Teismo verdiktas: Kaunas neteisėtai nutraukė Aleksoto tilto sutartį (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Teismo verdiktas: Kaunas neteisėtai nutraukė Aleksoto tilto sutartį (papildyta)

BNS 2018/07/23 12:21
Asociatyvi archyvo / Organizatorių nuotr.

Kauno valdžia neteisėtai nutraukė Aleksoto tilto prietilčio koncesijos sutartį su Kauno statybos bendrove „Kamesta“, galutinai nutarė teismas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) liepos 19 dieną atmetė Kauno valdžios skundą ir paliko galioti Apeliacinio teismo 2017 metų pabaigoje priimtą sprendimą.

„Atsakovė (Kauno savivaldybės administracija – BNS) vienašališkai nutraukdama koncesijos sutartį esminiais sutarties pažeidimais įvardijo keturis koncesijos sutarties pažeidimus. Bylą nagrinėję teismai išsamiai ištyrė (…) pažeidimus ir nustatė, kad atsakovės nurodomos aplinkybės ir argumentai neleidžia pripažinti teisėtu vienašališko sutarties nutraukimo“, – rašoma LAT nutartyje.

Pagal 2005 metais sudarytą Aleksoto tilto kairiojo prietilčio transporto mazgo koncesijos sutartį, miestas „Kamestai“ įsipareigojo 25 metus mokėti po 724 tūkst. eurų koncesijos mokesčio kasmet, o įmonė turėjo atlikti statybos darbus ir prižiūrėti teritoriją.

Tačiau, sumokėjusi beveik 2 mln. eurų avanso, savivaldybė 2009 metais sutartį vienašališkai nutraukė.

2012 metais šalys pasirašė taikos sutartį, pagal kurią per pusmetį Kauno valdžia „Kamestai“ turėjo sumokėti 3,77 mln. eurų, o įmonė – tęsti darbus.

2016 metų pradžioje savivaldybė koncesijos sutartį vėl nutraukė, nes, anot jos, „Kamesta“ pažeidė esmines sutarties sąlygas – nepateikė teisingų duomenų apie ruožu pravažiavusių automobilių skaičių, netinkamai atliko techninės priežiūros darbus, savivaldybei neperdavė projektinės dokumentacijos. Savivaldybės teigimu, dėl „Kamestos“ kaltės nebuvo suformuota komisija koncesijos mokesčio mokėjimo tvarkai peržiūrėti.

„Kamesta“ teismui teigė priešingai – ji savivaldybei perdavė visą reikalingą dokumentaciją, tačiau Kauno valdžia, toliau jų reikalaudama, nenurodo, kokių konkrečiai dokumentų negavo. Anot įmonės, pažeidimą dėl netinkamo pravažiuojančių automobilių skaičiavimo savivaldybė grindžia tik prielaidomis ir samprotavimais.

„Kamesta“ taip pat teigia, kad koncesijos nutraukimo metu nebuvo nė vieno ruožo priežiūros trūkumo, o į minėtos komisijos sudėtį miesto valdžia esą įtraukė tik savo atstovus, taip siekdama nustatyti tik jai priimtiną tvarką.

Papildyta: Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) paskelbus, kad Kauno valdžia neteisėtai nutraukė Aleksoto tilto prietilčio koncesijos sutartį su Kauno statybos bendrove „Kamesta“, savivaldybė neskubės vykdyti sprendimo ir lauks kitų teismų sprendimų dėl žalos atlyginimo.

„Dabar reikia išsiaiškinti, dėl kieno kaltės ta sutartis yra nutraukta, nes jos nutraukimą iš kitos pusės vienašališkai inicijavo ir „Kamesta“, kaltindama mus sutarties nevykdymu. Kiekviena šalis sutartį nutraukė, tad sutartis nutraukta bet kuriuo atveju. Toliau reikia išsiaiškinti, kas, kam, kiek ir už ką yra skolingas“, – BNS sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Anot jo, šiuo metu skirtinguose teismuose yra ne vienas ginčas su „Kamesta“.

„Kamesta“ nori atgauti viską pagal sutartį, mes ginčijamės dėl statybos kainos, nes manom, kad negalėjo tiek kainuoti. Bet į detalesnius komentatus veltis nesinori, nes bylos dar nagrinėjamos teismuose“, – kalbėjo G. Petrauskas.

„Kamesta“ pastatė ir turėjo prižiūrėti Aleksoto tilto kairiojo prietilčio transporto mazgą bei dalį Nemuno krantinės – bendrovė įsipareigojo į projektą investuoti 1,4 mln. eurų nuosavų lėšų ir dar 4,3 mln. eurų banko paskolą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA