Kauniečiai kviečiami keliauti „Rojaus keliu“ ir pažvelgti nuo Seredžiaus piliakalnio | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai kviečiami keliauti „Rojaus keliu“ ir pažvelgti nuo Seredžiaus piliakalnio

R. Tenio nuotr.

Nuostabaus grožio vaizdai atsiveria keliaujant turistiniu maršrutu „Rojaus kelias“, kuris prasideda Kaune ir baigiasi Jurbarke. Šįkart daugiausiai dėmesio skirsime šio maršruto punktui – Seredžiaus piliakalniui, nuo jo atsiveria kvapą gniaužianti panorama.

Kelionei šiuo maršrutu derėtų paskirti bent pusdienį, o jei norite pažinti objektus išsamiau, rekomenduojama nakvoti Jurbarke, pratęsti pažintį antrą dieną.

„Rojaus kelias“ žemėje

Neįtikėtina, tačiau rojus, pasirodo, egzistuoja čia pat, žemėje, ir prasideda ne kur kitur, o pačiame Kaune!

Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su Jurbarko turizmo ir verslo informacijos centro vadybininke turizmui – Joana Reinolcaite, kuri pakvietė kauniečius būtinai pakeliauti vaizdingu „Rojaus kelio“ maršrutu.

Nuo Raudondvario kone iki paties Jurbarko regėsite iš vienos pusės Nemuną, o iš kitos – skardžius su pilimis, menančiomis kunigaikščio Vytenio laikus, XIII a.

Jei norima neskubant apžiūrėti visus objektus, pakeliui papietauti, romiai pasivaikščioti – derėtų susiplanuoti dviejų dienų kelionę su nakvyne. O jei galite skirti tik pusdienį – derėtų užsisakyti kelionę pas gidą, su juo keliausite tik Jurbarko rajone, truksite apie 7 valandas. Dėl gido programų teirautis Jurbarko TIC čia. Daugiau teminių ekskursijų Jurbarke rasite čia.

Raudondvario dvaras (Kauno r.)./R. Tenio nuotr.

„Rojaus kelio“ maršrute apžiūrėsite šiuos objektus: Kauno pilį, Raudondvario Tiškevičių rūmus, Vilkijos miestelį, Seredžiaus miestelį ir Palemono kapą (Seredžiaus piliakalnį), Belvederio dvarą, toliau – Veliuonos miestelį (ypač istorinę jo dalį, bažnyčią, archeologinį piliakalnių kompleksą: Gedimino kapo piliakalnį, Ramybės piliakalnį bei Veliuonos dvaro sodybą), toliau pavažiavę 10 km rasite Raudonės pilį, rekomenduojama išbandyti lipimą į atvirą jos bokštą, dar už 12 km – Panemunės pilis, į ją patartina eiti užsisakius gidą, o savaitgaliais čia pat šurmuliuoja senoviškos mugės.

Raudonės pilis (Jurbarko r.)./Jurbarko TIC nuotr.

Dar patariama aplankyti Panemunių regiono parko lankytojų centrą, kur kabo ekspozicija apie gyvenimą prie Nemuno, parengta edukacinė veikla: vaikams – žaidimai, suaugusiesiems – klausimynai, čia irgi patariama užsisakyti ekskursiją su gidu, kuris pristato gamtos paminklus, krašto istoriją, lankytinus objektus.

„Rojaus kelio“ finišas – Jurbarko dvaras su parku. Nakvynės vietos Jurbarke skelbiamos čia.

Praalkus pasisotinti galima keliolikoje Jurbarko maitinimo įstaigų čia.

Panemunės pilis (Jurbarko r.)./Jurbarko TIC nuotr.

Nuo Seredžiaus piliakalnio atsiveria Nemuno ir Dubysos santaka

Daugiau dėmesio šįkart skirkime Seredžiaus piliakalniui – tai didžiausias piliakalnis Jurbarke. Į 30 m aukščio piliakalnį pasiilsėdami užkopsite laiptais, pakeliui pasiskaitysite apie piliakalnio istoriją. Užlipus į patį viršų apims palaima – tokio gamtos grožio, pasakiškų Nemuno ir Dubysos santakos vaizdų, dar neregėjote!

Piliakalnis Seredžiuje (Jurbarko r.) pasiekiamas važiuojant pro Seredžiaus bažnyčios pietinę pusę 400 m į vakarus asfaltuota gatve iki galo, o nuo jos į vakarus dar 100 metrų.

Piliakalnio rytuose yra dirbami laukai, ten aptinkama lipdytinės, grublėtu paviršiumi bei žiestos keramikos, apdegusio molio gabalų ir kitų daiktų, rodančių, kad žmonės šioje vietoje gyveno I mūsų eros tūkstantmetyje ir II tūkstantmečio pradžioje.

Seredžiaus piliakalnis iš viršaus./R. Tenio nuotr.

Šioje vietoje vyko kryžiaus žygiai ir kadais stovėjo Pieštvės medinė gynybinė pilis, kuri kryžiuočių buvo užimta ir sudeginta. Pasklidusi ir legenda apie Palemoną.

„Legendos byloja, kad šis piliakalnis buvo supiltas kaip kapas Palemonui – Romos didikui, kuris buvo persekiojamas, tad išvyko iš Romos ir įsikūrė Lietuvos teritorijoje su šeima. Esą jis per Baltijos jūrą, Kuršių marias ir Nemuną atplaukė iki Dubysos ir įsikūrė dabartiniame Seredžiuje, turėjo 3 sūnus: Barkų, Kuną ir Sperą, kurie įkūrė atskiras Lietuvos dalis: Barkus – Jurbarką, Kunas – Kauną, o Spera – nuvyko į rytus ir apsistojo prie dailaus ežero, jį pavadino savo vardu (beje, Širvintų r. išties yra Spėros ežeras).

Palemonas buvo vietinių labai mylimas, tad palaidojus jam supiltas didingas kapas – lyg piliakalnis“, – legendą pasakojo vadybininkė turizmui – Joana Reinolcaitė.

Turistai užlipo pasigrožėti ant Seredžiaus piliakalnio./R. Tenio nuotr.

Manoma, kad į Seredžiaus piliakalnį lipa dauguma „Rojaus kelio“ maršrutu keliaujančių turistų. „Apie 40 tūkst. turistų aplanko Panemunės pilį, o piliakalnį spėjama apie 34 tūkst.“, – sakė J. Reinolcaitė.

Kerinti panorama iš viršaus./R. Tenio nuotr.

Daugiau informacijos apie pramogas Jurbarke rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA