G. Nausėda apie atlyginimus: šią diagramą turite nešti savo darbdaviui | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda apie atlyginimus: šią diagramą turite nešti savo darbdaviui

delfi.lt 2018/08/02 19:37
DELFI nuotr.

Lietuvoje kainos vis dar intensyviai lipa į viršų, tačiau jų augimas nebėra toks spartus, žurnalistams sakė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, davęs ir derybų su darbdaviu patarimą.

Vidutinė metinė infliacija 2017 m. siekė 3,7 proc., todėl pagal šį rodiklį Lietuva visoje Europos Sąjungoje buvo tikra pirmūnė. Vadinasi, kad pas mus kainos augo sparčiausiai. Šiemet infliacija jau kur kas mažesnė, pavyzdžiui, 2018 m. birželį ji jau siekė tik 2,6 proc.

G. Nausėda DELFI TV Gyvai laidoje teigė, kad infliacija stabilizavosi išnykus didesnių alkoholio akcizų poveikiui ir prasidėjus vasaros sezonui.

„Manau, kad infliacija taps nuosaikesne, ir ji jau tapo nuosaikesne. Mes matome, kad ji maždaug sumažėjo tiek, kiek ir buvo galima paaiškinti akcizais, nes akcizai įsigaliojo 2017 m. kovą, todėl iki 2018 m. kovo šis veiksnys veikė visa apimtimi.

Nuo šių metų kovo mes jau galime lyginti rodiklius su aukštesne baze, todėl matome, kad šis akcizų poveikis išnyko, ir vien tai paaiškina infliacijos sumažėjimą maždaug 0,7–0,8 proc. punkto. Tai yra nemažai, grubiai tariant, apie ketvirtadalį visos infliacijos“, – sakė ekonomistas.

Infliacijos rodikliai / DELFI nuotr.

Vis dėlto jis pripažino, kad infliacija išlieka didelė, daugiausia dėl paslaugų infliacijos: „Kitaip tariant, ten, kur reikia daug darbo jėgos, didesnio darbo imlumo, kur atlyginimai auga sparčiau, ten verslininkai, paslaugų tiekėjai, stengiasi perkelti išlaidas į kainas, ir tai jiems neblogai pavyksta. O neblogai pavyksta dėl to, kad net ir keldami kainas, jie nesibaimina, kad paklausa galėtų sumažėti.“

Paklaustas, ar tai reiškia, kad ir toliau kirpsimės, atostogausime Lietuvoje vis brangiau, jis pokalbį pasuko kiek kita linkme. „Tai reiškia, kad turite eiti pas darbdavį, parodyti šią diagramą ir pasakyti, kad bent jau tiek jūsų atlyginimas turėtų augti“, – patarė ekonomistas, rodydamas į infliacijos rodiklį.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA