Iš rinkos išimamos Lietuvai Lenkijos įmonės tiektos užkrėstos šaldytos daržovės | Kas vyksta Kaune

Iš rinkos išimamos Lietuvai Lenkijos įmonės tiektos užkrėstos šaldytos daržovės

BNS 2018/07/18 14:19
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lenkijos įmonės „Greenyard Frozen Poland“ listerija užkrėstos šaldytos daržovės išimamos iš Lietuvos rinkos – daržovių mišiniai su pavojingu užkratu buvo tiekiami bent dvejus metus.

Kaip BNS sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyr. specialistė-inspektorė Rita Sadūnaitė, už maisto saugumą atsakingos Lenkijos tarnybos pirmadienį įspėjo Lietuvą ir kitas valstybes apie daržovių mišinius su Listeria monocytogenes bakterija užkrėstais šaldytais kukurūzais – Lietuvoje jie buvo tiekiami nuo 2016-ųjų rugpjūčio iki šių metų birželio 20-osios.

„Šaldytų mišinių tiekėjas informavo Lietuvos atstovą, „Unilever Lietuva distribucija“, kad produktas nesaugus – nuo penktadienio uždarytas nesaugių šaldytų daržovių mišinių pardavimas, produkcija atšaukiama iš rinkos“, – sakė ji.

Lenkijos atstovai informavo, kad tarp nesaugių gaminių – „d’Aucy Vegetables Country“, „d’Aucy Vegetables Mix Nica“, „Pinguin Mexican salad“, „Felco Mexican mix“ daržovių mišiniai.

VMVT duomenimis, į Lietuvos rinką vien šiemet pateko 17 366 pakuotės šių produktų, sandėliuose dar liko 3254 pakuotės šaldytų daržovių – jos bus sunaikintos.

Anot R. Sadūnaitės, produkciją įsigijusios įmonės informuotos apie pavojų, gaminiai yra surenkami sunaikinimui, tuo metu pavieniai žmonės, įsigiję minėtus produktus ir jų dar nesuvartoję, raginami juos gražinti tiekėjui arba išmesti.

„Jei labai gaila išmesti, reikėtų labai gerai termiškai apdoroti, kaip nurodyta gamintojo: jei nurodyta gamintojo virti 12-15 minučių, tiek reikia ir virti. Nesilaikant sąlygų, galima susirgti: Listerija monocytogenes yra labai agresyvi bakterija, kuri išlaiko šaltį, gali daugintis šaldytuvo sąlygomis, gali išlaikyti 62 laipsnių temperatūros kaitinimą pusę valandos. Dėl to su ja žaisti negalima“, – sakė specialistė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pastaruosius kelis mėnesius užsikrėtusių listerioze Lietuvoje nebuvo, anksčiau registruoti pavieniai susirgimų atvejai – anot R. Sadūnaitės, jų negalima tiesiogiai sieti su lenkiškomis šaldytomis daržovėmis.

Nesaugūs šaldytų daržovių mišiniai taip pat buvo platinami Bulgarijoje, Kroatijoje, Čekijoje, Danijoje, Estijoje, Suomijoje, Vengrijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Savo ruožtu Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) antradienį informavo, kad minima produkcija gali būti susijusi su nuo 2015-ųjų fiksuojamu listeriozės protrūkiu Austrijoje, Danijoje, Suomijoje, Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje – iki šių metų birželio vidurio šalyse užfiksuoti 47 susirgimų atvejai, devyni sunkia liga susirgę asmenys mirė.

Anot EFSA, įtariama, kad nekokybiškai apdoroti kukurūzai į Lenkiją atkeliavo iš tiekėjo Vengrijoje.

Listerijos yra gamtoje dažnai sutinkamos bakterijos, kurios gali būti ir nežalingos, ir mirtinai pavojingos žmogaus sveikatai.

Prieš kelerius metus teisėsauga ėmėsi ikiteisminio tyrimo įtardama, kad šaldytus koldūnus gaminanti bendrovė „Judex“ per Semo „tvarkietį“ Petrą Gražulį bandė paveikti VMVT, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.

VMVT 2016-aisiais nustačiusi „Judex“ produkcijoje listerijos bakterijų, buvo sustabdžiusi įmonės veiklą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA