Lietuviai šluoja automobilius JAV: baiminasi, kad kainos gali šokti aukštyn | Kas vyksta Kaune

Lietuviai šluoja automobilius JAV: baiminasi, kad kainos gali šokti aukštyn

delfi.lt 2018/07/22 11:21
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Po to, kai ES įvedė atsakomuosius muitus Donaldo Trumpo tarifams, smarkiai šoktelėjo motociklų iš JAV muitai. Baiminamasi, kad toks pats scenarijus gali pasikartoti ir su automobiliais. Lietuvos verslininkai neslepia, kad tam tikro nerimo ženklų yra, o snausti lietuviai neketina – automobilių iš JAV siuntimas įgauna vis didesnius mastus, kol situacija dar nepasikeitė.

Į Lietuvą vis dar atvyksta motociklai iš JAV, kurie bus apmokestinti 6 proc. muito tarifu. Jei motociklas iš JAV buvo išsiųstas vėliau nei birželio 22 dieną, mokestis šoktels į dar neregėtas aukštumas. Tarp kitų prekių, kurioms bus taikomas 25 proc. didesnis importo muitas, į sąrašą pateko ir motociklai.

Nors automobilių čia nėra, baiminamasi, kad anksčiau ar vėliau ir jie gali būti apmokestinti smarkiau. „Žinoma, nerimas yra, todėl dabar ir perkame pilnu tempu. Sunku pasakyti, kaip bus iš tiesų ir mes to neįtakosime. Pirmiausia, D. Trumpas turi transporto priemonėms iš Europos padidinti importo mokesčius – jis ne kartą apie tai kalbėjo. Kai tai bus padaryta, greičiausiai ir ES automatiškai padarys tą patį. Tada bus problema“, – sako Motorinių Transporto Priemonių iš JAV Importuotojų ir Pardavėjų Asociacijos vadovas Aurimas Jurčius.

Dar vienas galvos skausmas dėl galingų automobilių iš JAV – Lietuvos politikų kalbos apie automobilių mokestį. „Bėda, kad nėra aišku, kaip nuo Naujų metų bus apmokestintos mūsų visų transporto priemonės. Realiai vertinant, kas dabar JAV nusiperka automobilį su galingesniu varikliu, tai jau kaip ir vargu ar įmanoma jį pilnai sutvarkyti ir įregistruoti iki Naujų metų.

Įsivaizduokite, jūs liepos mėnesį nusiperkate mašiną, du mėnesius ji plaukia iš Amerikos, tai kiek to laiko ir belieka? Jei mašina jau Lietuvoje, tai dar viskas gerai, bet jei ne, tada atsitikus nenumatytam faktoriui gali būti bėda“, – sako A. Jurčius.

Kol kas automobilių mokestis Lietuvoje nėra galutinai aiškus. Tai greičiausiai bus susiję su automobilio variklio galingumo ir taršos parametrais.

„Sunku suprasti, su kuo kovojama. Manau, geriausia išeitis būtų, kad valdžia įvestų PVM lengvatą naujoms transporto priemonėms. Tada nieko daugiau ir nebereikėtų“, – sako A. Jurčius.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA