Tik keli kilometrai nuo Kauno ir jūs – gamtos rojuje prie Kauno marių | Kas vyksta Kaune

Tik keli kilometrai nuo Kauno ir jūs – gamtos rojuje prie Kauno marių

R. Tenio nuotr.

Kauno rajone, Žiegždriuose, skardingame marių krante įrengtas geologinis pėsčiųjų takas, kviečiantis praeiti 1,6 km atstumą. Ką čia išvysime?

Žiegždrių geologinis takas yra Kauno marių regioniniame parke. Take išvysite stačius šlaitus, taip pat nusileidimus į griovas, išgraužtas vandens. Svarbiausias tako punktas – Kalniškių konglomeratų atodanga, garsėjanti juostuotojo molio raštais. Čia pat galima tykiai pasižvalgyti aikštelėje. Atodanga tęsiasi 400 metrų, aukščiausia jos vieta – net 22 metrai. Atodanga byloja apie kadaise Lietuvoje buvusį ledynmetį.

Dar vienas svarbus objektas – Žiegždrių liepa, tai yra storiausias medis kairėje Kauno marių pakrantėje: apimtis siekia 4,3 m, aukštis – net 27 m, o auga ji čia daugiau kaip 100 metų.

Pasak Kauno marių regioninio parko direkcijos vyriausiojo specialisto Evaldo Makricko, į Žiegždrių taką verta atvykti, nes čia galima apžiūrėti visą parko susikūrimo geologiją, atodangas, Kalniškių konglomeratą, sufozinius cirkus (šlaito įdaubos, primenančios piltuvą), pamatyti kaip šliaužia krantai. Nuo tako atsiveria gražios panoramos į Kauno marias, kitoje pusėje galima pamatyti Vieškūnų piliakalnį, kairėje – jachtklubas, Palemono keramikos kaminai. Galima nusileisti ir į krantą pasivaikščioti. Lankytojams įrengti suoliukai ir žaidimai – sukamos mozaikos, siūlančios geriau pažinti vietinius gyvūnus, gamtą.

„Įspūdingiausia – Kalniškių konlgomeratų atodanga, ten matyti prieš tūkstančius metų susidariusios stalaktitų užuomazgos. Kad atodanga kabotų Nemuno slėnio šlaite prie pat vandens – labai unikalu”, – pažymėjo E. Makrickas.

Vaizdingame pėsčiųjų take išvysite ir šaltinėlį, kuriuo siūloma atsivėsinti.

Paskutinis akcentas – take pakabinti vėjo varpeliai, kurių skaičius nuolat kinta. Kiekvienas gali atnešti ir pakabinti savo varpelį bei prisidėti prie skambančio tako sukūrimo (galbūt minint sukaktį, švenčiant gimtadienį, krikštynas ar vestuves). Skambantis takas yra dovana Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga. Teigiama, kad skambantys varpeliai neutralizuoja neigiamą energiją, prikviečia laimę, tad kiekvienas raginamas prisidėti.

„Tik yra viena problema – geri žmonės varpelius atneša, o negeri – nuneša, atrodo, lyg kova su vėjo malūnais. Pavasarį nauji atsiranda, vasarą dingsta, paskui vėl užsipildo, taip ir tęsiasi”, – sakė pašnekovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA