Po darbuotojo mirties – kaltinimai Kauno įmonės vadovui | Kas vyksta Kaune

Po darbuotojo mirties – kaltinimai Kauno įmonės vadovui

BNS 2018/07/28 16:58
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno apygardos prokuratūra teismui perdavė Kauno bendrovės vadovo bylą – įtariama, kad dėl direktoriaus netinkamai vykdytų pareigų sunkiai susirgo du darbuotojai, vienas mirė.

Abu vyrai dirbo plautuves iš akmens masės gaminančioje Kauno įmonėje „Akvasanita“.

34 metų Aivaras P. susirgo profesine plaučių liga, sukelta silicio turinčių dulkių. Jis mirė 2015 metų gruodį, dvi plaučių transplantacijos jo neišgelbėjo. Įmonėje vaikinas dirbo 7 metus.

Kaip šią savaitę pranešė prokuratūra, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad nuo 2009 metų birželio pabaigos iki 2015 metų lapkričio įmonės vadovas Svajūnas Jonika, būdamas atsakingas už darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų vykdymą, įtariama, neatliko savo pareigų.

Įtariama, kad direktorius neorganizavo darbuotojų mokymų ir atestavimo, nevertino profesinės rizikos ir nesudarė darbuotojams saugios bei sveikatai palankios darbo aplinkos.

„Tai vienintelis toks atvejis Lietuvoje. Ūmine silikoze sergančių žmonių Europoje nelabai yra, aš nekalbu jau apie Lietuvą. Mes sieksime baudžiamosios atsakomybės, nes tai nepaaiškinimas dalykas, negali taip toliau tęstis. Kai XXI amžiuje darbdavys sukuria verslą ir nesugeba aprūpinti apsaugos priemonėmis “, – BNS sakė mirusio darbuotojo Aivaro sesuo Daiva Mušenkova.

Ji BNS pasakojo, kad brolis neturėjo net sveikatos knygelės, ji privaloma bet kokį darbą dirbančiam.

Aivarui P. mirus 2015 metų gruodžio 11 dieną, sausio mėnesį šeima kreipėsi į prokurorus dėl bylos iškėlimo.

„Iš pradžių sakė, kad nėra priežastinio ryšio, nors rašoma, kad profesinė liga“, – BNS sakė mirusiojo sesuo. Ji sakė visą laiką nuo brolio mirties kariaujanti su valdiškomis institucijomis, rašė raštus Seimui.

Moteris sako, kad susirgus broliui, darbdavys demonstravo visišką abejingumą, nedalyvavo laidotuvėse, neatsiprašė, Aivaras P. beveik metus gulėjo ligoninėje laukdamas transplantacijos.

„Per keletą mėnesių vienas po kito plyšo plaučiai, gydytojams sunkiai sekėsi diagnozuoti ligą. Transplantacija gal būtų išgelbėjusi, jeigu plaučiai nebūtų trūkę. Kad plaučiai netrūkinėtų, jam nuėmė alveoles, jie prikimba prie žmogaus šonkaulių. Jis mirė nuo nukraujavimo“, – BNS sakė D. Mušenkova.

Aivaro P. buvęs bendradarbis, trijų vaikų tėvas 34 metų Mindaugas S., taip pat gydosi nuo šios ligos.

„Yra dar keturi vyrai, jų plaučiai pažeisti, bet silikozės nėra. Jie visi dirbo kartu. Brolio neprikelsim, bet man gaila kitų jaunų žmonių, kančia, kai dūsti ir nėra pagalbos ir vaistų“, – BNS sakė D. Mušenkova.

Mindaugas S. Lietuvos televizijos laidai „Specialus tyrimas“ yra pasakojęs, kad kaukę užsidėdavo tik prieš pilant paruoštą masę į formas. Jis ir Aivaras P. po 8 valandas kasdien rankiniu būdu gamino praustuvus.

„Kvarcinį smėlį semdavom su kibiru, labai dulkėdavo, ventiliacija tikrai nebuvo kažkokia ypatinga“, – laidai sakė Mindaugas S. Niekas ceche kvėpavimo aparatų nenešiojo, jis nežinojo apie grėsmę sveikatai, jo niekas neįspėjo.

Tuo metu medikai sako, kad su kenksmingomis silicio dalelėmis turi būti dėvimi specialūs, profesionalūs ir izoliuojantys respiratoriai.

Mes rūpinomės darbuotojais – įmonės vadovas

Bendrovės „Akvasanita“ vadovas Svajūnas Jonika BNS nepanoro komentuoti teismui perduotos bylos.

„Mes visą laiką rūpinomės darbuotojais, nebuvo, kad nesirūpintų, nesutinku su kitomis nuomonėmis, darbų sauga yra pirmoje vietoje. Daugiau nieko negaliu pakomentuoti“, – BNS sakė S. Jonika ir siūlė kalbėtis su jam atstovaujančiu advokatu Gintaru Černiausku.

G. Černiauskas BNS sakė, kad jis byloje pasigenda duomenų, patvirtinančių ligos faktą ir priežastinį ryšį tarp pasekmių.

„Po operacijos pacientas mirė, nebuvo atliktas skrodimas, nebuvo nustatyta tikroji, tik menama priežastis“, – BNS sakė advokatas G. Černiauskas. Jis mano, kad šį atvejų reiktų nagrinėti atidžiau.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos tyrėjai.

Baudžiamojo kodekso 176 straipsnis numato, kad darbdavys ar jo įgaliotas asmuo, pažeidęs Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatyme ar kituose teisės aktuose nustatytus darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus, jeigu dėl to įvyko nelaimingas atsitikimas darbe, avarija ar atsirado kitokių sunkių padarinių, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Šiame straipsnyje numatytos veikos yra nusikalstamos ir tais atvejais, kai jos padarytos dėl neatsargumo.

Baudžiamąją bylą nagrinės Kauno apylinkės teismo Kauno rūmai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA