Pernai degęs Rumšiškių liaudies muziejus vėl ruošiasi „Granatos Live“ festivaliui | Kas vyksta Kaune

Pernai degęs Rumšiškių liaudies muziejus vėl ruošiasi „Granatos Live“ festivaliui

BNS 2018/07/29 09:28
BNS nuotr.

Artėjant „Granatos Live“ festivaliui Rumšiškių Liaudies buities muziejus bei festivalio atstovai sako besiimantys maksimalių saugumo priemonių po pernai renginio metu kilusio gaisro. Festivalyje sudegę keli Mažosios Lietuvos pastatai jau beveik atstatyti ir organizatoriai tikisi, kad darbai bus baigti artimiausiomis savaitėmis.

Viena „Granatos Live“ organizatorių Goda Deksnytė teigia, jog sėkmingas sudegusių pastatų atstatymas padeda išlaikyti gerus santykius tarp muziejaus ir festivalio atstovų. Šių metų festivaliui organizatoriai ruošiasi imdamiesi specialių saugumo priemonių, kurias teigia parengę konsultuojantis su ekspertais.

Rugpjūčio 3-5 dienomis vyksiančio renginio metu kiekvienam muziejaus pastatui stebėti bus skirta po atsakingą žmogų. Kilus pavojui jis turėtų iškviesti priešgaisrinės tarnybos ekipažus.

„Svarbiausias dalykas yra laiku pastebėti ir pranešti. Tokiu atveju nelaimių būtų išvengta ir pernai, jeigu būtų laiku pastebėta“, – BNS sakė G. Deksnytė.

Festivalio teritorijoje bus griežtai draudžiama dalyviams kurti bet kokią ugnį.

Muziejus persigalvojo

Po praėjusių metų incidento, kai per festivalį visiškai sudegė ekspozicijos XX a. pradžios gyvenamasis namas ir ūkinis pastatas, Rumšiškių liaudies muziejus svarstė nebeleisti renginiui vykti jo teritorijoje.

Muziejaus direktorė Violeta Reipaitė BNS sakė, jog persigalvoti privertė pasirašyta sutartis su festivalio organizatoriais.

„Tada tuo metu buvo šokas, bet po to pasiklausėm, kaip šneka Vyriausybės atstovai… O kitas žymiai svarbesnis dalykas – ilgalaikė sutartis pasirašyta ir baudos, kurios įpareigojo“, – kalbėjo V. Reipaitė.

Pasak direktorės, kontraktas tarp festivalio rengėjų ir muziejaus galioja iki 2019 metų.

Ji patvirtino, kad po pernykščio gaisro muziejaus nuomos kaina festivaliui padidėjo, tačiau nei viena pusė sumos atskleisti nesutiko.

Po pernykščių įvykių sutartyje buvo sugriežtintos kai kurios saugos nuostatos.

„Kaip pasakojo, lyg tai turėtų būti gera ta saugumo programa, žodžiais tai jinai yra gera, o kaip bus iš tiesų, tai tada ir pamatysim“, – kalbėjo muziejaus vadovė.

Anot jos, festivalio metu visi muziejaus pastatai bus apdrausti.

Muziejaus direktorė tvirtino esanti patenkinta „Granatos Live“ organizatorių užtikrintais pastatų projektavimo ir atstatymo darbais.

„Tai tikrai unikalesnis dalykas Lietuvoje, kada ramiai, be teismų, be jokių skandalų viskas atstatyta ir sutvarkyta. Organizatoriai patys susirado gana kvalifikuotus meistrus iš Žemaitijos. Muziejininkai prižiūri, kad pastatai būtų ne šiuolaikiniai, bet atstatyti taip, kaip buvo. Didelių pretenzijų neturim, jeigu kokios ir kyla, tai iš karto sprendžiam vietoj ir pataiso“, – sakė V. Reipaitė.

Pasirengimą tikrina Kultūros ministerija

Kultūros ministerija teigia savo ruožtu užtikrinsianti, jog festivalio atstovai ir muziejaus darbuotojai maksimaliai pasirūpintų saugumo priemonėmis ir neleistų pasikartoti praėjusių metų įvykiams.

„Muziejui pavesta užtikrinti tiek žmonių, tiek statinių saugumą. Tokiu būdu, muziejus su festivalio organizatoriumi yra sudarę sutartį, prie kurios kaip priedai yra pateikti sustiprintos saugos ir rizikų valdymo planai, tai yra numatyta daug papildomų saugumą garantuojančių sąlygų,“- BNS teigė kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius.

Festivalio metu budės keturios priešgaisrinės mašinos, trys vandens autopompos, apie 180 savanorių. Jie festivalio metu visą parą budės prie muziejaus statinių su priešgaisrinėmis priemonėmis.

Prie vartų budės festivalio organizatorių apsauga kartu su muziejaus saugos darbuotojais, kuri tikrins atvykstančius automobilius ir asmenis festivalio pasiruošimo metu nuo liepos 27 dienos iki rugpjūčio 4 dienos imtinai.

Po pernai festivalio metu įvykusio gaisro buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tyrimui vadovaujantis prokuroras Mindaugas Šukys BNS teigė besitikintis, kad ikiteisminio tyrimo išvados bus paruoštos rugpjūčio pabaigoje.

Svarstoma Rumšiškėse neleisti rengti vestuvių

Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse šių metų sausį buvo atliktas vidaus auditas, kurio metu buvo nustatyti pažeidimai ir neefektyvaus turto valdymo atvejai. Po audito buvo pateiktos 30 rekomendacijų, 23 iš jų jau įgyvendintos.

Pasak Kultūros ministerijos centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėjos Daivos Liekienės, svarstoma, ar muziejus gali įsileisti kai kurias pramogas, pavyzdžiui, vestuves, į savo erdves.

„Muziejus ne tam sutvertas, kad žmonės gertų alkoholį ir linksmintųsi ne pagal tradicijas. Turi būti derinama su ministerija, ar muziejus apskritai gali nuomoti patalpas tokio tipo šventėms, kurios nesusijusios su visuomenine veikla, neskirtos neįgaliesiems, o susijusios su alkoholio vartojimu“, – teigė D. Liekienė.

Čia pat ketinama paskelbti renginių, leidžiamų Liaudies buities muziejuje, sąlygas – jų metu negali būti girtaujama, turi būti nurodyti tikslūs įkainiai ir nuolaidos.

„Svarbu, kad tai būtų valdoma, o ne palikta direktorės sprendimui ir kad būtų vieša, skaidru ir aišku,“ – sakė D. Liekienė.

Audito metu, be kita ko, buvo nustatyta, kad muziejuje dirba per daug apsaugos darbuotojų. Auditoriai pateikė rekomendacijas samdyti apsaugos darbuotojus iš privačių įmonių tuomet, kai reikia, o ne turėti nuolatinius darbuotojus.

„Galima būtų tų postų nedaryti, nes tam skiriami didžiuliai pinigai, o kiekvieną dieną, žiemą, vasarą ten tikrai nėra ko saugoti“ – sakė D. Liekienė.

Anot Kultūros ministerijos atstovės, kadangi Rumšiškių muziejaus vadovė įgyvendino didžiąją dalį audito rekomendacijų, procesai dėl jos pačios darbo vertinimo yra pristabdyti ir situacija yra stebima.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA