Internautai ūžia: iš bekontakčių mokėjimo kortelių per atstumą išviliojami pinigai | Kas vyksta Kaune

Internautai ūžia: iš bekontakčių mokėjimo kortelių per atstumą išviliojami pinigai

Soc. tinklo nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodžiusi informacija apie galimą naują sukčiavimo būdą mases žmonių pritraukiančiose vietose sulaukė internautų susidomėjimo. Įspėjama, kad ilgapirščiai gali kėsintis išvilioti pinigus iš asmeninių sąskaitų, naudodami specialius mokėjimo kortelių skaitytuvus.

„Saugokitės! Įspėjimas apie didelę vagių veiklą, naudojant mobiliąją mokėjimo sistemą – artumo mokėjimo kortelių skaitytuvus. Ilgapirščiai pasisavina iki 30 eurų (tokie sandoriai nėra būtini patvirtinti pin kodu), būkite atsargūs autobusuose, minioje ar prekybos centruose!“, (aut. past. kalba taisyta) – rašoma socialiniame tinkle.

Apie įvardytos situacijos realumą portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai kalbėjosi su „Swedbank“ atstovu spaudai Sauliumi Abraškevičiumi. Pasak jo, apie tokius atvejus, kuomet mokėjimas bekontakte mokėjimo kortele yra atliekamas paslapčia ir be kortelės mokėtojo žinios, „Swedbank“  nėra žinoma.

„Toks sukčiavimo būdas yra vargiai tikėtinas, nes nuo kortelės nuskaityti lėšas bekontakčiu būdu galima tik naudojant sertifikuotą kortelių skaitytuvą. Tad, jei sukčiams net ir pavyktų panaudoti tokį skaitytuvą, tą skaitytuvą išdavęs bankas atsektų juo atliktas mokėjimų operacijas – sukčiavimas būtų išaiškintas“, – patikino jis.

S. Abraškevičiaus teigimu, bekontaktės mokėjimo kortelės yra saugios, nes jose įdiegta tokia pat apsauga nuo sukčiavimo, kaip ir įprastose mokėjimo kortelėse.

„Be to, kartais atliekant bekontaktį mokėjimą kliento prašoma įvesti PIN kodą, tai papildomas saugumo sprendimas, užtikrinantis, kad kortele naudojasi būtent jos savininkas. Jeigu kortelę klientas praranda, ją reiktų nedelsiant užblokuoti ir pinigai liks saugūs“, – patarė „Swedbank“ atstovas.

Pasak jo, pavyzdžiui, „Swedbank“ bekontakčių atsiskaitymų funkciją bet kada galima išjungti ir vėl įjungti naudojantis išmaniąja programėle arba interneto banku.

Šiuo metu bekontakčiams atsiskaitymams Lietuvoje galioja 25 eurų limitas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA