Vasarą netrūksta galimybių užsidirbti jaunimui: darbuotojų Kaune ieško ir „Autokausta“ | Kas vyksta Kaune

Vasarą netrūksta galimybių užsidirbti jaunimui: darbuotojų Kaune ieško ir „Autokausta“

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į portalą kreipėsi skaitytoja, pasibaisėjusi nekvalifikuoto darbo statybose Palangoje sąlygomis ir siūlomu darbo užmokesčiu. Pasidomėjus, kiek už panašius darbus siūloma Kaune ir provincijoje Lazdijų rajone, paaiškėjo viena gera žinia – Kaune daugumą gatvių ir šaligatvių rekonstrukcijos darbų atliekanti bendrovė „Autokausta“ šiuo metu ieško darbščių ir motyvuotų darbuotojų, kuriems siūlo gerokai didesnius atlygius, nei minėtose statybose Palangoje.

Portalui paskambinusi Jūratė Z. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasakojo, kad dirbti statybose netoli Palangos sugalvojo jos nepilnametis sūnus, nes norėjo užsidirbti pinigų naujam išmaniajam telefonui. Darbo pasiūlymą vaikinas rado skelbimuose. Moteris kartu su sūnumi nuvyko į Palangą, kad išsiaiškintų daugiau detalių apie siūlomą darbą, gyvenimo sąlygas ir atlygį.

„Paaiškėjo, kad tokiam jaunuoliui įmonė  gali pasiūlyti tik visiškai jokios kvalifikacijos nereikalaujantį darbą – lentų dažymą ir statybinio šlamšto nešiojimą. Penkiolikmečiui sūnui tai nepasirodė sunku ar neįdomu. Tačiau pasirašyti darbo sutartį mus sustabdė gyvenimo sąlygos ir siūlomas atlygis, kurio būtų vos užtekę pragyvenimui“, – sakė moteris.

Skelbimuose ieško „kvailelių“

Vaikinui būtų tekę dirbti darbo dienomis po 8 val. už oficialų valstybės nustatytą darbo užmokesčio minimumą, t. y. atskaičius neapmokestinamų pajamų dydį, darbuotojas „į rankas“ būtų gavęs 361 eurą.

„Tačiau pagalvokite, kiek kainuotų pirkti maistą Palangoje – juk ne namuose gyventų, tai reiktų pačiam gamintis, o kartais ir mieste pavalgyti?“ – retoriškai klausė moteris, pridūrusi, kad paskaičiavus nieko iš to užmokesčio greitai nebeliktų.

Jaunuolių darbo sąlygos Palangoje kauniečių nesužavėjo / DELFI nuotr.

Taip pat paaiškėjo, kad vaikinui tektų gyventi labai mažo ploto kambaryje, kuriame – dvi dviaukštės lovos. „Realiai, jei jis gaus vietą antrame aukšte, ten yra vietos tik gulėti, o kambarys toks mažas, kad telpa tik lovos, todėl nėra jokios kitos erdvės poilsiui“, – sakė moteris, neabejojusi, kad baigęs darbo savaitę, sūnus greičiausiai norėtų grįžti pailsėti į namus.

„Tai įsivaizduokit, jei dar prie tokio mažo darbo užmokesčio pridėsime išlaidas autobuso bilietams bent du savaitgalius per mėnesį?“ – skaičiavo skaitytoja.

„Manau, kad tai tiesiog pasiūlymas „kvaileliams“, kurie susigundys neva nekainuojančio gyvenimo vasarą Palangoje galimybe, o ne realiai norintiems dirbti ir užsidirbti žmonėms“, – reziumavo moteris, kurios sūnus pasirinko atlikti praktiką viename Kauno autoservise. Ten jis negauna jokio atlygio, bet mokosi naudingų praktinių gebėjimų, kurie vėliau galbūt suteiks galimybę rasti ir geriau apmokamą darbą.

Lazdijų rajone ir Kaune – geresni pasiūlymai

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjo, kiek dirbant panašų darbą galima užsidirbti Kaune ir Lietuvos provincijoje. Nuvykę į Lazdijų rajoną visai šalia Lenkijos sienos, sužinojome, kad pagalbiniam statybininkui vienoje kaimo turizmo sodyboje (sodybos pavadinimas redakcijai žinomas) užsakovas moka 3 eurus už valandą.

Apskaičiavome, kad jei toks darbuotojas dirbs po 10 val. (nes vasarą vėlai temsta), vidutiniškai 20 dienų per mėnesį, tai atlygis už darbą bus 600 eurų. Žinoma, jei pagalbininkas yra ne vietinis žmogus ir nori per trumpesnį laiką padaryti daugiau, tai dirbti jis gali ir intensyviau, tuomet atlygis būtų didesnis.

Tiesa, minėtoje sodyboje darbuotojai buvo įdarbinti pagal individualios veiklos pažymėjimus, todėl iš minėtos sumos dar turėtų būti išskaičiuoti mokesčiai valstybei (GPM ir SODRA), kurie gali sudaryti iki 30 proc. nuo šio uždarbio. Tačiau mūsų kalbinti pašnekovai buvo vietiniai žmonės, todėl jiems nekainavo pastogė ir jie neturėjo papildomų išlaidų maistui, kurios natūraliai atsiranda esant toli nuo namų.

Kad už darbą Lazdijų apylinkėse mokamas atlygis yra labiau atitinkantis socialinį teisingumą, mums patvirtino ir surinkta medžiaga apie panašaus ne itin kvalifikuoto darbo pasiūlymus Kaune. Susisiekus su bendrovės „Autokausta“ statybų direktoriumi Rimantu Trumpiškiu, paaiškėjo, kad itin daug Kauno viešųjų erdvių šiuo metu tvarkanti įmonė vėl ieško darbuotojų papildymo ir dirbantiems žmonėms standartiškai moka 600 eurų „į rankas“ atlyginimą. „Bet pabrėžiu, žmogus turi dirbti“, – teigė R. Trumpiškis.

Daugybę darbų Kaune atliekanti „Autokausta“ ieško darbuotojų, o darbštiesiems už nekvalifikuotą triūsą apmokama visai padoriai / R. Tenio nuotr.

„Autokausta“ vieno iš vadovų teigimu, pradžioje darbuotojams siūlomas kiek mažesnis atlygis (aut. pastaba – 500 eurų „į rankas“), bet jei matoma, kad žmogus nori dirbti, yra motyvuotas – sąlygos iškart gerėja. „Tikrai neieškome jaunimo, kuris darbo metu sėdi „sukišęs nosis“ į mobiliuosius. Bet jei žmogus nori, dirba, tai ir užsidirba“, – sakė vyras.

R. Trumpiškis akcentavo, kad jų įmonėje taikoma ir motyvacinė sistema, kuomet darbo atlygis didėja ne tik už asmenines, bet ir visos brigados pastangas, greitai ir kokybiškai atliktus planinius darbus. Dėl darbo bendrovėje „Autokausta“ reiktų kreiptis jų interneto puslapyje nurodytu administracijos telefonu arba el. paštu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA