Stadiono rekonstrukcijos konkursą apskundusiai įmonei – milijoninės išlaidos už prastovas | Kas vyksta Kaune

Stadiono rekonstrukcijos konkursą apskundusiai įmonei – milijoninės išlaidos už prastovas

Kauno m. savivaldybės inf. 2018/07/26 17:23
Archyvas / R. Tenio nuotr.

S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukciją sustabdžiusios vilniečių įmonės sulaukė joms nepalankaus teismo sprendimo. Šį trečiadienį Kauno apygardos teismas įpareigojo stadiono konkurso nelaimėjusią bendrovę „Versina“ įnešti 1,1 mln. eurų siekiantį užstatą. Bylos pralaimėjimo atveju šie pinigai būtų panaudoti kaip kompensacija už prastovas.

„Kiekviena pradelsta diena neša nuostolius ne tik miestui, ar konkursą laimėjusiai bendrovei, bet ir visai Lietuvai. Apmaudu, kad dėl siaurų dviejų įmonių interesų visuomenė priversta laukti ir stebėti, kaip bandome išsikapanoti iš šio jovalo. Sveikiname protingą ir logišką teismo sprendimą Vilniuje registruotai įmonei pritaikyti prevencinę priemonę, kuri neleis piktnaudžiauti procesu. Teismui nusprendus, jog esame teisūs, bendrovė „Versina“ privalės atlyginti patirtus nuostolius“, – teigė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Turi penkias dienas

Pasak jo, per metus išlaikyti S. Dariaus ir S. Girėno stadioną miestui kainuoja apie 800 tūkst. eurų. Gaunamos pajamos iš stadiono veiklos nepadengia išlaikymo kaštų. Mažiausią kainą pasiūliusi ir konkursą laimėjusi Turkijos bendrovė „Kayi Construction“ taip pat negali pradėti suplanuotų darbų ir kiekviena diena atneša didelius nuostolius.

Jeigu per nustatytą terminą bendrovė „Versina“ nesumokės nuostolių užtikrinimui skirtų pinigų arba nepateiks banko garantijos, taikytos laikinosios apsaugos priemonės bus panaikintos ir realūs stadiono rekonstrukcijos darbai galės prasidėti nedelsiant.

Bando stabdyti darbus

Kauno miesto savivaldybei birželį pasirašius sutartį su mažiausią kainą konkurse pasiūliusia ir laimėtoja pripažinta Turkijos kompanija „Kayi Construction“, nesėkmingai šio užsakymo siekusios dvi Vilniaus įmonės kreipėsi į Kauno apygardos teismą. Jų prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones apygardos teismas atmetė. Tiesa, vėliau bendrovei „Versina“ pateikus atskirąjį skundą, šio klausimo ėmęsis Vilniuje įsikūręs Lietuvos apeliacinis teismas beprasidedančią S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukciją vis tik laikinai sustabdė.

Su kompanija „Kayi Construction“ pasirašytoje sutartyje numatyta, kad ši įmonė S. Dariaus ir S. Girėno stadioną per 20 mėnesių rekonstruos už 34,95 mln. Eur. Tiesa, greta šios sumos sutartyje įrašytas ir kitas skaičius, siekiantis 46 mln. Eur. Savivaldybės atstovų teigimu, viešųjų pirkimų procedūros numato būtinybę į sutartį įtraukti išlaidas galimiems papildomiems neplanuotiems darbams.

„Ši suma yra tik teorinė. Mes jokių papildomų darbų pirkti neplanuojame ir tikime, kad naują stadioną turėsime išleidę būtent tiek, kiek pasiūlė su mažiausia kaina į konkursą atėjęs dalyvis – 34,95 mln. Eur“, – tvirtino G. Petrauskas.

Kauno Žaliakalnio mikrorajone esantis S. Dariaus ir S. Girėno stadionas yra seniausias Lietuvoje sporto ir kultūros renginiams skirtas statinys. 1921 metais Kauno savivaldybės išnuomotame Lietuvos fizinio lavinimo sąjungai žemės sklype buvo įrengta futbolo aikštė ir bėgimo takai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA