Kaunas muša rekordus: miesto valdžia svečių nakvynėms išleido keturis kartus daugiau nei sostinė | Kas vyksta Kaune

Kaunas muša rekordus: miesto valdžia svečių nakvynėms išleido keturis kartus daugiau nei sostinė

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno valdžia rūpinasi ne tik miesto gyventojų, bet ir svečių gerove. Jei priklausote pastarajai kategorijai, laikinojoje sostinėje neprapulsite – atgulsite į patalus viename iš kelių viešbučių, su kuriais savivaldybė neseniai sudarė sutartis. Ne už dyką, žinoma. Bet juk moka ne svečiai.

Įdomu, kad naujosios sutartys sudarytos vos ne penkiskart didesnėms sumoms nei išleista pernai ar planuojama svečių apgyvendinimui išleisti šiemet. O lyginant su Vilniumi ir trečia pagal dydį Klaipėda, Kauno valdžios užmojų skirtumas finansine išraiška didesnis dešimtimis kartų.

[galerija kiek=”4″]

Kiek pinigų svečių nakvynėms išleido šiemet ir pernai

Kaip portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo Kauno savivaldybės Ryšių su visuomene skyrius, 2017 m. ir 2018 m. savivaldybės kvietimu mieste viešėję svečiai buvo apgyvendinami keturiuose Kauno viešbučiuose – „Babilonas“, „IBIS“, „Kaunas“ ir „Best Western Santaka“. Pernai už svečių apgyvendinimą su pusryčiais Kauno savivaldybė šiems viešbučiams paklojo virš 20 tūkst. eurų, o per pirmąjį šių metų pusmetį jau sumokėta beveik pusė šios sumos – 9 642 eurų.

Pasidomėjus, kiek svečių apgyvendinimui išleidžia kiti didieji Lietuvos miestai – sostinė Vilnius ir uostamiestis Klaipėda, paaiškėjo, kad šių miestų savivaldybių svetingumas net kelis kartus menkesnis už Kauno plačius mostus. Pasak Vilniaus savivaldybės Užsienio ryšių ir turizmo skyriaus vedėjos Jurgitos Bankauskaitės, tik svečių apgyvendinimui savivaldybės administracija per 2017 m. skyrė šiek tiek daugiau nei 5 tūkst. eurų, o per šiuos metus iki liepos 17 d. – tik 2 344 eurus.

Ne ką didesnės ir Klaipėdos savivaldybės svečių nakvynėms bei pusryčiams išleidžiamos sumos. Praėjusiais metais svečių apgyvendinimui Klaipėda skyrė 4 451 eurą, o šiemet tokių išlaidų iki dabar išvis nepatyrė. „Kadangi šiais metais dar suplanuota keletas tarptautinių renginių, kurių bendrose sąmatose numatyta apmokėti apgyvendinimą kviestiniams svečiams bei pranešėjams, tai tokių išlaidų ir šiemet bus, tačiau jos nuo pernai metų išlaidų tikrai nesiskirs labai ženkliai“, – portalui komentavo Klaipėdos savivaldybės Informavimo ir e. paslaugų skyriaus vyriausioji specialistė Milda Milbutaitė.

Per ateinančius metus Kauno svetingumas keturgubės

Tačiau kiek kitokia situacija, atrodo, nusimato Kaune, kur per ateinančius trejus metus svečių apgyvendinimo paslaugoms ketinama skirti tikrai nemenką sumą – net 273 900 eurų. Būtent už tiek po įvykusių viešųjų pirkimų procedūrų pasirašyta naujų sutarčių.

Kauno miesto savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėjos pavaduotoja Lina Duobaitė portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė, kad pernai ir šiemet išleistų sumų apgyvendinimui nereikėtų lyginti su naujai sudarytomis apgyvendinimo paslaugų sutartimis.

„Dabartinis viešasis pirkimas yra gerokai platesnis: į sumas įskaičiuotas ne tik apgyvendinimas, bet ir maitinimas (pietūs ir vakarienės), konferencijų salės su įranga, maitinimu ir kt. Trejų metų suma paskaičiuota imant buvusių metų vidurkius, atsižvelgiant į galimą didėjimo tendenciją ir kai kuriuos konkrečius poreikius, pavyzdžiui, planuojamus Kaune organizuoti renginius“, – sakė L. Duobaitė.

Taip pat savivaldybės darbuotoja atkreipė dėmesį, kad pagal Viešųjų pirkimų įstatymą savivaldybė neprivalo išnaudoti visos sumos, kuri yra suplanuota viešųjų pirkimų dokumentuose. „Kas vyksta Kaune“ plačiau paanalizavo, kaip vyko minėtieji apgyvendinimo paslaugų pirkimo konkursai, kas juos laimėjo ir kokių paslaugų per ateinančius trejus metus Kauno savivaldybė planuoja nupirkti iš miesto biudžeto.

Prisireikė keturių skirtingo lygio viešbučių

Kaip „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė Kauno miesto savivaldybės Centrinio viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Čeponienė, atviro konkurso būdu atliktas pirkimas buvo suskaidytas į keturias dalis pagal viešbučių klases. III daliai (3 žvaigždutės) pasiūlymų negauta.

„Sutartys parengtos taikant įkainio kainodaros būdą, nes numatomų pirkti apimčių tiksliai numatyti neįmanoma, apimtys pirkime nurodomos preliminarios. Pagal nurodytas reikalingų paslaugų metines apimtis, įvertintas rinkos įkainiais, nustatoma maksimali priimtina pasiūlymo kaina, kuri ir nurodoma pirkimo dokumentuose“, – aiškino D. Čeponienė.

Pasiūlymai, dėstė ji, kurių bendra kaina viršytų: I-oje pirkimo dalyje 37 025 Eur su PVM, II-oje – 37 025 Eur su PVM, IV-oje – 10 250 Eur su PVM, būtų atmetami. Šios sumos naudojamos pasiūlymų palyginimui ir vertinimui.

Didele konkurencija nepasižymėjo

Anksčiausiai – gegužės 18 d. – sutartį savivaldybė sudarė su I-os pirkimo dalies (4 žvaigždutės, ne mažiau kaip 75 kambariai) laimėtoju. Čia pasiūlymą pateikė vienintelė įmonė „Best Baltic Hotels“ (viešbutis „Best Baltic Kaunas“), kuri pasiūlė teikti apgyvendinimo paslaugas už 30 992,50 Eur su PVM.

Tiesa, suma po biurokratinių korekcijų kone trečdaliu išpampo. „Kadangi apimtys sutartyje numatytos preliminarios ir jos gali kisti, dokumentuose nurodyta maksimali vertė, kurios negalima viršyti teikiant užsakymus – 37 025 Eur sutarties priede išvardintoms paslaugoms ir 3000 Eur – susijusioms, bet neišvardintoms paslaugoms, pavyzdžiui, kai reikia užsakyti sutartyje nenumatytą kambario tipą, kitą maitinimo tipą ir panašiai“, – pasiūlytos sumos didėjimą argumentavo D. Čeponienė.

Atsižvelgiant į tai, viešųjų pirkimų procedūrų ataskaitoje nurodyta maksimali bendra vertė per maksimalų trejų metų laikotarpį – 120 075 Eur su PVM, atitinkamai metams – 40 025 Eur su PVM. Jei realus poreikis bus mažesnis, anot savivaldybės atstovės, ši vertė nebus išnaudota, o už faktiškai užsakytas paslaugas sumokama pagal atitinkamus įkainius, nurodytus sutartyje.

Analogiškai, II-oje pirkimo dalyje (4 žvaigždutės, ne mažiau kaip 45 kambariai) pasiūlymą už 32 162,50 Eur pateikė vienintelė bendrovė „Kauno viešbutis“ (viešbutis „Kaunas Hotel“). Sutarties, pasirašytos gegužės 31 d., maksimali vertė nustatyta lygiai tokia pati, kaip ir „Best Baltic Kaunas“ atveju – 120 075 Eur trejiems metams.

Į žinomų viešbučių kišenes – iki 274 tūkst. eurų

Galiausiai, IV-ai pirkimo daliai (2 žvaigždučių viešbutis ar svečių namai) pasiūlymus pateikė du konkurso dalyviai, o laimėtoju išrinkta bendrovė „Miesto alėja“ (viešbutis „Hof Hotel“).

Pasiūliusi miestui apgyvendinimo paslaugas teikti už 10 194 Eur su PVM, įstaiga su savivaldybe taip pat paskutinę vasaros dieną sudarė 33 750 Eur vertės sutartį trejiems metams.

Nesunku paskaičiuoti, kad trys viešbučiai iš viso miesto biudžetą gali patuštinti nemenka sumele – 273 900 eurų. Kaip jau minėta, priklausomai nuo poreikio, savivaldybė nebūtinai išnaudos sutartyse nustatytą maksimalų „kreditą“, tačiau priimti pasiūlymai rodo, kad Kaunas yra pasiruošęs ir, tikėkimės, pajėgus mokėti kaip tik tiek.

Apgyvendina užsienio miestų delegacijas

Tokių paslaugų pirkimą, pažymėjo D. Čeponienė, reglamentuoja Viešųjų pirkimų įstatymas, o viešbučio paslaugos reikalingos Kauno miesto svečių apgyvendinimui. Šie svečiai didele dalimi – užsienio miestų partnerių delegacijos.

„Dalyje bendradarbiavimo sutarčių yra įrašyta, kad priimantis miestas padengia atvykstančios delegacijos vizito išlaidas, kaip apgyvendinimas, maitinimas, kultūrinė programa. Su kitais miestais partneriais yra žodinis susitarimas“, – teigė Centrinio viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Atstovai iš kitų šalių kviečiami į miesto renginius, projektus, vyksta bendradarbiavimo sukakčių paminėjimai to miesto dienų Kaune ar kita forma. „Būna mėnesių, kai Kaune lankosi keliolika delegacijų, tarkime, per Vasario 16-osios šventinius renginius, skirtus Valstybės atkūrimo 100-mečiui. Būna mėnesių, kai svečių apgyvendinimo paslaugomis nesinaudojame“, – netolygų poreikį detalizavo D. Čeponienė.

Vertę nustato pagal kelis faktorius

Pasiteiravus, kaip nustatoma, rodosi, gana nenuspėjamo dalyko sutarties vertė, D. Čeponienė aiškino, kad rengiant dokumentus apgyvendinimo paslaugoms pirkti apklausiami savivaldybės padaliniai, įvertinami metus ar kelerius į priekį Kaune vyksiantys renginiai, kurie jau žinomi ar suplanuoti. Tai pat atsižvelgiama, kiek asmenų apgyvendinta per paskutinius 3-4 metus.

Paprastai sutartys pasirašomos 12-ai mėnesių su galimybe jas pratęsti, nors gali būti ir trumpesniam laikui. Bendra sutarties trukmė neturi viršyti 36 mėnesių. Su viešbučiais atsiskaitoma pagal sutartyje užfiksuotus pirkimui pasiūlytus įkainius, o užsakomų paslaugų apimties vertė negali viršyti sutarties vertės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA