Įspūdingas reginys Kauno padangėje: kartu su šimtu balionų į orą kilo ir šimtmečio vėliava | Kas vyksta Kaune

Įspūdingas reginys Kauno padangėje: kartu su šimtu balionų į orą kilo ir šimtmečio vėliava

R. Tenio nuotr.

Kauno padangėje šeštadienio vakarą nusidriekė ištisa spalvų gama, privertusi gyventojus užversti galvas ir stebėti išskirtinį reiškinį. Šįkart kalbame ne apie vaivorykštę – Lietuvos šimtmečiui paminėti Kaune organizuojama oro balionų fiesta „Su laisvės vėju“.

Liepos 5 dieną prasidėjusi šventė tęsis iki pat sekmadienio ryto.

Renginio organizatorius Gintaras Šurkus teigia, kad tokiam oro balionų skaičiui kilti nėra pavojinga, jeigu yra laikomasi nustatytų taisyklių. Vienintelis grėsmę keliantis veiksnys – stirpus vėjas. Būtent tai sutrukdė balionams kilti penktadienio vakarę.

Balionų susidūrimas taip pat nekelia pavojaus, kadangi balionų kupolų susilietimas yra įprastas reiškinys.

„Per varžybas, esant silpnam vėjui, balionai netgi sulimpa į bendrą krūvą ir padange keliauja besistumdydami tarpusavyje“. – Pasakoja G. Šurkus.

Kur balionai leisis – niekas nežino, kadangi šie keliauja kartu su vėju ir yra visisškai nuo jo priklausomi. Įvairiuose aukščiuose vėjas yra skirtingų krypčių, tad balionai pasibarsto ir vairuoja gaudydami vėją, o leidžiasi skirtingose vietose.

Paklaustas apie gyventojų reakcijas, renginio organizatorius pasidalino, kad skundų nesulaukia – priešingai. Gyventojai balionų nusileidimus netoliese jų gyvenamųjų vietų priima kaip dovaną ir skundai pasitaiko labai retai, o šios šventės metu – nepasitaikė nei vieno.

Organizatorius atskleidžia, kad paprastai mieste oro balionu leistis negalima, o kilti taip pat leidžiama tik numatytose vietose. Laisvės šventės metu galima kilti iš kur nori ir leistis kur nori – oro navigacija suteikė leidimą.

Oro balionų fiestai „Su laisvės vėju“ visgi pavyko pasiekti numatytą rekordą – ketvirtadienio vakarą sėkmingai pakilo 101 balionas.

Šeštadienio vakarą renginio organizatoriai siekė išpildyti ir antrąjį, šiek tiek daugiau ambicijų ir patirties reikalaujantį, tikslą – į dangų iškelti 100 metrų ilgio ir 4,5 metrų pločio Lietuvos trispalvę.

Šią užduotį pavyko įvykdyti tik iš dalies – vos pakilęs Vyčio ženklu papuoštas balionas vėliavą išskleidė, tačiau ji nebuvo rekordinė – oro balionu skridusi komanda išskleidė tik dalį trispalvės.

Tačiau G. Šurkaus tai neliūdino – oreivis nesiruošia pasiduoti ir patikino, jog rekordą pasiekti ir vėliavą išskleisti bandys kitą savaitę Alytuje.

Gintaras Šurkus džiaugiasi, kad renginys sėkmingas ir orai, didžiąją šventės dalį, buvo palankūs. Pasak jo, į šventę susirinko minios smalsių kauniečių, tvyrojo džiugi nuotaika ir gyventojų veiduose švietė šypsenos.

„Pilotai taip pat jaučia, kad tai yra šventė, stengiasi vieni kitiems padėti, yra mandagūs, nes tai ne tik mūsų šimtmečio šventė, kitos valstybės taip pat prieš šimtą metų atkūrė nepriklausomybę – Lenkija, Suomija, Vengrija, Slovėnija. Visų šių šalių pilotai susirinko šimtmetį švęsti kartu su mumis”, – džiaugėsi oro balionų fiestos organizatorius.

Renginio organizatoriai taip pat suteikė progą kauniečiams skrydį oro balionu patirti už pusę kainos. Įprasta kaina yra 100 eurų, tačiau šios šventės metu norintys turėjo galimybę paskraidyti vos už 50 eurų. Gintaras Šurkus teigia, kad norinčių paskraidyti atsirado daugiau, nei buvo įmanoma sutalpinti – gyventojai šia išskirtine proga susižavėjo labiau nei buvo tikėtasi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA