Liūčių nuplautai Lietuvai vasara rengia staigmenų – ir baigsis ji netradiciškai | Kas vyksta Kaune

Liūčių nuplautai Lietuvai vasara rengia staigmenų – ir baigsis ji netradiciškai

delfi.lt 2018/07/17 15:48
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Anksti prasidėjusi vasara dar nesitrauks, tačiau ji bus permaininga: teks ne tik braukti prakaitą, bet ir trauktis skėčius.

Šiltesnė ir sausesnė liepa

Rekordiniais karščiais prasidėjusi vasara tęsis iki pat rudens. Lietuvos hidrometeorologijos klimatologas Donatas Valiukas DELFI teigė, kad liepa turėtų būti bent laipsniu šiltesnė nei įprastai.

„Vidutinė mėnesio temperatūra turėtų būti apie 19 laipsnių“, – įvardijo D. Valiukas ir pridūrė, kad įprasta vidutinė liepos mėnesio temperatūra – 17,9 laipsnio.

Vos prieš kelias dienas Lietuvą skandino liūtys. Klimatologo teigimu, tokios liūtys yra įprastos lietuviškai vasarai. „Kai kur to lietaus kliuvo tikrai daug, o kai kur nedaug. Vasariško lietaus tendencijos kartojasi kasmet, tačiau jei skaičiuosime pagal visą Lietuvą, net ir kritulių šįmet turėtų būti mažiau nei įprastai“, – D. Valiukas pabrėžė, kad nors liūtys skandino didžiąją dalį Lietuvos, kai kuriuose rajonuose liko sausa.

„Nereikia susisieti su viena teritorija, kurioje gali būti visiškai kitaip nei kitur“, – kalbėjo klimatologas.

Vasara dar greitai nesibaigs

Šįmet kaitra į Lietuvą užsuko gerokai anksčiau nei įprastai – dar ankstyvą pavasarį, tačiau D. Valiukas teigia, kad tai nereiškia, kad anksčiau užsukusi vasara ir pasibaigs greičiau nei įprastai.

„Šįmet turėjome ankstyvą augalų vegetaciją, vasara taip pat šiek tiek pasistūmė, – kalbėjo klimatologas. – Tolimos prognozės nebūna labai tikslios, bet rugpjūtis turėtų būti arti daugiametės normos – 17,1 laipsnio šilumos. Vasara standartiškai baigiasi rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje. Taip skaičiuojama klimatologinės vasaros pabaiga, kai vidutinė temperatūra nukrenta žemiau nei 15 laipsnių. Kažko panašaus galima tikėtis ir šiemet.“

Orai pateiks ne tik džiugių staigmenų

Lietuviška vasara pasižymi temperatūrų svyravimais ir iš debesų pasipilančiu lietumi. Taip turėtų atrodyti ir likusi vasara.

„Išlieka temperatūros svyravimų galimybė. Kelias dienas laikėsi vėsesni orai, dabar vėl grįžo šiluma. Svyravimas išliks iki pat vasaros pabaigos, – teigė D. Valiukas ir pridūrė. – Bus visko. Liepa bus šie tiek šiltesnė nei įprastai, rugpjūtis – artimas vidutinėms prognozėms, tačiau nuo lietuviškos vasaros, kuriai būdingi temperatūrų svyravimai, mes nepabėgsime.“

Klimatologo teigimu, saulės ir šilumos dar sulauksime, tačiau neišvengsime ir šaltesnių dienų ar net savaičių.

Artimiausiomis dienomis – trumpos liūtys ir tvankuma

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, trečiadienio naktis bus tvanki, paryčiui temperatūra nukris iki 16–20 laipsnių, debesys sklaidysis, liausis liję. Saulei pašildžius antroje dienos pusėje daug kur vėl nušniokš trumpos liūtys, kai kur griaudės perkūnija.

Temperatūra Vilniuje numatoma apie 27, Kaune apie 28, o Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje kepins 28–30 laipsnių kaitra. Vėjas ir toliau pūs iš šiaurės rytų, per perkūniją jis bus gūsingas.

Ketvirtadienį-penktadienį orai išliks panašūs: naktimis vietomis, dienomis daugelyje rajonų trumpi lietūs, perkūnija. Temperatūra naktimis 16–20, dienomis 24–29 laipsniai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA