirmosios kregždės. Iš esmės Vilniuje galima rasti visko, o ir studentų yra visokių. Tačiau pirmiausia studentai stengiasi išsiaiškinti bendrabučio galimybes. Jei studentui bendrabutis yra per prastas variantas arba jo iš principo nenori, tada ieško nuomojamo būsto. Paprastai studentai ieško mažo būsto. Paprastai tie studentai, kurie kooperuojasi ir ieško bendro būsto, paieškas pradeda vėliau – vasaros pabaigoje sužino sąrašus, draugus ir tada atsiranda kooperacija. Tuomet ieškoma didesnių butų. Tokiu atveju ir pigiau, ir linksmiau, ir patogiau“, – DELFI teigė M. Čiulada.

Matyt, esminis klausimas būsimiems Vilniaus naujakuriams – kainos.

„Kainos yra sudėtingas dalykas. Bet kokiu atveju, populiariausias paieškos laukas būna tarp 200–300 eurų. Jei norite atskiro butuko, tai už 200 eurų rasti bus sudėtinga. Paprastai kaina siekia 300–350 eurų priklausomai nuo vietos mieste. Faktas, kad pagrindinis kriterijus yra atstumas iki mokymosi įstaigos (…). Bet kokiu atveju, pasiūla prasideda nuo 300 Eur. Gal galima pigiau rasti kokį bendrabutį ar kažką panašaus, bet tokių variantų yra vienetai. Realiai reikėtų galvoti, kad būsto nuomai reikės 400–500 eurų. Trijų kambarių buto nuoma prasideda nuo 400 eurų“, – sako M. Čiulada.

Kaune – kiek pigiau

Specialistai teigia, kad nuomos kainos Kaune yra 10–15 proc. mažesnės nei sostinėje.

„Iš tiesų Kaune nuomojamo būsto pasiūla gana nemaža. Galima rasti ir naujos statybos butų, ir Senamiestyje, ir centre, ir Žaliakalnyje. Žinoma, tai nėra pigiausi variantai, tačiau galima rasti ir labai pigių būstų. Labai pigūs tai būstai miegamuosiuose rajonuose, ilgai nematę remonto, su senais baldais. Labai pasistengus galima rasti 1–2 kambarių butą už 250 eurų. Yra labai mažai tokių variantų, tačiau reikia juos rasti, nes jie labai greitai išnuomojami. Dabar yra tas laikas, kai studentai grįžta į miestus. Galima pastebėti, kad dabar studentai sau leidžia mokėti ir kiek daugiau. Manyčiau, kad vidutinė suma yra apie 300 eurų. Kiti įsigudrina išsinuomoti visą butą, o vėliau atskirus kambarius išnuomoti kitiems“, – sako NT agentūros „011“ pardavimų vadovas Giedrius Sidaravičius.

„Kaune gyvenamojo būsto nuomos rinka yra glaudžiai susijusi su į Kauną atvykstančių studijuoti studentų skaičiumi, ji labiausiai suaktyvėja vasaros antroje pusėje artėjant mokslo metų pradžiai. Pirmoji ryškesnė nuomininkų banga prasideda vos tik paskelbiami stojamųjų į aukštąsias mokyklas rezultatai. Populiariausi yra nedidelės kvadratūros tvarkingi butai, kurių nuomos kaina miegamuosiuose rajonuose yra iki 200 Eur., o miesto centrinėje dalyje iki 320 Eur“, – sako NT studijos „Azaro“ specialistas Lukas Stankus.

Ne visi laukia studentų

Specialistai pripažįsta, kad studentai yra gana specifinė nuomininkų grupė.

„Tikrai pasitaiko tokių savininkų, kurie aiškiai pasako, kad studentų nenori. Yra tokių, kurie lanksčiau žiūri į šį klausimą. Tai dažniausiai prasčiau įrengtų butų savininkai. Bet tikrai yra tokių, kurie griežtai pasako, kad studentams būstas nenuomojamas. Visi supranta, kad jaunų žmonių gyvenimas intensyvesnis, linksmesnis. Žinoma, nėra dūmų be ugnies. Studentai nėra geidžiamiausia nuomininkų kategorija. Iš kitos pusės, būtent jie labiausiai išjudina nuomos rinką rugsėjo, spalio, lapkričio mėnesiais“, – teigia M. Čiulada.

„Studentų nepageidauja gražesnių butų savininkai. Būna ir paprastesnis butas su 2 miegamaisiais, o gyventi nori 4 studentai. Dažniausiai tokie variantai atmetami. Taip, po tokių nuomininkų butas bus nugyventas. Be to, labai dažnai būna, kad studentai pradeda nesutarti tarpusavyje arba kažkas išsikrausto, anksčiau baigia mokslus. Tada lieka mažiau nuomininkų, kurie jau nebegali mokėti sutartos sumos, tada išsikrausto, reikia ieškoti naujų nuomininkų. Todėl daugeliu atvejų tokie nuomininkai nepageidaujami. Na, nebent butas jau visiškai prastos būklės“, – teigia G. Sidaravičius.

Kooperuojasi

Įdomu, kad Kaune vis labiau populiarėja projektai, kurių metu pastatuose įrengiami modernūs bendrabučiai – kiekvienas studentas turi atskirą kambarį su WC ir dušu, tačiau virtuvės – bendros. Būsto nuomos kaina tokiame pastate kainuoja nuo 300 eurų jau su visais mokesčiais. Teigiama, kad netrukus rinkai bus pasiūlyta net 230 naujų butų, kurių plotas siekia 16–20 kv. metrų.

Dar viena išeitis – ieškoti bendraminčių. Taupydami pinigus studentai jungiasi į grupes socialiniuose tinkluose – čia ieškoma galimų kambariokų.

„Nedidelių butų kaina už 1 kv. m yra didžiausia, todėl dalis studentų stengdamiesi sumažinti patiriamas išlaidas nuomai kooperuojasi ir ieško didesnių butų, kuriuose pasidalindami kambariais moką sąlyginai mažesnę kainą tiek už nuomą, tiek ir už komunalinius patarnavimus. Matydami kooperavimosi tendenciją, sukūrėme „Facebook“ grupę, kurioje beieškantys nuomos gali paskelbti įrašą ir surasti net kelis žmones, su kuriais bendrai galėtų išsinuomoti tam tikrą būstą. Pagrindinė idėja yra ta, kad skelbiant įrašą reikia atsakyti į kelis pagrindinius klausimus, tokius kaip amžius, studijų vieta arba darbovietė, skiriama suma nuomai, pageidaujamas rajonas ir pan. Tokiu būdu yra didelė tikimybė, kad nuomininkai vieni kitus pasirinks pagal studijų programą, darbovietę, lytį ir kitus kriterijus“, – sako L. Stankus.

Dar vienas studentų nuomos ryškus ypatumas – sezoniškumas. Butai labiausiai graibstomi vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje, o kainos piko metu pačios aukščiausios.

„Nuomos rinkoje visuomet yra sezoniškumas. Pardavimų rinkoje sezoniškumas nėra labai ryškus, o nuomos sferoje sezoniškumas yra labai ryškus. Jei metų pradžia būna dugnas, pats prasčiausias metas, tai vėliau gegužės, birželio mėnesiais rinka atsigauna, tada liepos mėnesį vėl būna sėdimas – žmonės atostogauja ir jiems ne tas galvoje. Tuomet nuo rugpjūčio vidurio jau prasideda veiksmas ir pats pikas pasiekiamas rugsėjo, spalio mėnesiais. Be abejo, tuomet didžiausia yra paklausa, o pasiūla nespėja tenkinti poreikių. Faktas, kad savininkai tuo metu linkę kainas padidinti 5–10 proc. Būtent dabar yra tas metas, kai galima pasiderėti, paieškoti geresnio varianto. Kita vertus, nemaža dalis būsto sutarčių galioja iki rugpjūčio, rugsėjo mėnesių, tad būstai, kurie potencialiai bus laisvi, dar nėra pasiūloje“, – sako M. Čiulada.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA