Kanapių augintojus Kauno kriminalistams išdavė nepaprastai šiltas pastatas | Kas vyksta Kaune

Kanapių augintojus Kauno kriminalistams išdavė nepaprastai šiltas pastatas

Kauno apskrities VPK nuotr.

Laikinosios sostinės Kriminalinės policijos pareigūnai liepos antroje pusėje dirba išsijuosę. Kaip penktadienį spaudos konferencijoje pranešė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovai, sučiupta organizuota grupuotė, auginusi kanapes – didelio masto „ūkininkavimas“ netoli Prienų buvo vykdomas be perstojo.

Rado ne tik tai, ko ieškojo

„Šis tyrimas unikalus tuo, kad su Valstybine sienos apsaugos tarnyba (VSAT) sraigtasparniu vykdant dingusio asmens paiešką pastebėtas pastatas, kuris skleidė itin daug šilumos. Remiantis tuo pradėtas tyrimas, trukęs kelis mėnesius – statinyje galiausiai rasta 2 kg džiovintų kanapių ir apie 350 augalų. Beje, įvykdytas ir pirminis operacijos tikslas – rastas ieškotas žmogus“, – konferencijoje pasakojo Kauno apskrities VPK viršininkas Darius Žukauskas.

Jo teigimu, konfiskuotų narkotinių medžiagų vertė juodojoje rinkoje – apie 24 tūkst. eurų. Į Lietuvos rinką neleista patekti apie 2 tūkst. dozių narkotikų.

Kaip tikslinama policijos pranešime spaudai, sulaikyta moteris, gimusi 1969 m., ir vyrai, gimę 1962 m. ir 1961 m. Jiems skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimai. Vienas iš sulaikytų asmenų (gim. 1962 m.) anksčiau teistas už neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Organizuotos grupės nariams pareikšti įtarimai pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 25 str. 3 d., 260 str. 2 d. ir 265 str. 1 d. Už tai gresia laisvės atėmimas iki dešimties metų. Tyrimą atlieka Kauno apskrities VPK Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Išoriškai į marihuanos laboratoriją nepanėšėjo

„Kiek teko matyti vietų, kuriose auginamos kanapės, atrastoji įrengta itin profesionaliai. Vieni augalai buvo kultivuojami, skinami ir džiovinami, kiti tuo pačiu metu augo – procesas tęstinis“, – aiškino D. Žukauskas.

Anot Kauno policijos viršininko, išoriškai nepasakysi, kad pastate buvo užsiimama nusikalstama veika – tai išsiaiškinti padėjo orlaiviu atlikta žvalgyba. „Karštas“ objektas stovėjo gyvenvietėje Prienų rajone – tikslesnės vietos pareigūnai atskleisti negalėjo.

„Kalbant apie kanapes, atliekant kelis tyrimus galima pastebėti, kad per dieną nuperkama apie 100 suktinių. Kiekiai nemaži – klaidingai manoma, kad tai nėra žalingas įprotis“, – marihuanos mėgėjus įspėti nepraleido progos D. Žukauskas.

Kiekvienas turėjo savo rolę

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius patikino, kad surinkta informacija rodo asmenis veikus organizuotoje grupėje, pasiskirstyta vaidmenimis: vieni augino, kiti tiekė reikalingas medžiagas, treti rūpinosi realizacija.

„Prokuroras pateikęs prašymą suimti tris asmenis. Teismas tenkino prašymą – vienas suimtas iki rugpjūčio 16 d., kiti – rugpjūčio 4 d. Galima pastebėti, kad kanapės buvo auginamos Lietuvos rinkai, greičiausiai būtų buvusios parduotos ir suvartotos kažkur mūsų šalyje“, – dėstė D. Valkavičius, pajuokavęs, kad šiandien Kauno regione pradėjus statyti vieną gamyklą (automobilių elektronikos komponentų gamintojo „Continental“), kita uždaryta.

Virš 300 ikiteisminių tyrimų

Prokuroro pateiktais duomenimis, šiuo metu atliekami 108 ikiteisminiai tyrimai, kuriuose galima teigti, kad sintetinės ir augalinės narkotinės medžiagos buvo įgytos platinimui bei 202 tyrimai kai neturėta tikslo narkotikus platinti. Iš viso – daugiau nei 300 ikiteisminių tyrimų.

Be to, 34 tyrimai susiję su organizuotu nusikalstamumu, kai veikla buvo vykdoma planingai ir ne vieno asmens. Skaičiai apskritai išlieka panašūs – Prienų rajone rastos plantacijos atveju daromos kratos, dedamos pastangos, kad būtų suformuotas paketas daiktinių įrodymų, kurie bus perduoti teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA