„Achemos“ vadovų ir darbuotojų ginčas keliasi į kitą lygmenį: įsikiš Darbo ginčų komisija | Kas vyksta Kaune

„Achemos“ vadovų ir darbuotojų ginčas keliasi į kitą lygmenį: įsikiš Darbo ginčų komisija

BNS 2018/07/09 17:49
Asociatyvi / archyvo nuotr.

Birželio pradžioje tarp Jonavos trąšų gamintojos „Achema“ vadovybės ir įmonės darbuotojų kilęs ginčas dėl neišmokamų priedų bei kitų klausimų keliasi į Darbo ginčų komisiją.

„Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė BNS teigė, kad birželį po susitikimų su įmonės vadovybe buvo sutarta atostogų premijų, tačiau dar liko neišspręsti dalies premijų išmokėjimo bei prastovų klausimai.

„Kol kas liko neišspręsta dirbančiųjų ceche premijų pilnas mokėjimas ir darbuotojų išleidimas į prastovas. Tuos klausimus keliame Darbo ginčų komisijai, esame pateikę ieškinį, gavome darbdavio argumentus, komisijai pateikėme papildomos informacijos. Liepos 19 dieną yra paskirtas pirmasis posėdis“, – BNS sakė B. Daškevičienė.

Anot jos, klausimų nagrinėjimas Darbo ginčų komisijoje gali užtrukti kelis mėnesius. Birželį Jonavoje prie trąšų gamyklos piketavę „Achemos“ darbuotojai liepą žadėjo atvykti į Vilnių ir piketuoti prie įmonę valdančio koncerno „Achemos grupė“ būstinės, tačiau, pasak B. Daškevičienės, kol ginčas bus nagrinėjamas Darbo ginčų komisijoje, tokių ketinimų atsisakoma.

Pasak „Achemos“ profesinės sąjungos pirmininkės, su darbdaviu taip pat sutarta, jog nuo kitų metų sausio bus atsisakyta premijų sistemos. Daliai įmonės darbuotojų šie priedai sudaro pusę ar daugiau jų atlyginimo.

Prognozuodama nuostolingus 2018 metus, „Achema“ nuo birželio buvo laikinai sustabdžiusi kolektyvinėje sutartyje su darbuotojais numatytas papildomas išmokas prie atlyginimo. Po derybų su darbuotojų atstovais buvo grįžta prie įprastos premijų mokėjimo tvarkos.

Pasaulio rinkoje pakilus gamtinių dujų kainoms ir smukus trąšų kainai, birželį „Achema“ sumažino dalį gamybos pajėgumų. Bendrovė birželio pabaigoje kreipėsi į valdžią, prašydama pakoreguoti SGD terminalo ir VIAP mokesčių rinkimo tvarką nuostolingu įmonės veiklos laikotarpiu.

Pagrindinė „Achemos grupės“ akcininkė Lyda Lubienė birželio pradžioje teigė, kad „Achemos“ darbo užmokesčio fondas siekia 30,9 mln. eurų, tuo metu už SGD terminalą ir VIAP mokesčio įmonė sumoka apie 24 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA