Išaiškinti „kardingo“ nusikaltimai už 18 mln. eurų: į kratų akiratį pateko ir Kaunas | Kas vyksta Kaune

Išaiškinti „kardingo“ nusikaltimai už 18 mln. eurų: į kratų akiratį pateko ir Kaunas

BNS 2018/07/27 20:18
R. Tenio nuotr.

Lietuvos ir užsienio pareigūnai išaiškino didelio masto tarptautinį nusikalstamą susivienijimą, ilgą laiką vykdžiusį įvairius nusikaltimus elektroninėje erdvėje bei kitus nusikaltimus Europoje ir už jos ribų, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Manoma, kad susivienijimo padaryta žala gali siekti 18 milijonų eurų.Tyrimo metu buvo nustatyta daugiau nei 35 000 sukčiavimo internetu atvejų. Prokuratūra sako, kad tai gali būti viena didžiausių bylų dėl nusikaltimų elektroninėje erdvėje po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo.

Nustatyta, kad grupuotėje veikė 58 lietuviai, iš viso įtariamųjų galėjo būti apie šimtas. Kiti asmenys atsakomybėn traukiami Vokietijoje. Iš elektroninių parduotuvių buvo perkama įvairi buitinė technika. Susivienijimo veikla tęsėsi nuo Rytų iki Vakarų Europos, dažniausiai nukentėdavo Vokietijos elektroninės parduotuvės.

„Dauguma įtariamųjų nebuvo teisti, su „švaria praeitimi“, – sakė prokurorė Ėdita Ignatavičiūtė, tačiau, pasak jos, pareigūnams įtarimų sukėlė esą uždirbamos legalios pajamos, jos tebuvo nuo 3 iki 100 eurų.

Atliekant kratas Lietuvoje, buvo rasta ir paimta apie 150 000 eurų, 185 000 JAV dolerių, apribotos nuosavybės teisės į nekilnojamąjį bei kitą turtą Vilniuje ir Kaune.

Anot pareigūnų, keletą metų, laikantis ypatingo konfidencialumo sąlygų, buvo renkami duomenys, kurie leidžia pagrįstai įtarti, kad šio susivienijimo nariai, kurių dauguma yra Lietuvos piliečiai, specializavosi vadinamojo „kardingo”, įsilaužimų į banko sąskaitas, BOTNET naudojimo srityje, taip pat vykdė nusikaltimus, susijusius su mokesčių slėpimu, pinigų plovimu, stambaus masto nusikalstamu būdu Vokietijos ir kitų Vakarų Europos šalių elektroninėse parduotuvėse įgytų prekių persiuntimu realizacijai į trečiąsias šalis ir kitų nusikaltimų darymu.

Nuo nusikaltimų nukentėjo Vakarų Europos gyventojai, nemažai jų iš Vokietijos, Lietuvos gyventojų tarp nukentėjusiųjų nėra. Prekės buvo realizuojamos Rusijoje ir Ukrainoje, tik maža dalis buvo realizuojama Lietuvoje.

„Tyrimas vyko dalyvaujant užsienio valstybių bei Europolo ir Eurojusto pareigūnams. Jo metu pavyko nustatyti bei įvairiose valstybėse sulaikyti ir pagrindinius šio susivienijimo narius“, – rašoma pranešime.

Pareigūnams pavyko nustatyti bei įvairiose valstybėse sulaikyti ir pagrindinius šio susivienijimo narius. Kipre sulaikytas nusikaltimų organizatorius, Rusijos pilietis. Jis veikė ne vienerius metus, manoma, nuo 2009 metų. Rusijos pilietis pagal Europos arešto orderį perduotas Vokietijai.

Tyrimas atliekamas Lietuvoje. Jis vyksta nuo 2013 metų ir pradėtas po Danijos žurnalistų susidomėjimo dėl neteisėtai įgytų prekių iš internetinių parduotuvių. 2015 metais buvo sudaryta jungtinė tyrimo grupė iš Lietuvos ir Vokietijos pareigūnų.

Susivienijime vyravo griežta hierarchija

Viena nusikalstamo susivienijimo narių grupė buvo atsakinga už nusikalstamu būdu įgytų prekių priėmimą Rytų Europoje ir šių prekių realizavimą. Iš realizacijos gautas pelnas elektroninių pinigų ir kriptovaliutos pavidalu buvo persiunčiamas nusikalstamo susivienijimo organizatoriui, kuris paskirstydavo uždirbtus pinigus tarp kitų nusikalstamo susivienijimo narių. Atlygis priklausydavo nuo asmens pareigų susivienijime ir darbo produktyvumo.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos tyrėjai nustatė, kad nusikalstamo susivienijimo nariai, gyvendami skirtingose valstybėse, kontaktuodavo su organizatoriumi bei tarpusavyje internetu, laikydamiesi itin griežtų konspiracijos reikalavimų.

Specialias duomenų bazes administravęs šio susivienijimo organizatorius reikalaudavo, kad kiekvienas jo narys tokioje duomenų bazėje nuolat talpintų tam tikras ataskaitas apie atliktus darbus ir kiti į nusikalstamą schemą įtraukti asmenys galėtų matyti visą neteisėtai įgytų prekių judėjimo grandinę.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad pagrindinis prekių kiekis iš Vokietijos elektroninių parduotuvių (jos buvo pats populiariausias nusikaltėlių taikinys) keliavo į Rusiją, Ukrainą ir Baltijos šalis. Už prekių realizaciją atsakingi nusikalstamo susivienijimo nariai paprastai turėdavo ne tik sandėlius, bet ir savo elektronines parduotuves, per kurias lengvai realizuodavo prekes žymiai mažesne kaina negu Vakaruose. Populiariausios iš jų: naujausi išmanieji telefonai, kompiuteriai, navigacijos, televizoriai, dulkių siurbliai, garsių prekinių ženklų drabužiai.

Kaip skelbia policija ir prokuratūra, 2017 metų spalio 10-13 dienomis Lietuvos policijos pareigūnai kartu su Vokietijos policijos pareigūnais, dalyvaujant Europolo atstovui atliko vienuolika kratų Kaune, Vilniuje ir Visagine. Jų metu buvo sulaikyti penki įtariamieji. Po šių asmenų sulaikymų, vėliau buvo sulaikyti ir kiti, nusikalstamo susivienijimo hierarchijoje žemiau stovintys, susivienijimo nariai.

Šiemet birželio 12-13 dienomis Lietuvos pareigūnai Visagine sulaikė nusikalstamo susivienijimo narį, atsakingą už grupuotės pinigų plovimą. Jo naudotose patalpose buvo atliktos 3 kratos.

Tuo pačiu metu kiti Lietuvos policijos pareigūnai dalyvavo nusikalstamo susivienijimo organizatoriaus sulaikymo operacijoje Kipre. Jos metu sulaikymai taip pat vyko ir daugelyje kitų šalių. Veiksmams koordinuoti Europole buvo įsteigtas operatyvinis štabas, kuriame dalyvavo ir Lietuvos policijos atstovai.

Birželio 26-28 dienomis įvyko trečiasis operacijos etapas, kurio metu Vilniuje ir įvairiose Didžiosios Britanijos miestuose buvo sulaikyti keturi įtariamieji Lietuvos piliečiai, atlikta 10 kratų.

Didžiojoje Britanijoje buvo sulaikytas nusikalstamo susivienijimo narys, kuris vadovavo Lietuvos piliečių, dirbusių „siuntinių agentais“, tinklui. Šiam asmeniui buvo išduotas Europos arešto orderis, jis jau po dviejų savaičių perduotas Lietuvai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA