K. Kemzūros prognozė „Žalgirio“ sirgaliams nepatiks: tiesiog sporte taip yra | Kas vyksta Kaune

K. Kemzūros prognozė „Žalgirio“ sirgaliams nepatiks: tiesiog sporte taip yra

delfi.lt 2018/07/22 09:17
Kęstutis Kemzūra / DELFI nuotr.

Laiko patikrintas Kęstučio Kemzūros ir Davido Blatto duetas, panašu, ruošia dirvą dar vienam puikiam žygiui Europoje: šįkart tandemas iš Turkijos sostinės persikels į Graikiją, kur prisijungs prie vasarą vėjus žaidėjų rinkoje keliančio Pirėjo „Olympiakos“ klubo.

Su Stambulo „Daruššafaka“ Europos taurę iškovojęs trenerių duetas kurpia ambicingą planą naujam žygiui – šįkart sieks „Olympiakos“ ekipą reabilituoti po slogaus finišo Eurolygoje.

„Žalgiriui“ Eurolygos ketvirtfinalyje skaudžiai nusileidęs graikų grandas iš pamatų perstato savo pajėgas į sudėtį pakvietęs būrį perspektyvių žaidėjų, iš „Žalgirio“ perviliojo Axelį Toupane’ą, o ambicingai komandai vadovaus šilto ir šalto matęs trenerių štabas su Davidu Blattu priešaky. Pastarasis sau į pagalbą pasikvietė K. Kemzūrą.

Jis su D. Blattu yra dirbęs ne tik Stambule, bet ir 2004-2005 m. Sankt Peterburgo „Dynamo“ komandoje bei 2005-2007 m. Trevizo „Benetton“ klube.

Lietuvis kol kas dar namuose, Lietuvoje, tačiau savaitė, kita – ir krepšinio specialistas persikels į Pirėjų. Buvęs Lietuvos rinktinės strategas pasidalino mintimis apie praėjusį sezoną, „Žalgirio“ vasaros svarbiausią pergalę – išsaugotą Šarūną Jasikevičių bei „Daruššafaką“ užklupusias bėdas.

– Ar noras dirbti toliau su D. Blattu lėmė jūsų apsisprendimą karjerą tęsti „Olympiakos“ ekipoje?

– Galima taip sakyti. Pasiūlymų užimti vyriausiojo trenerio poziciją nebuvo daug arba tiksliau, nebuvo tokie viliojantys. Sudėliojus visus pliusus ir minusus, priėmiau tokį sprendimą.

– Pirmasis sutartį su „Olympiakos“ pasirašė Davidas Blattas, po kelių savaičių klubas informavo ir apie jūsų prisijungimą. Tad tas kelias savaites svarstėte šį graikų pasiūlymą?

– Žiūrėjau, kas dar yra tuo metu. Buvome sutarę iki tam tikro laiko pranešti savo sprendimus. Pasvarsčiau ir priėmiau D. Blatto pasiūlymą.

– Panašu, kad buriama labai solidi komanda, galėsianti pretenduoti į aukščiausius titulus? Kokia OLY vizija ir tikslai? Gal kalbėjote apie tai su klubo vadovais?

– Man neteko dalyvauti tokiame pokalbyje, bet treneris Blattas su klubo vadovais kalbėjo ta tema. Manau, „Olympiakos“ yra tokia organizacija ir toks klubas, kuris siekia aukščiausių tikslų.

– Ar buriant komandą D. Blattas konsultuojasi su asistentais, klausia jūsų nuomonės apie vieną ar kitą krepšininką?

– Taip, klausia mano nuomonės, ką aš galvoju. Pasitariam. Turbūt ne tik su manim. Manau, ir su klubo vadovybe apsvarsto kandidatūras, čia yra normali praktika.

– „Olympiakos“ ir „Žalgiris“ konkuravo dėl kelių tų pačių krepšininkų, pavyzdžiui, dėl Pierrios Henry ir Nigelio Williams-Gosso, kuris pasirinko graikų klubą. Jūsų manymu, kas konkurencinėje kovoje leido graikams prisivilioti norimus žaidėjus?

– Konkuravo gal tik spaudoje. Nebūtų teisinga sakyti, kad tik tie du klubai siekė minėtų žaidėjų. Tiesiog Lietuvoje gal taip buvo pateikta, kad dėl naujokų ietis surėmė tik „Olympiakos“ ir „Žalgiris“. Aš asmeniškai tame procese nedalyvavau, negalėčiau komentuoti detalių. Reiktų pačių žaidėjų klausti, kodėl jie pasirinko ir priėmė vieną ar kitą sprendimą.

– Ar pritartumėte nuomonei, kad didžiausia „Žalgirio“ vasaros pergalė ta, kad išsaugojo Šarūną Jasikevičių kitam sezonui?

– Be abejo, taip. Turint omeny, kad komandą turėjo klubo biudžeto rėmuose, su „Žalgiriu“ jis atliko fantastinį darbą. Negali nežavėti jo pasitikėjimas savimi. Su tuo visi aplink patikėjo, kad Š. Jasikevičius ir klubas gali nuveikti neįtikėtinus dalykus.

Bet manau, kad tai pakartoti bus labai sunku, tiesiog sporte taip yra. Kažką laimėti yra sunku, pakartoti – dar sudėtingiau. Juolab, kai yra pasikeitimų komandos sudėtyje ir vėl teks dirbti su naujais žaidėjais. Tam reikia laiko, nors Šaras įrodė, kad yra gabus treneris.

– Nežinau, kiek turėjote laiko pavasario antroje pusėje stebėti „Žalgirio“ ir „Olympiakos“ kovas, kokį įspūdį paliko graikų klubas, ar neatrodė, kad „Žalgiriui“ tam tikra prasme pasisekė kovojant su nukraujavusiais varžovais?

– Teko stebėti tą seriją. Nereikia nuvertinti „Žalgirio“ pasiekimų. Kaip ten bebūtų, jie nusipelnė tų pozicijų, kurias užėmė. Demonstravo visą sezoną gerą krepšinį ir taip susiklostė, kad atkrintamosiose Kauno ekipa susitiko su „Olympiakos“.

Taip, graikai turėjo problemų nemažai – traumuoti žaidėjai, nesutarimai ekipos viduje. Dabar formuojant komandą stengiamąsi atsižvelgti į tas problemas, su kuriomis buvo susidūręs klubas ir dalį problemų bandoma koreguoti komplektuojant ekipos sudėtį.

– „Olympiakos“ klube lieka ir patyrę žaidėjai, tokie kaip Vassilis Spanoulis.

– Taip, geriausiai yra jaunų, alkanų ir patyrusių žaidėjų lydinys. KIekviena komanda nori turėti tokių patyrusių krepšininkų, kurie galėtų būti komandos veidas. Juk niekas nesiginčys, kad, pavyzdžiui, Paulius Jankūnas yra „Žalgirio“ veidas. Tokią pačią rolę užima ir V. Spanoulis „Olympiakos“ ekipoje.

– Ar nesinorėjo likti Stambulo klube ir jame varžytis Eurolygoje? Kalbama, kad Stambulo „Daruššafaka“ prarado visus rėmėjus, ir jai bus sunku varžytis Eurolygoje. Ar tame yra tiesos?

– Iš Stambulo, kuriame dirbau pusantro sezono, prisiminimai patys geriausi. Supo nuoširdūs žmonės, klubo ir komandos viduje tvyrojo geras klimatas. Tikrai geri prisiminimai.

Norėjau ar nenorėjau, skirtingi dalykai. Yra viena norėti, o kita – tai, kaip yra gyvenime. Sakykime, ne patys geriausi laikai klubui, nes generalinis rėmėjas traukiasi iš šių pozicijų. Nežinau visų detalių, bet yra sutartis, pagal kurią dar lieka remti klubą, bet jau nebe generalinio rėmėjo statusu.

Jau paskutiniame sezone buvo stipriai sumažėjęs rėmimas, iš biudžeto buvo likęs trečdalis iš to, kas buvo likę ankstesniais metais. Finansiniu atžvilgiu, manau, „Daruššafaka“ nebus stipriausias klubas Eurolygoje, bet manau, ieškos resursų konkurencingai sudėčiai ir bandys kovoti. Eurolygoje žaidėjai kitaip nusiteikia, kita motyvacija, nebus lengva, nes kiekvienas krepšininkas čia žaidžia su kita energija.

– Koks kolega yra D. Blattas? Už ką esate atsakingas greta D. Blatto, už varžovų analizę, žaidimo plano paruošimą? Derinių parinkimą?

– D. Blatto darbo stilius pasižymi tuo, kad daug kolektyvinio darbo, visi yra įtraukti, bet yra ir kiekvieno atsakomybės. Aš labiau esu atsakingas už puolimo analizę ir po rungtynių mūsų žaidimo analizę, kas blogai, kas gerai buvo.

Bet visa trenerių štabo komanda dalyvauja ruošiant žaidimo planą, analizuojant varžovus, teikiant pasiūlymus tiek puolime, tiek gynyboje.

– Kokie „Olympiakos“ planai šią vasarą buriant komandą, ar klubas dar gali nustebinti rinkoje nauju pirkiniu? Kokios pozicijos dar yra aktualios, kuriose ieškote dar pastiprinimo?

– Daugiau mažiau ekipa yra sukomplektuota, bet klausimas truputį ne tuo adresu, labai plačiai negaliu komentuoti, ne mano kompetencija, bet aš manau, jau pagrindiniai akcentai buriant komandą sudėlioti.

– Ar jau supakuoti jūsų lagaminai? Gal jau įsikūrėte Graikijoje?

– Dar ne, esu namuose. Konkrečios datos, kada renkamės nėra, yra parengti pasiruošimo planai, bet dar truputį diskutuojame.

– Kokį įspūdį paliko paskutinis FIBA pasaulio čempionato „langas“, kuriame Lietuva iškovojo dar dvi pergales ir antrą atrankos etapą pateko su maksimalia taškų suma. Kaip vertinate šią FIBA atrankos sistemą?

– Susižaidimo prasme, naudinga, kad į stovyklą atvyko ir NBA žaidžiantys krepšininkai. Kas norėjo poilsio po įtempto sezono, tas jį gavo.

Tik oficialiose rungtynėse kartu žaidžiant atsiranda krepšininkų ryšiai aikštėje, tad nepaisant aiškios situacijos turnyro lentelėje, žaidėjams ši vasaros stovykla buvo naudinga.

Manau, kad Lietuva buvo ne visa, o keliomis galvomis pranašesnė už varžoves. Sąžiningai tariant, intrigos prasme nelabai buvo ir įdomu.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA