Kauniečius iš lovos ankstyvą rytą verčianti „Šešios Trim“ bendruomenė: planuose – treniruotė kariniame laive | Kas vyksta Kaune

Kauniečius iš lovos ankstyvą rytą verčianti „Šešios Trim“ bendruomenė: planuose – treniruotė kariniame laive

Treniruotę „diriguoja“ S. Neverauskaitė./ R. Tenio nuotr.

Jau beveik 2 metus ryte ir vakare, lygiai tuo pat metu – šeštą val. 30 min., netoli KTU studentų miestelio renkasi pašėlę, nuotaikingi ir draugiški bendruomenės „Šešios Trim“ nariai. Kas gi taip vilioja čia sportuoti būrius kauniečių ir kodėl per treniruotes nuo veidų nedingsta ne tik prakaitas, bet ir šypsena?

Portalas  „Kas vyksta Kaune“ apsilankė ketvirtadienio vakarinėje treniruotėje ir pakalbino trenerius: Mindaugą Šatkų, Arūną Gurską, Brigitą Olencevičiūtę-Vidžiūnienę ir Sigitą Neverauskaitę bei būrelį aktyvių sportuotojų.

Treneris A. Gurskas./R. Tenio nuotr.

Uždegančios treniruotės – ūpui pakelti

Pasak trenerių, žmonės čia ateina gerai praleisti laiką: kas nuo problemų pailsėti, kas nuotaiką pakelti, o kas svorį pakoreguoti. „Nesikoncentruojame į svorio metimą, mūsų tikslas – gerai ir sveikai praleisti laiką. Sportuojam bet kokiu oru: audroms merkiant, dangų žaibams raižant, kaitrai svilinant ar pūgoms siaučiant. Pažvelkit į publiką: alina kaitra, keturi treneriai sunkiam juos jau gerą pusvalandį, prakaitai žliaugia kaip reikiant, o rimtų veidų nesimato, visur šypsenos!“, – kalbą pradėjo bendruomenės siela Mindaugas Šatkus.

„Šešios Trim“ užsiėmimai vyksta: I, III, V rytais (6:30 val.) ir II, IV vakarais (18:30 val.).

Jis yra žinomas ir iš kitų iniciatyvų: subūrė pasaulio lietuvių bendruomenę kartu „išbėgti“ „Tautišką giesmę“, sumąstė žygį „Karūnos keliu“, „Gediminaičių“ bėgimą, „išbėgo“ „Žalgirio“ krepšinio komandos vardą Europos miestų gatvėse ir pan.

Kurtis „Šešios Trim“ bendruomenę paskatino į Vilnių iškeliavęs „My Hero“ judėjimas. Tuomet liko būrys žmonių, kurie ir toliau norėjo kartu sportuoti Kaune, tad M. Šatkus su Ignu Dombrauskiu įkūrė „Šešios Trim“, sėkmingai gyvuojantį jau beveik dvejus metus.

Į viešas „Šešios Trim“ treniruotes įprastai susirenka keliasdešimt narių, daugiausiai suplūdę buvo 200.

Intensyvumas./R. Tenio nuotr.

Sportavo teatre, lėktuvų pakilimo take, planuose – karinis laivas jūroje

„Šešios Trim“ treneriai pasižymi išmone – treniruotės yra vykusios netikėtose vietose: Nacionaliniame Kauno dramos teatre, Kauno oro uosto pakilimo take naktį, geležinkelio stotyje, ant banko stogo. Kartą per miestą vilnijant audrai su perkūnija jie treniravosi bėgdami nuo Kauno pilies iki Soboro ir atgal. Permirko iki paskutinio siūlo, tačiau energijos, kaip atviravo, pakako visai savaitei.

Ateities planuose – netikėtos treniruotės kariniame laive plaukiant jūra, LR Prezidentūros kiemelyje, nepilnamečių pataisos namuose. Taip pat planuojama sporto užsiėmimą surengti labdaros ir paramos fondo „Rugutė“ vaikams, sergantiems piktybinėmis ligomis.

Treniruotėse linksma./R. Tenio nuotr.

Vietoj karbonadų – maišas kriaušių

Žvilgtelkime į įprastą treniruotę ketvirtadienio vakarą. Vos jai prasidėjus, M. Šatkus pastato prieš publiką pilną raudoną maišą ir pajuokauja: „Gerai sportuosit – išdalinsiu maišą karbonadų!“. Tiesa, įpusėjus užsiėmimui jis praskleidžia krepšį ir pasimato…kriaušės! Jos akimirksniu padalinamos ir naudojamos treniruotėje vietoj svarsčių. Galiausiai leidžiama jomis pasigardžiuoti tarp pratimų.

Treniruotėje skamba ir linksmi pratimų pavadinimai: kobra, aukštas lokys, žemas lokys, aukštai žiūrintis šuo, žemai žiūrintis šuo, žvaigždė, burokas ir kt. Nestinga bendruomeniškumo: treneriai dosniai dalija komplimentus: „šaunuoliai“, „puiku, dar pavirinam“, o užsiėmimą užbaigia pratimas „duok penkis“ bei suėjimas ratu ir šūkis: „Šešios Trim!“

Vietoje nenustygstantis treneris M. Šatkus./R. Tenio nuotr.

Energijos užtaisas nuo pat ryto

O kaip gi rytai, ar daugelis ryžtasi saldų miegą iškeisti į ankstyvą treniruotę? Trenerė Sigita Neverauskaitė pasakojo, kad dieną sportu pradeda keliolika entuziastų, iškart po treniruotės jie vyksta į darbus, studijas. „Anksti ryte žmonės atvyksta su didžiausiu užsidegimu! Pasitaiko, kad net treneris būna labiau užsimiegojęs, nei sportuotojai. Tai ragina mus pasitempti“, – šypsodamasi kalbėjo S. Neverauskaitė.

Treniruotę atgaivino lietus./R. Tenio nuotr.

„Visada sakydavau, kad esu pelėda, bet netikėtai atradau rytinių treniruočių malonumą. Vakar buvo toks fantastiškas rytas! Sportuoji, saulės spinduliai lėtai vilgo veidą, mėgaujiesi švariu oru, gaiva. Nuostabu!“, – kalbėjo nuo 2013 m. įvairiose viešose iniciatyvose sportuojanti Rita.

Keliasi ji 6 val., į rytines treniruotes stengiasi atvykti kaskart. „Sporto klubų nelankau gal 15 metų, juos iškeičiau į sportą lauke. Treniruotėse vyksta nuostabi socializacija: sutinki bendraminčių, naujų draugų. Treneriai – įkvepiantys, sportuojame atsipalaidavę, be jokios įtampos, papokštaudami, o per juokus ir sunkūs pratimai pasidaro labai lengvai. Energinga jaučiuosi visą dieną“, – tikino Rita.

Treniruotės vyksta ir saulei šviečiant, ir lietui pliaupiant./R. Tenio nuotr.

Treniruotė be trenerio? Kodėl gi ne

Treneris A. Gurskas akcentavo, kad per treniruotes stiprinama širdis ir kraujagyslės, gerinama bendra fizinė forma. „O labiausiai gerinama nuotaika ir keliamas tonusas“, – sakė A. Gurskas.

Pasiteiravus, koks didžiausias netikėtumas nutiko, jis atsakė: „Kartą treneris pamiršo ateiti į treniruotę… Tada skubiai kažkas iš lankytojų susizgribo, atsistojo ir pravedė treniruotę vietoj jo. Juk esam kaip šeima!“

„Šešios Trim“ bendruomenės nariai./R. Tenio nuotr.

Patinka ekstremalūs pojūčiai

Pasiteiraujame, kas traukia čia sportuoti kauniečius iš įvairiausių miesto kampelių?

Kelerius metus sportuojanti Jurgita pasakojo čia ateinanti pasikrauti energijos, gerų emocijų. „Tiesiai iš darbo atlėkiau. Gera prisiminti, kaip ruošėmės „Kauno maratonui“. Kartą užklupo didžiulė audra, o mes tuo metu kaip ir planuota bėgome nuo pilies iki Soboro bei atgal, susidarė 8 km su funkciniais pratimais. Labai geras jausmas: visur juoda, žaibai, pila kaip iš kibiro, o tu su būriu tokių pat pamišusių bendraminčių – skuodi miesto gatvėmis! Treneriai užkuria, išeini geros energijos pasisėmęs. Nori dar ir dar“, – kalbėjo Jurgita.

Ilsėtis nėra kada. Kiek tolėliau – vaikų treniruočių zona./R. Tenio nuotr.

Mindaugas akcentavo, kad čia visi susigyvenę, tarsi šeima. „Einam į šventes kartu, esame darni komanda, tarsi didelė šeima. Man įspūdingiausia treniruotė vyko oro uoste: naktį bėgome pakilimo taku, aplink švietė sujungtos viso tako lempos, neįtikėtina!“, – prisiminė Mindaugas.

Dvejus metus užsiėmimus lankantis Artūras irgi pažymėjo šelmišką bendruomenę. „Vieni kitus palaikome, jei sunkiai sekasi – skatiname išsunkti paskutinį prakaitą, bet vis tiek atlikti pratimų seriją, būna ir kartu prisijungiame. Įsiminė „Reebok Running Crew“ bėgimas: 100 žmonių bėgo 10 km su treniruotėmis: atsispaudimai bei kt. Tokia masė bėga, apima euforija, o tada ir dar daugiau gali nubėgti!“, – emocingai prisiminė Artūras.

Porą metų čia sportuojanti Kristina sakė, kad „Šešios Trim“ jau tapo gyvenimo būdu. „Iš pradžių kažkam būna poreikis mesti svorį, o paskui suvoki, kokia čia nuostabi kompanija ir negali praleisti nei vienos treniruotės. Džiugu, kad suradau tokius pat pašėlusius trenerius, kaip ir aš pati. Tai užveda“, – sakė Kristina.

Visada gerai nusiteikę treneriai: M. Šatkus, A. Gurskas ir B. Olencevičiūtė-Vidžiūnienė./R. Tenio nuotr.

Sportuoti gali visi

Trenerių komanda drąsina prie bendruomenės prisijungti ir kitus kauniečius. Užsiėmimuose drąsiai gali dalyvauti ir nesportavę žmonės. „Pritaikome krūvį. Beje, čia ateina žmonės ir po traumų, taip pat užsuka ir senjorų. Sportuoti gali visi“, – sakė M. Šatkus.

Diafragminio kvėpavimo trenerė B. Olencevičiūtė-Vidžiūnienė akcentavo bendruomeniškumą: „Motyvuojam, kai sako, kad negali. Skanduojam: „Ne, tu tikrai gali. Mes visi kartu galim!“ – Tada jis/ji kelia kojas iš visų jėgų ir įvyksta stebuklas!“, – kalbėjo trenerė.

Užsiėmimai gryname ore sutraukia daugybę žmonių, į vakarines treniruotes jie skuba tiesiai iš darbo./R. Tenio nuotr.

Į treniruotes galima atvykti ir su vaikais, juos čia prižiūri vaikų treneris. Aktyvistų bedruomenė „Šešios trim“ tapo neatskiriama Kauno miesto savivaldybės inicijuoto nemokamų treniruočių projekto „Judėk sveikai“ dalimi.

Treniruotės kartu su „Šešios trim“ vyksta netoli KTU teniso angaro (Radvilėnų pl. 19): I, III, V rytais (6:30 val.) ir II, IV vakarais (18:30 val.). Treniruotės nemokamos.

Daugiau informacijos rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA