Į Kauno „Žalgirio“ areną nusileis skraidantys stebuklingi kilimai | Kas vyksta Kaune

Į Kauno „Žalgirio“ areną nusileis skraidantys stebuklingi kilimai

B. Tilmantaitės nuotr.

Kelionės visuomet buvo svarbus žmonijos tobulėjimo variklis – nuo priešistorinių laikų, kai maisto ir geresnio gyvenimo paieškos žmones nuvedė į tolimiausius planetos kampus, iki šiuolaikinių migracijos trajektorijų, kai keliaujama tiek siekiant geresnio gyvenimo ir ekonominės naudos, tiek norint praplėsti savus horizontus, patenkinti naujų patirčių ir įspūdžių troškimą.

[galerija kiek=”4″]

Nors taikant technologijas kelionės ir neteko dalies savo mitinio žavesio, kaip ir menas, į mūsų gyvenimą jos atneša atvirumo netikėtoms idėjoms, išplečia suvokimo ribas, atveria naujas empatijos ir tarpusavio suvokimo galimybes. Todėl nenuostabu, kad ir Kauno bienalės vadovaujamame ketverių metų trukmės ES programos „Kūrybiška Europa 2014–2020“ platformų projekte „Magic Carpets“ (liet. „Stebuklingi kilimai“) kelionės – vienas svarbiausių raktinių žodžių.

Projekto ašis – glaudus atvykstančių menininkų bendradarbiavimas: kūrėjai įsitraukia į juos priimančios bendruomenės gyvenimą, ir taip gimsta naujos pažintys, bendros veiklos su vietos menininkais įkvėptos, įvietintos bei socialinį ir kultūrinį kontekstą atliepiančios iniciatyvos.

Į rezidencijas atvykę jaunieji menininkai užmezga ryšius su vietos kultūrinėmis organizacijomis, susipažįsta su šios aplinkos aktualijomis, problemomis, istorijomis, legendomis bei įsitraukia į bendrus kūrybinius procesus.

Beveik pusantro mėnesio Kaune rezidavęs choreografas, šokėjas iš Jungtinės Karalystės Jacobas Bray, artimai bendradarbiavęs su „Kaunas 2022“ komanda bei prisidėjęs prie šiuolaikinio cirko festivalio „Circuliacija“ programos rengimo, šį sekmadienį pristatys pirmą „MagiC Carpets“ tyrimų ir rezidencijos Kaune rezultatą. Kauniečiai ir miesto svečiai galės nemokamai susipažinti su jo paties režisuotu performansu „Skalbiniai“ (angl. Laundry).

Autoriui talkins tarptautinė šiam projektui suburtų šokėjų komanda: tekstilę, judesį ir fizinius pojūčius savo projektuose sujungianti menininkė Aistė Jančiūtė, neseniai grįžusi iš „MagiC Carpets“ rezidencijos Folkstone (Jungtinė Karalystė), tapytoja Karolina Latvytė Bibiano, „Shades of Bray“ trupės narė ir šiuolaikinio šokio atlikėja iš Airijos Amy Robyn Lyster bei dvi aktorės iš „Blue Mouth Performance“ – Ingrida Čepanonytė ir Kristina Marija Kulinič. Kontaktinės improvizacijos, šiuolaikinio šokio, žodinio performanso bei performatyvaus meno kalbomis kūrėjai gvildens moterų teisių, erdvės / kūno, popkultūros ir pasakojimo temas.

J. Bray – kylantis menininkas ir šiuolaikinio šokio trupės „Shades of Bray“ įkūrėjas iš Rytų Kento. Jo trupės pasirodymai dažnai neapsiriboja studijų bei teatrų erdvėmis ir persikelia į vietas, kur šokis organiškai įsilieja į aplinką ir gali tiesiogiai reaguoti į šiuolaikinius politinius bei socialinius kontekstus. J. Bray teigia, kad jo kūryba įkvėpta naktinio gyvenimo kultūros, todėl pasižymi „garsumu, fragmentiškumu ir teatrališkumu“, joje daug kontaktinės improvizacijos, intertekstualumo, hiperrealybės, taip pat – autobiografinių momentų, feminizmo bei klubų kultūros atgarsių.

Jacobo Bray performansas „Skalbiniai“ vyks liepos 15 d. 15.30 val. „Žalgirio“ arenos „Bosca“ amfiteatre (Karaliaus Mindaugo pr. 50). Renginys nemokamas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA