Prabilo mįslingai mirusio kario artimieji: mirties priežastis yra visiškai neaiški | Kas vyksta Kaune

Prabilo mįslingai mirusio kario artimieji: mirties priežastis yra visiškai neaiški

delfi.lt 2018/07/19 19:17
Asmeninio archyvo nuotr.

Savaitgalį vykusios karių linksmybės baigėsi mįslinga tragedija – netikėtai mirė 25-erių karys Paulius Stabingis. Dar šeštadienį šeimos nariams buvo pranešta, kad karys užduso paspringęs, tačiau mirties liudijimas tai paneigė.

Mirties priežastis neaiški

Mirties liudijime įrašyta, kad mirties priežastis nežinoma: „Kitos nepatikslintos ir neapibūdintos mirties priežastys.“

DELFI kalbintas Pauliaus šeimai artimas asmuo teigė, kad ir jie neturi daugiau informacijos. „Tai liūdina, nes mirties priežastis yra visiškai neaiški. Nors pareigūnai mums sakė, kad bus atliekama ekspertizė, galbūt po jos viskas paaiškės“, – teigė vyras ir pridūrė, kad ekspertizė gali užtrukti pusantro ar net du mėnesius.

Pranešimą apie jauno vyro mirtį policijos pareigūnai gavo liepos 14 d. 8 val. ryto. Kūnas esą rastas be išorinių smurto žymių.

Kario artimieji pasakojo, kad savaitgalį vyko karių linksmybės. Apie dvidešimt jaunuolių susibūrė į netoliese Kauno, Ilgakiemyje, esančią sodybą.

P. Stabingiui artimas asmuo DELFI kalbėjo, kad šeimos nariai apie netektį sužinojo iš karto. „Šeimai buvo pranešta anksti ryte. Buvo pakviesta greitoji pagalba, tačiau jie konstatavo mirtį. Tada buvo iškviesta policija ir prasidėjo visas tyrimas“, – teigė pašnekovas ir pridūrė, kad tą rytą šeimai buvo pranešta, kad vaikinas užduso užspringęs, tačiau pirmadienį gautame mirties liudijime to nebebuvo.

„Mirties priežastis dažniausiai būna įvardijama: infarktas, insultas, uždusimas užspringus skrandžio turiniu. Jei būtų parašytas kažkoks toks dalykas, viskas būtų aišku, tačiau neparašyta. Kažkas yra neaišku“, – kalbėjo pašnekovas.

Vyras teigė, kad pats P. Stabingis niekuomet nepasakojo apie karių linksmybes, tačiau jis teigia apie tai kalbėjęs su kitais asmenimis. „Gal ir natūralu, kad tose šventėse, kur susirenka jauni ir gerai fiziškai pasirengę žmonės, kyla kažkokie incidentai. Nežinau, mano draugų kompanijose taip niekuomet nebūdavo, o ten kartais atsitikdavo. Vienas kartas buvo lemtingas“, – teigė pašnekovas.

Vienam iš P. Stabingio šeimos narių artimas bičiulis Tomas Juknevičius DELFI teigė nenorintis pakenkti tyrimui, todėl kalbėjo nedaug: „Visa šeima, Pauliaus artimieji ir draugai skaudžiai išgyvena jo netektį. Norime kuo greičiau sužinoti tikrąją Pauliaus mirties priežastį. Tačiau kol atliekamas tyrimas, susilaikysime nuo tolesnių komentarų, kad tai nepakenktų tyrimui.“

Buvo lėtas, siekė užsibrėžtų tikslų

25-erių vaikinas į kariuomenę ėjo savo noru. „Jis to labai siekė. Dabar buvo sudaręs penkerių metų kontraktą kaip profesionalus karys. Už poros mėnesių kariuomenė turi gauti garsiuosius „Boxer“ šarvuočius, jis buvo rengiamas kaip to šarvuočio vairuotojas“, – įvardijo P. Stabingiui artimas asmuo.

Šaltinių teigimu, karių linksmybėse kilo konfliktas. P. Stabingis bandė išskirti konfliktuojančius vyrus, o dėl to supykęs kitas vakarėlio dalyvis ėmė prie jo kabinėtis: metė butelį, tačiau nepataikė, vėliau į nugarą trenkė kėde.

Pauliui artimas asmuo DELFI pasakojo, kad nenustebo išgirdęs, kad vaikinas bandė numalšinti konfliktą.

„Jis buvo gana lėto būdo, bet doras, sąžiningas. Matyt, įsikišo ne laiku ir ne vietoje, – kalbėjo vyras ir svarstė, kad būtent tą vakarą padarytas sužeidimas galėjo būti lemtingas. – Man kartais atrodydavo, kad kariuomenei jis per daug lėtas. Tačiau galbūt tai tinkama savybė kaip šarvuočio vairuotojui. Jis nuo mažens domėjosi technika, važinėjosi kartingais, jį visada domino technika.“

Sulaukė kolegų palaikymo

Šeštadienio rytą miręs karys jau palaidotas. Artimieji pasakoja, kad laidotuvėse taip pat dalyvavo ir kariuomenės atstovai, kurie patikino, kad dės visas pastangas, kad kuo greičiau paaiškėtų mirties priežastis.

„Tų karių, kurie dalyvavo laidotuvėse, nuomone, tai labai keista. Jie taip pat nori, kad viskas kuo greičiau paaiškėtų: tikroji priežastis ir kas dėl to kaltas. Interesai sutampa – kuo greičiau sužinoti tiesą“, – kalbėjo vyras.

Jo teigimu, kariuomenė neatsiribojo nuo sūnaus netekusios šeimos. „Kariuomenė pareiškė užuojautą šeimos nariams ir artimiesiems. Taip pat žadėjo, kad jei tik kas nors paaiškės, informuoti ir mus. Nors dar vyksta tyrimas – nieko negali pasakyti. Ne jie vykdo tyrimą“, – tvirtino P. Stabingiui artimas asmuo.

Tyrimui vadovauja ne Karo policijos tyrėjai

DELFI susisiekus su Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovu Vyteniu Miliušu, šis pirmiausia pabrėžė, kad situacija atsitiko ne tarnybos metu ir ne tarnybos vietoje:

„Kadangi šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, remiantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso (BPK) „177 straipsniu. Ikiteisminio tyrimo duomenų neskelbtinumas“, bet koks įvykių komentavimas gali nesutapti su galutiniais tyrimo faktais bei gali netgi klaidinti. BPK 177 straipsnio 1-oje dalyje nurodoma, jog ikiteisminio tyrimo duomenys neskelbtini. Šie duomenys iki bylos nagrinėjimo teisme gali būti paskelbti tik prokuroro leidimu ir tik tiek, kiek pripažįstama leistina.“

Lietuvos kariuomenės atstovas pabrėžė, kad tyrimą vykdo Lietuvos kariuomenės Karo policijos tyrėjai, tačiau tyrimui vadovauja ir tyrimo eigą kontroliuoja Kauno apylinkės prokuratūra.

Mirė mįslingomis aplinkybėmis

P. Stabingis mirė ankstyvą šeštadienio rytą. Naktį prieš tai vyko karių linksmybės, kuriose kilo konfliktas, P. Stabingis siekė jį numalšinti.

Po to, kai P. Stabingis įsikišo į konfliktuojančių vyrų tarpą, vienas įsiaudrinęs asmuo metė į jį butelį, nepataikė, tada trenkė jam į nugarą su kėde. Kiek vėliau konfliktas buvo numalšintas.

Šaltinių teigimu, šeštadienį prabudęs P. Stabingis dar kalbėjo, tačiau ėmė dusti. Šalia buvę asmenys ėmė jį gaivinti. Buvo iškviesti medikai, jie taip pat bandė gaivinti jauną vyrą, tačiau nesėkmingai – vyro širdis sustojo.

Pareiškė užuojautą

Po tragiškos žinios mechanizuotos pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionas „Facebook“ paskyroje pareiškė užuojautą Pauliaus šeimai ir artimiesiems.

Jie pažymėjo, kad P. Stabingis pasižymėjo kaip doras, sąžiningas ir draugiškas karys.

„Netekome vieno iš savo ginklo brolių eil. Pauliaus Stabingio, jo gyvybė užgeso šio šeštadienio rytą. Reiškiame užuojautą Pauliaus šeimai ir artimiesiems. Paulius karinę tarnybą pradėjo šauktiniu 2015 m. ir nuo 2017 m. tapo profesinės karo tarnybos kariu Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo batalione. Pastaruoju metu ėjo granatsvaidininko pareigas III mechanizuotoje pėstininkų kuopoje. Paulius pasižymėjo kaip doras, sąžiningas ir draugiškas karys“, – buvo rašoma įraše.

Tik sulaukusi DELFI užklausos liepos 17 d. savo interneto puslapyje užuojautą kario artimiesiems pareiškė ir Lietuvos kariuomenė. Jos atstovai paaiškino, kad iki tol buvo tikslinamas velionio šarvojimo ir laidojimo laikas. Vis dėlto ir kariuomenė atsisakė plačiau komentuoti įvykį, nes jį tiria policija.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA