Po avarijos sužalotą dukrą slaugančiai kaunietei valdininkai užvėrė duris: „Neįgalumo neskirsime“ | Kas vyksta Kaune

Po avarijos sužalotą dukrą slaugančiai kaunietei valdininkai užvėrė duris: „Neįgalumo neskirsime“

V. Vosylės asm. archyvo nuotr. soc. tinkle „Facebook“

Po avarijos Kaune sunkiai sužalotos paauglės mama iš valdininkų sulaukė netikėtumo – jos dukteriai nebus paskirtas neįgalumas. Šiuo metu sunkiai sergančią paauglę slaugančiai moteriai, kaip teigė ji pati, neturinčiai jokio pajamų šaltinio, toks sprendimas yra nesuprantamas. „Kas per sveikatos, socialinė sistema? Kur mes gyvenam, ir ar aš turiu kovoti dėl to, kas priklauso mano dukrai?“, – sielojosi kaunietė.

Žinia apie minėtą sunkiai paaiškinamą Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Kauno skyriaus atstovų sprendimą mergaitės mama Vitalija Vosylė pasidalijo asmeniniame socialinio tinklo „Facebook“ profilyje.

„Raganų medžioklė prasideda. Visko esu girdėjusi, mačiusi, bet tokio akibrokšto iš Neįgalumo tarnybos Kauno skyriaus nesapnavau nei košmaruose. Kas seka mūsų istoriją, žino mūsų praleistas dienas reanimacijoje. Mūsų pirmosios 3 paros reanimacijoje buvo protokolinės – be jokio planinio gydymo, nes buvo kovojama už Pijos gyvybę. Toliau laukė Vaikų neurochirurgijos skyrius, daug narkozių, tyrimų. Jame ilgą laiką buvome dar komoje su abiejų kūno pusių nevaldymu. Dabar jau esame 3 lygio reabilitacijoje“, – rašė moteris.

Primename, kad nelaimė, nuo kurios prasidėjo pastaroji istorija, įvyko balandžio 27 dienos vakarą. Europos prospekte esančioje pėsčiųjų perėjoje lengvasis automobilis „Audi“ partrenkė paauglę su keturkoju augintiniu. Šuo žuvo vietoje, o nukentėjusioji mergaitė dėl stiprių sužalojimų atsidūrė komos būsenoje. Ja rūpinosi Kauno klinikų vaikų reanimacijos personalas.

Dabar, po nelaimės praėjus dviems su puse mėnesio, trylikametės Pijos sveikatos būklė vis dar sunki: atminties sutrikimai, kairės kūno pusės paralyžius, epilepsija ir daugybė kitų liekamųjų reiškinių, socialiniame tinkle mintimis dalijosi mergaitės mama.

„Liepos 6 dieną buvo pristatyti dokumentai nustatyti Pijai neįgalumą ir įvertinti specialiuosius poreikius. Ir ką jūs manot? Šiandien paskambino pats Kauno skyriaus Neįgalumo ir darbingumo nustatymo  tarnybos vedėjas ir pasakė apie sprendimą: „neįgalumo jūsų dukrai neduosime!“. Taigi, mielieji, mano dukra – visiškai sveika! Pradėkime nuo to, kam reikalingas neįgalumas: visų pirma, dukras auginu viena. Kadangi po tokios sunkios traumos reikia slaugyti dukrą ir su ja būti 24/7, į darbą išeiti negaliu, kada vėl galėsiu dirbti, nežinau. Tad mes jau tris mėnesius gyvename be pajamų šaltinio“, – sakė Vitalija.

Jos teigimu, neturint neįgalumo, nekompensuojami dukrai būtini specialūs batai, įtvarai ir kita reikalinga technika bei vaistai ir daugelis kitų būtinybių. Esą tam tikra specialaus, patogaus ir pritaikyto neįgaliojo vežimėlio dalis taip pat kompensuojama tik praėjus pusei metų nuo neįgalumo nustatymo datos.

„Įdomiausia, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos“ atstovai  net nebuvo įvertinti mano dukros būklės, gebėjimų, savarankiškumo. Kas per sveikatos, socialinė sistema? Kur mes gyvenam, kad aš turiu kovoti dėl to, kas priklauso mano dukrai. Gal vis dėlto, emigruoti iš Lietuvos, nes mes vis tiek sveikos…“, – apmaudą liejo trylikametės mama Vitalija.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams susisiekus su Neigalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos laikinai direktoriaus pareigas užimančia Vytaute Polujanskiene, paaiškėjo, jog mergaitės būklė nebuvo vertinta, nes šiuo metu ji vis dar gydoma Kauno klinikų reabilitacijoje.

„Dar neišaiškinti funkciniai sutrikimai, pagal kuriuos būtų galima pritaikyti paauglei kriterijų, apsprendžiantį negalios sunkumą. Kol kas mergaitei nėra nustatyta diagnozė, kuri apibrėžta mūsų turimuose kriterijuose, kad galėtumėme visa tai įvertinti. Sveikatos dokumentuose rašoma, kad paauglės būklė yra dinaminė – vyksta pokyčiai. Jei gydantis gydytojas apspręs, kad šie pokyčiai yra nuolatiniai ir negrįžtami, mums vėl bus pateiktas siuntimas su patikslintomis diagnozėmis, tuomet mes įvertinsime“, – komentavo V. Polujanskienė.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA