Akibrokštas: universitetai susijungė, tačiau vienas iš jų to nepripažįsta | Kas vyksta Kaune

Akibrokštas: universitetai susijungė, tačiau vienas iš jų to nepripažįsta

delfi.lt 2018/07/31 08:00
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) nebeliko, liepą jis oficialiai susijungė su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU) ir tapo VDU Švietimo akademija. Tačiau VDU neigia susijungimą, esą tai įvyks tik kitąmet.

LR Seime dar birželio pradžioje buvo nuspręsta, kad su VDU susijungs su dviem universitetais: Vilniaus edukologijos universitetu ir Aleksandro Stulginsio universitetu (ASU). Buvo nuspręsta, kad VDU ir LEU susijungimas turi įvykti liepos pirmąją, tad LEU šįmet nebevykdė naujų studentų priėmimo.

Planuojama, kad kitąmet iš Lietuvos universitetų sąrašo bus išbrauktas ir ASU. Po sujungimo ASU taps VDU Žemės ūkio akademija.

Po paskelbto sprendimo, kad VDU ir LEU susijungia, LEU šįmet nebekvietė stojančiųjų, tai už LEU darė VDU.

Paskelbus pirmojo stojimo etapo rezultatus, VDU džiaugėsi, kad stojančiųjų padaugėjo net 8 procentais, nors susumavus LEU ir VDU dvejų metų rezultatus matyti, kad rezultatas neigiamas – stojančiųjų sumažėjo 14 proc.

LEU teigia, kad jų nebeliko, esą jie jau nuo liepos yra VDU Švietimo akademija, o VDU tai neigia, esą jie šįmet įkūrė Švietimo akademiją, o su LEU susijungs tik kitąmet.

Studentų sumažėjo net po sujungimo

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) duomenimis, kvietimus gavo 11 164 pretendentai studijuoti universitetuose ir 10 645 – kolegijose.

Šįmet į valstybės finansuojamas vietas VDU (kartu su VDU Švietimo akademija) pakvietė 554 asmenis, į valstybės nefinansuojamas – 462. Pernai į valstybės finansuojamas vietas buvo pakviesta 449 stojančiųjų, į valstybės nefinansuojamas – 496.

Pernai į valstybės finansuojamas vietas LEU buvo pakviesti 105 stojantieji, į valstybės nefinansuojamas – 132.

Iš viso pernai į VDU buvo pakviesta 945 stojantieji, šįmet – 1016.

LEU prijungus prie VDU, stojančiųjų padaugėjo tik 71. O pernai vien į LEU po pirmojo etapo buvo pakviesti 237 stojantieji.

Pernai VDU ir LEU kartu sudėjus studijuoti pakvietė 1182 stojančiuosius, šįmet, po sujungimo, VDU pakvietė 1016. Šiemet, palyginti su praėjusiais metais, stojančių sumažėjo 14 proc. (arba 166-iais).

Į valstybės finansuojamas (VF) vietas ir pernai, ir šįmet buvo pakviesta tiek pat asmenų (VDU ir prieš susijungimą, ir po į valstybės finansuojamas vietas pakvietė po 544 stojančiuosius).

Į valstybės nefinansuojamas vietas (VNF) šįmet buvo pakviesta kur kas mažiau stojančiųjų nei pernai – 462. Pernai į VDU ir LEU valstybės nefinansuojamas vietas buvo pakviesti 628 stojantieji.

LEU tapo VDU Švietimo akademija

Net ir dabar, po to, kai buvo paskelbti pirmojo stojimų etapo rezultatai, ir jau aišku, kad LEU nebėra, atsivertus LEU tinkalpį pirmiausia pasitinka 2017-ųjų stojimo rezultatai.

Tinklapyje leu.lt nurodoma, kad pernai universitete priėmimas buvo vykdomas į aštuonias studijų programas: Anglų filologijos ir kitos užsienio kalbos, Ikimokyklinės ir priešmokyklinės pedagogikos, Kūno kultūros, Lenkų filologijos, Pradinio ugdymo pedagogikos, Psichologijos, Socialinės pedagogikos ir Socialinio darbo.

Tačiau pabandžius paspausti mygtuką „Priėmimas“, tinklapis nukreipia ne į LEU, o į VDU tinklapį.

DELFI susisiekus su LEU Viešųjų ryšių skyriumi, prisistatyti nenorėjusi mergina paaiškino, kad LEU nebėra, nuo šiol ši ugdymo įstaiga vadinasi VDU Švietimo akademija.

„Mes esame VDU Švietimo akademija, todėl visas priėmimas vykdomas Kaune“, – kalbėjo mergina. VDU universitetas įsikūręs Kaune, todėl ten vykdomas ir studentų priėmimas.

Pasidomėjus, kokie diplomai bus įteikti tiems, kurie jau studijuoja LEU, mergina įvardijo: „Jie baigs VDU Švietimo akademiją.“

Pernai LEU vykdė priėmimą į aštuonias programas, kokias programas nuo rudens studijuoss VDU Švietimo akademijos studentai, mergina negalėjo įvardyti. Ji taip pat negalėjo įvardyti ar stojantieji, pretendavę į VDU, žinojo, kad viena ar kita studijų programa bus vykdoma ne Kaune, o Vilniuje įsikūrusioje VDU Švietimo akademijoje (buvusiame LEU).

VDU atstovai: LEU prie VDU susijungs tik 2019 m.

VDU DELFI atsiųstame atsakyme teigė: „VDU įkūrė Švietimo akademiją, tačiau LEU prie VDU prisijungs tik 2019 metų sausio 1 d. Anksčiau įstoję į LEU studentai persiregistravo į VDU Švietimo akademiją tęsti studijų savo programas. Tačiau priėmimas į LEU programas šiemet nebuvo vykdomas.“

Pernai LEU vykdė aštuonias programas, šįmet, kai LEU nebeliko, VDU pasiūlė tris naujas programas: Ikimokyklinė ir priešmokyklinė pedagogika, Pradinio ugdymo pedagogika ir ankstyvasis užsienio kalbos mokymas ir Mokomojo dalyko pedagogika.

Į šias studijų programas, anot VDU atstovų, po pirmojo bendrojo priėmimo etapo kviečiama 78 stojantieji.

VDU atstovai bendrą stojančiųjų statistiką pateikė skaičiuodami tik VDU skaičius, nors į LEU stojimai šįmet nebuvo vykdomi. Susumavus VDU ir LEU šių ir praėjusių metų rezultatus, paaiškėja, kad šįmet stojančių sumažėjo 14 proc.

„Viso šiais metais į VDU šiais metais kviečiami 1016 busimų studentų. Tai 8 proc. daugiau nei pernai. Netgi atmetus stojančiuosius į naujai vykdomas tris ugdymo mokslų krypties programas, stojančiųjų skaičius VDU išlieka panašus kaip ir pernai, – teigė VDU atstovai. – Lyginti bendrą 2017 metų stojimą Į VDU ir LEU su šių metų stojimų į VDU yra nekorektiška, nes šiais metais LEU nevykdė priėmimo nei vieną savo programą“, – tvirtino VDU atstovai, nors LEU atstovai DELFI patvirtino universitetų susijungimą ir pabrėžė, kad šįmet visus stojimus vykdė VDU.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA