„Laisvės kario“ atidengimo ceremonija: atskleista kario veidą įkvėpusi asmenybė | Kas vyksta Kaune

„Laisvės kario“ atidengimo ceremonija: atskleista kario veidą įkvėpusi asmenybė

R. Tenio nuotr.

Laukimas baigėsi – tai, kas praėjusiais metais buvo tik idėja, šiandien jau stovi simbolinėje Kauno vietoje ir miesto gyventojus ir svečius džiugins dar ne vinerius metus – ketvirtadienio vakarą prie Kauno pilies atidengta skulptūra „Laisvės karys“.

Ketvirtadienio pavakarę minios žmonių ėmė plūsti prie Kauno pilies, kur vyko iškilminga paminklo atidengimo ceremonija.

Ceremonija pritraukė ir svečius iš visos Lietuvos ir pasaulio. Tarp daugybės svečių iškilmėse dalyvavo Jo Ekscelencija Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Viktoras Pranskietis, Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas, Jungtinių amerikos valstijų Lietuvių bendruomenės atstovas Donatas Janutas, kiti svečiai, o taip pat „Laisvės kario“ autoriai Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas prof. Arūnas Sakalauskas, skulptoriai iš Ukrainos Oles Sydoruk ir Boris Krylov. Šventėje dalyvavo gausios svečių iš Suomijos, Čekijos, Lenkijos, kitų šalių delegacijos, ambasadų Lietuvoje atstovai.

„Šių metų valstybės diena – išskirtinė, valstybė mini šimtmetį. Valstybė atgimė kaip įrodymas visam pasauliui – mes gyvi, mūsų dvasia gyva. Vyčio simbolis yra toks, kuriame susijungia visi amžiai – visa senoji simbolika, vėliavos, herbai, pinigai, viskas buvo pažymėta Vyčiu. Būtent todėl šį simbolį visi okupantai bandė išmesti iš vadovėlių ir žmonių atminties. Jie žinojo, kad Vytis žmones vienija, telkia ir artina, o vienybė yra ta jėga, kurios bijo bet koks okupantas“, – atidarymo ceremonijoje kalbėjo V. Adamkus.

Arūnas Sakalauskas, „Laisvės kario“ kūrybinės grupės narys, sakydamas sveikinimo žodį, atsakė į vieną svarbiausių klausimų, kieno veidą gavo skulptūra. Tai – už laisvę kovojusio Romo Kalantos prototipas.

„Lietuvoje nėra geresnės vietos Laisvės kariui kaip Kaunas“, – sveikinimo kalboje sakė ir miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Visą atidarymo ceremoniją transliavo portalas „Kas vyksta Kaune“.

Beveik septynių metrų aukščio skulptūra prieš savaitę atvežta iš Ukrainos, kur buvo liejama. Bronzinė skulptūra prie Kauno pilies įkurdinta ant tamsaus granito šešių metrų skersmens sferos.

Skulptūros autoriai – lietuvis Arūnas Sakalauskas bei du ukrainiečiai – Borisas Krylovas ir Olesius Sidorukas.

Šios skulptūros iniciatoriai buvo „Vyčio paramos fondas“, kuris rinko lėšas skulptūros statyboms. Kauno savivaldybė skulptūrai yra skyrusi pusę milijono eurų, skirtų padengti tai skulptūros kainos daliai, kurios nepavyks surinkti fondo atstovams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA