Kauniečių atostogos „reindžerių“ krašte: kur nuvykti ir ką pamatyti, neišleidžiant daugiau kaip 100 eurų | Kas vyksta Kaune

Kauniečių atostogos „reindžerių“ krašte: kur nuvykti ir ką pamatyti, neišleidžiant daugiau kaip 100 eurų

Skirmantė Javaitytė, Agnė Andreikėnienė, Eglė Petronienė 2018/07/12 14:22
E. Virkečio nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ vasaros savaitgalius kviečia praleisti keliaujant po Lietuvą, turint nedidelį biudžetą. Šįkart vykstame į Lazdijų kraštą, o pakeliui rekomenduojame aplankyti įdomius objektus. Skubame intriguoti: Lazdijai turi daugiau nei 150 ežerų, tad vandens pramogų ir jaukių paplūdimių čia netrūksta.

Kelionė automobiliu 

Šią kelionę planavome siekiant išleisti kuo mažiau lėšų ir kuo daugiau pamatyti. Šeimai į Lazdijus siūlome vykti  automobiliu. Važiuojant vidutinio ekonomiškumo automobiliu pirmyn ir atgal už kurą teks pakloti 22 – 30 eurų. Kelionės metu aplankysite: Balbieriškio atodangos apžvalgos aikštelę (Prienų r.), nuotykių parką „Tarzanija“ (Alytaus r.), Metelių regioninio parko lankytojų centrą (Lazdijų r.), Rudaminos amatų centrą (Lazdijų r.), Aštriosios Kirsnos dvarą (Lazdijų r.), o grįždami į Kauną užsuksite į Cukraus fabriko muziejų (Marijampolės r.).

Skaičiuojama, kad su pasivažinėjimu po Metelių regioninį parką susidarys apie 250 km, tikslus skaičius priklausys nuo to, kiek bus keliaujama automobiliu, o kiek pėsčiomis, dviračiais ar laivais. Vykstant mūsų sukurtu maršrutu, automobilyje pirmyn ir atgal sugaišite daugiau kaip 3,5 val. dairydamiesi po apylinkes, stabtelėdami vaizdingose vietose.

Atostogos Dzūkijoje./E. Virkečio nuotr.

Ką pamatyti keliaujant link Lazdijų

Pradedame kelionę: iš Kauno judame link Prienų. Pirmas sustojimas – Balbieriškio atodangos apžvalgos aikštelė. Nemuno kilpų regioniniame parke esanti Balbieriškio atodanga laikoma viena įspūdingiausių Lietuvoje, jos aukštis siekia apie 40 m (viršaus absoliutus aukštis – apie 87 m), ši atodanga tęsiasi palei Nemuną net 1,7 km. Čia galima išvysti pleistoceno pabaigoje buvusiame Simno–Stakliškių prieledyniniame baseine susiklosčiusių limnoglacialinių nuosėdų storymės pjūvį. Šių nuosėdų daugumą sudaro juostuotas molis, kuris Lietuvoje naudojamas kaip pagrindinė žaliava plytoms, čerpėms, kokliams, drenažo vamzdžiams ir kitokiems keramikiniams dirbiniams gaminti. Nuo atodangos atsiveria fantastiško grožio reginys.

Iš Prienų keliaujame į Alytų. Kita stotelė didžiulis nuotykių parkas „Tarzanija“. Parkas įsikūręs 13 ha plote, ant Nemuno kranto. Parke įrengtos 7 skirtingo sudėtingumo trasos suaugusiesiems (15 eur./3 val.) ir  paaugliams (10,5 eur./3 val.)  ir viena trasa 3-7 m. vaikams. Pramogų parke galima karstytis ir laipioti trasose, pajodinėti žirgais, įsijausti į šaulio kailį, taip pat išbandyti 400 m ilgio skrydį per Nemuną ar laisvo kritimo sūpynes bei paplaukioti plaustu, rasite įrengtas pavėsines su laužavietėmis ant Nemuno kranto. Čia veikia unikali Baltijos regione pramoga – keturi „Pašėlę kalneliai“, su skirtingo greičio trasomis. Pramogų kainas rasite čia. „Tarzanijoje“ yra ir nemokamų pramogų, tai futbolas, tinklinis, smiginis.

Kelionė iš Kauno į Lazdijus ir atgal truks ilgiau kaip 3,5 val., jos metu aplankysite įdomius objektus pakeliui.

Pramogos Lazdijuose

Toliau judame į Lazdijus ir atvykstame į Metelių regioninį parką. Pagrindiniai Metelių regioninio parko punktai: lankytojų centras, pėsčiųjų pažintinis takas Bijotų-Širvinto miškais, Prelomčiškės piliakalnis ir Trijų kryžių šventovė. Netoliese yra ir 15 metrų Metelių apžvalgos bokštas (nuo jo matyti pasakiški Metelio ir Dusios ežerai, spalį-lapkritį Metelio ežero įlankoje galima stebėti 200 gulbių nebylių sankaupą), Papėčių piliakalnis, auga Didysis ir Drevėtasis širvinto ąžuolai. Kitos lankytinos vietos Metelių regioniniame parke pateikiamos čia.

Metelių apžvalgos bokštas, primenantis vėjo gūsį. Nuo jo atsiveria Metelių kraštovaizdžio draustinis, Metelių kaimas, Papėčių piliakalnis, šlapia Kemsinės pieva su besiganančiais žirgais, Metelio ežero platybės ir dalis „Dzūkų jūros“ – Dusios ežero. Koordinatės čia./E. Virkečio nuotr.

Šiame regioniniame parke telkšo 3 ežerai: Dusia (dar vadinama „Dzūkų jūra“), Metelys ir Obelija. Parke yra nedidelių pelkių, kur gyvena baliniai vėžliai, atvežami iš Lietuvos zoologijos sodo Kaune. Pavasarį ir rudenį išvysite gausius migruojančių paukščių pulkus.

Beje, jei ieškote, kur pasideginti, Lazdijuose rasite puikius viešuosius paplūdimius: šalia minėto Dusios ežero, taip pat prie Baltojo ir Ančios ežerų. Ančios ežerą rekomenduojama aplankyti ir penktadienio bei šeštadienio vakarais, 21:30-23:30 val. lankytojus ežere pasitinka grojantis šviesos fontanas. Vakarinių pramogų sąraše ir kaimo šokiai, vykstantys kultūros centruose visame Lazdijų rajone.

Metelių regioninio parko lankytojų centras su edukacine erdve, esantis prie pat Dusios ežero paplūdimio. Koordinatės čia./E. Virkečio nuotr.

„Dzūkų jūros“ poilsiautojai vertina skaidrų vandenį ir ramybę

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pakalbina kelis poilsiautojus, sutiktus prie Dusios ežero, dar vadinamo „Dzūkų jūra“. Jų net darbo dieną čia apstu. Iš Suvalkijos su šeima, vaikais bei svečiais italais atvykusi Monika Smilgytė pasakojo į Lazdijus poilsiauti keliaujanti nuo pat vaikystės. „Vilioja Dusios ežeras, jaučiuosi čia kaip prie jūros, džiugina skaidrus vanduo, gali pasirinkti kriauklyčių, pavaikščioti smėlėtu krantu, paplaukioti, o ir vaikams saugu. Į Palangą nevažiuojam, toli“, – kalbėjo M. Smilgytė.

Dusios ežero paplūdimyje patogu poilsiauti su vaikais. Pažintinius takus pėsčiomis ir dviračiais rasite čia, dviratį išsinuomoti galima čia pat./E. Virkečio nuotr.

Anatolijus (76 m.) iš Kauno gyrė pliažą, ežerą. „Išėjau į pensiją ir pradėjau buriuoti. Dusios ežeras labai tinkamas buriuoti, tik vėją reikia pagaudyti. Buriavimas padeda pozityviai mąstyti, tampi tobulesnis fiziškai, morališkai, dvasiškai, galvoje jokių blogų minčių nelieka, tokių kaip rūkymas, alkoholis ar narkotikai – tos nesąmonės kaip mat išgaruoja. Adrenalino užtenka. Man 76 m., bet kai paburiuoju – vėl jaučiuosi jaunas. Be to, buriuojant tobulini judesius, dirba visos kūno dalys, gerini orientaciją, šie įgūdžiai padeda išvengi nelaimių vairuojant automobilį“, – sakė Anatolijus.

Metelių regioninio parko lankytojų centre – edukaciniuose užsiėmimuose sužinosite, kad Lazdijuose gyvena 49-ios gyvūnų ir augalų rūšys, įtrauktos į Raudonąją knygą, tarp jų ir baliniai vėžliai, atvežami iš Lietuvos zoologijos sodo Kaune./E. Virkečio nuotr.

Metelių reindžeris kviečia išbandyti vandens ir miško pramogas

Metelių regioninio parko reindžeris Tomas Pikūnas pasitiko su šypsena ir pakvietė pažvelgti į Dusios ežero vandenį – jis skaidrus, dugnas matosi ir 4 m gylyje. Pasak jo, šalia Dusios ežero (kur įsikūręs Metelių regioninio parko lankytojų centras, teikiantis daug naudingos informacijos apie poilsį Lazdijuose) vasaros savaitgaliais susirenka 100-200, o kartais ir 300 poilsiautojų. „Atvažiuoja iš 11-kos savivaldybių, daugiausiai, Pietų Lietuvos, vis sutiksi ir kauniečių. Žmonėms patinka negili ežero pakrantė, smėlėtas krantas ir vandens pramogos: jachta, pontoninis laivas (juo vykdomos ekskursijos), irklentė, kanoja, elektroninė riedlentė ir paspirtukas ar tiesiog sūpynės ežere“, – vardino T. Pikūnas.

Lankytojų centre veikia gamtos mokykla, kur įdomybių ras mažieji: jiems įrengti interaktyvūs žaidimai, kviečiantys pažinti 49 gyvūnų ir augalų rūšis, įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą (lūšis, juodas gandras, balinis vėžlys, ūdra, bekotis ąžuolas ir kt.). Įspūdingas vaizdas laukia rudenį – per paukščių migraciją net 200 besibūriuojančių gulbių gali išvysti pro specialius žiūronus. Čia pat esančiuose miškų plotuose, sezono metu, galima ir pagrybauti bei pauogauti.

Dusios ežere įrengtos sūpynės, kuriose galima išsisupti kaip vaikystėje bei pliūkštelti į vandenį. Čia pat nuomojamos kanojos, vyksta ekskursijos laivu. Išsinuomoti baidares Lazdijuose galima čia./E. Virkečio nuotr.

Lankytojų centre galima išsinuomoti dviračius ir pakeliauti po Metelių regioninį parką, dviračių maršrutus rasite čia. Taip pat nuomojama trivietė kanoja, galima užsisakyti kelionę laivu (30 eur./val. laivas).

Pėsčiomis raginama pasivaikščioti žiediniame Bijotų – Širvinto miškų pažintiniame take. Jis prasideda nuo Metelių regioninio parko lankytojų centro. Tako ilgis – 3,5 km. Praeisite sausą pušyną, brandų ąžuolyną, kurio amžius viršija 300 m. (Didžiojo Širvinto ąžuolas siekia 31 m, kamieno apimtis – 5 m; Drevėtojo Širvinto ąžuolo aukštis – 29 m, kamieno apimtis – 4,4 m), virtuolių mišką. Lieptu įžengsite į pelkę. Direkcijos specialistai take veda edukacinius užsiėmimus mokiniams: „Tarpežerių miškais ir pelkėmis“, „Pelkės ekosistema“, „Miško ekosistemų pažinimas – žoliniai augalai“. Gido paslaugos lietuvių kalba – 5,5 eurų/val. Visų direkcijos teikiamų paslaugų kainos pateikiamos čia.

Kerintys Lazdijai iš viršaus./E. Virkečio nuotr.

„Prie Metelio ežero yra ir „Laukiniai Vakarai‘, ten sunku privažiuoti, duobėta, renkasi daug jaunimo, garsiai skamba muzika, nėra tualeto”, – įspėjo keliautojus T. Pikūnas.

Kur apsistoti netoliese? Patartina teirautis Metelių regioninio parko lankytojų centre arba bevažiuojant žvalgytis stovyklaviečių prie Dusios ežero pakrantės, tokių čia apie 10-15, tiesa, dažną jų atskirsi iš užrašo „Privati valda“. Stovyklavietėse už kelių eurų mokestį žmogui, galima apsistoti su palapinėmis.

Išsinuomoti baidares Lazdijuose galima čia. Pavyzdžiui, pasiplaukiojimas baidare Baltosios Ančios upe kainuoja 15 eur. dienai (penktadieniui, o šeštadienį ir sekmadienį – 20 eurų). Vandens maršrutai su lankytinais objektais krante – pateikiami čia.

Ten pat rasite ir maršrutus pėsčiomis, dviračiais, žirgais, automobiliais Lazdijuose.

Įspūdingas vaizdas virš Dusios ežero, jo platybes pamėgo buriuotojai./E. Virkečio nuotr.

Edukacinės programos supažindina su tradicijomis

Kitas lankytinas objektas – Rudaminos tradicinių amatų centras, kur galima užsisakyti edukacines programas, jas ypač mėgsta vaikai, šios paslaugos itin populiarios ir tarp užsienio turistų. Šis centras supažindina su tradiciniais Dzūkijos krašto amatais ir jų puoselėtojais. Daug dėmesio skiriama kulinarinio paveldo, medžio drožybos, kalvystės, juostų audimo, keramikos amatų plėtrai. Užsiėmimai organizuojami 8–10 žmonių grupėms, registracija tel. 8 318 51 762. Daugiau informacios rasite čia.

1822 m. pastatyta Kryžių Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės koplyčia, garsėjanti Sekminių ir Petrinių atlaidais. Tikima, kad ten trykštantis šaltinio vanduo turi stebuklingų galių. Šventovę rasite pietvakarinėje Dusios ežero pakrantėje./E. Virkečio nuotr.

Paskutinis objektas Lazdijuose – Aštriosios Kirsnos dvaras

Aštriąją Kirsną dokumentuose dar XVI a. mini karalius Žygimantas III. Pasak Lazdijų turizmo centro darbuotojų, dvaro sodyba yra viena didžiausių Dzūkijoje – ją sudaro 19 pastatų ir parkas. Architektūroje išvysite klasicizmo, romantizmo ir kitų istorinių laikotarpių bruožų. „Tarp kitų Lietuvos XIX a. dvarų sodybų Aštriosios Kirsnos ansamblis išsiskiria itin originalia reprezentacinės ir ūkinės gamybinės dalių kompozicija (uždarų kiemų charakteris) su buvusia maksimaliai išvystyta vandens telkinių sistema bei gausybe parko elementų – apžvalgos kalvelių gausa parke“, – rašoma Lazdijų turizmo informacinio centro puslapyje. Dvaro sodyboje gyveno žymūs žmonės: Lietuvos didikai Sapiegos, Karengos, Lukoševičiai. XIX a. pradžioje dvare veikė kalkinė, plytinė, lentpjūvė, spirito varykla, malūnas.

Šiuo metu dvaro sodyba priklauso privačiam asmeniui. Dvare auginami elniai, žirgai, taip pat organizuojamos įvairaus pobūdžio šventės, edukacinės programos, fotosesijos, kita veikla. Daugiau informacijos apie Aštriosios Kirsnos dvarą rasite čia.

Aštriosios Kirsnos dvaras, kuriame vyksta edukaciniai užsiėmimai, rengiamos vestuvių puotos, fotosesijos, galima pajodinėti žirgais./Lazdijų TIC nuotr.

Kur Lazdijuose nebrangiai pavalgyti ir pernakvoti

Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė Jolita Bakšaitė teigė, kad Lazdijuose galima sočiai pavalgyti kavinėse už 3-5 eurus (sriuba ir antras patiekalas). Pažymėtinos kavinės „Pas Mantą“, „Vivaldi“, „Eglė“, Lazdijų picerija, „Trasa“, „Kvaja“ ir restoranas „Gojus“, pastarajame maitinama savame ūkyje užauginta produkcija. Beje, tradicinio maisto galima paragauti ir kaimo turizmo sodybose, užsisakius maisto gaminimo užsiėmimą. Kavinių adresus rasite čia.

Apsistoti su palapinėmis galima stovyklavietėse Veisiejų ir Metelių regioniniuose parkuose, taip pat nebrangiai atsieina nakvynė Metelių parapijos nakvynės namuose arba kavinėje „Vivaldi“, viešbutyje „Gojus“, svečių namuose „Žibintai“. Turintieji daugiau lėšų trumpoms atostogoms – gali apsistoti kaimo turizmo sodybose, jų sąrašas pateikiamas čia. 

Vidutiniškai nakvynė triviečiame kambaryje atsieis apie 30 eurų parai. Jei nakvosite savo palapinėje – tam skirtose vietose kaimo turizmo sodybų teritorijose teks sumokėti 3 eurus/žmogui. Ar sodyboje priimami poilsiautojai su palapinėmis, teiraukitės konkrečioje sodyboje, minėtame sąraše.

Atsivėsinti traukte traukia raibuliuojantys Lazdijų ežerai, ramiam pasivaikščiojimui – neaprėmiami Dzūkijos miškai/E. Virkečio nuotr.

Galimo biudžeto apžvalga: jei 3 asmenų šeima keliaus gan ekonomišku automobiliu (22 eur.), nakvos stovyklavietėje su savo palapine (apie 10 eur.), kavinėse dvi dienas valgys sočius pietus (apie 24), nuomosis dviračius (keli eurai), baidarę (20 eur. šeštadieniui ar sekmadieniui), užsuks į „Tarzaniją” (tik vaikui 10,5 eur./3 val.) bei apsilankys Metelių regioninio parko lankytojų centre, pažintiniuose takuose (nemokamai), Rudaminos amatų centre ir Marijampolės cukraus fabriko muziejuje – neišlaidaujant turėtų tilpti į 100-120 eurų biudžetą dviejų dienų poilsiui Lazdijų krašte. Kaina priklausys nuo pramogų kiekio ir jėgų jas išbandyti, tad galutinis biudžetas – gan individualus.

Lazdijuose veikia daugybė kaimo turizmo sodybų, jose galima išmokti gaminti tradicinį maistą, išsinuomoti pirtį ar laivą./E. Virkečio nuotr.

Pakeliui namo – Marijampolės cukraus fabriko muziejus

Paliekame 152 ežerų kraštą Lazdijus ir traukiame link Kauno. Tiesa, dar rekomenduojame apsilankyti Marijampolėje ir užsukti į Cukraus fabriko muziejų. Fabrikas pradėjo veikti 1931 m. rudenį. 1935 m. Fabrike buvo kilęs gaisras, jo metu sudegė pirmasis cukraus sandėlis ir jame buvusios 3 tūkst. tonų baltojo cukraus. Sandėlis buvo greitai atstatytas. Karo pabaigoje, atsitraukdami iš Lietuvos vokiečiai užminavo šį fabriką. Laimei, viso pastato nepavyko susprogdinti.

Iki šių dienų Marijampolės cukraus fabrike kartojamas tas pats ritualas: žmogus su degančiu fakelu lėtai kyla prie didžiulės krosnies angos. Po kurio laiko fakelas pradingsta krosnies nasruose ir ten, viduje, pradeda siautėti ugnis. Taip prasideda dar vienas cukraus sezonas. Kai iš kamino pradeda virsti tiršti dūmai, miestas sužino, kad prasideda naujas cukraus gamybos sezonas ir kelio atgal nebėra: „Fabrikas užsikūrė“.

Muziejuje išvysite įvairių eksponatų iš fabriko veiklos istorijos, autentišką direktoriaus kabinetą, galima paragauti melasos, nusikalti monetą ar užsisakyti ekskursijas „Saldžiamiestis“ ir „Runkeluko kelionė“. Jų metu lankytojai kviečiami susipažinti su seniausio Lietuvoje cukraus fabriko istorija, pamatyti cukraus gamybos kelią bei įsiamžinti prie paminklo cukriniam runkeliui. Daugiau informacijos apie muziejų rasite čia.

Iš Marijampolės sugrįžtame į Kauną pilni įspūdžių po turiningo savaitgalio.

Užburianti Lazdijų panorama, kur bepažvelgsi – ežerai ežerėliai, čia jų daugiau kaip 150./E. Virkečio nuotr.

Daugiau informacijos apie poilsį Lazdijuose rasite Lazdijų turizmo informacijos centre čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA