Aviacijos plėtrai Kaune naujos galimybės | Kas vyksta Kaune

Aviacijos plėtrai Kaune naujos galimybės

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prieš kelis mėnesius inicijuoto aviacijos specialistų rengimo klasterio nariai žengia pirmuosius žingsnius stiprindami sektorių ir siekdami pritraukti naujų investuotojų į Kauno regioną. Vienas iš tokių žingsnių – daug paprastesnis ir gerokai pigesnis kvalifikuotų aviacijos specialistų paruošimas licencijavimui.

Jau šiandien įdarbintų virš 300 specialistų

Didieji orlaivių gamintojai „Airbus“ bei „Boeing“ skaičiuoja, kad iki 2033 metų, norint patenkinti aviacijos verslo poreikius, Europoje reikės daugiau nei 7500 naujų orlaivių bei 100 tūkstančių naujų pilotų, orlaivius aptarnaujančių technikų bei inžinierių.

Augant aviacijos specialistų poreikiui pasaulyje, jų vis daugiau ir daugiau reikia ir Lietuvoje.

„Poreikis didėja kasmet. Esame pasaulio rinkos dalis, tad mūsų paruošti specialistai dažnai tampa pasaulinių kompanijų orlaivių priežiūros specialistais. Tikimės, kad inicijuotas aviacijos specialistų rengimo klasteris ir jo narių kuriama pridėtinė vertė leis ir į Lietuvą atvesti dar didesnius aviacijos sektoriaus žaidėjus.

Siekiant, kad orlaivių priežiūros srityje dirbantis investuotojas pradėtų veiklą Kaune, jau šiandien reikia apie 300 kvalifikuotų ir licencijuotų specialistų. Prieš dvejus metus, kai pradėjome juos rengti, kolegijoje sulaukėme virš 30 susidomėjusiųjų pirmakursių, antraisiais metais – jau net virš 70. Stojančiųjų skaičius auga, tačiau vis dar yra ženklus deficitas. Tikimės per ateinančius kelerius metus įveiklindami klasterį šį poreikį patenkinti ir sulaukti spartesnio aviacijos sektoriaus vystymosi Kauno regione“, – teigia vienas iš klasterio iniciatorių, Kauno technikos kolegijos (KTK) direktorius Nerijus Varnas.

Specialistai gerokai sutaupys

Įprastai orlaivių priežiūros specialisto mokymai ir parengimas licencijavimui bei egzaminai Europoje kainuoja apie 26-32 tūkst. eurų. Didelę dalį šios kainos sudaro tokio specialisto mokymų ir parengimo egzaminams kaina. KTK prašymu, Civilinės aviacijos administracijos (CAA) įgalioti specialistai įvertino kolegijos „Orlaivių mechanizmų techninio eksploatavimo“ studijų programos atitiktį Europos Komisijos reglamento reikalavimams.

„Aviacijos industrijoje situacija yra tokia, kad šio sektoriaus specialistų atlyginimai yra vieni didžiausių rinkoje ir konkuruoja su IT sektoriumi, tačiau dirbantys su tam tikra įranga, privalo gauti atitinkamas licencijas. Įprastai studentai baigdavo studijas, o tada, pagal poreikį, papildomai turėdavo lankyti mokymus, kurie kainuoja, ir tik tada galėjo laikyti egzaminus bei gauti reikiamas licencijas.

Matydami šią situaciją, supratome, kad ji yra nepatogi ir visais aspektais brangi. Kadangi mūsų tikslas, kad studentas, baigęs studijas Kauno technikos kolegijoje, kaip įmanoma greičiau galėtų adaptuotis pas darbdavį ir pradėtų vystyti karjerą, tad įdėjome nemažai darbo, siekdami mūsų studijų programos atitikties patvirtinimo CAA.

Džiaugiamės, kad toks patvirtinimas jau gautas, o tai reiškia, kad specialistams reikalingi papildomi mokymai yra sėkmingai integruoti į KTK kolegijos „Orlaivių mechanizmų techninio eksploatavimo“ studijų programą, šios programos kolegijos studentams jie nieko nekainuos, o ją baigus turės galimybę laikyti egzaminus ir gauti reikalingas licencijas. Taip būsimi specialistai taupys laiką ir savo lėšas“, – naudas pristato KTK direktorius N. Varnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA