Kauno centrinis knygynas užvėrė duris: nebeliko nė vienos knygos | Kas vyksta Kaune

Kauno centrinis knygynas užvėrė duris: nebeliko nė vienos knygos

R. Tenio nuotr.

Centrinis knygynas Laisvės alėjoje šiomis dienomis prarado savo sielą – išneštos visos knygos, demontuotos lentynos, o intelektualaus apsipirkimo nuotaika čia atžygiavusius kauniečius pasitinka skelbimas apie tai, kad knygynas uždarytas. Kuriam laikui čia įsikūrė aktoriai ir kino kameros.

Nusigandusiems knygų mėgėjams rautis plaukų neverta – ant centrinio knygyno lango užkabintas plakatas praneša, kad liepos 2-6 dienomis įstaiga nedirbs dėl čia vykdomo filmavimo.

Knygyną „apvalius“ nuo knygų ir lentynų, kuriose būna sukrauti leidiniai, kameros pailgoje patalpoje fiksavo vieną norvegų sukamo filmo „Vogti arklius“ scenų.

Dėl šios priežasties knygynas duris vėl atvers tik pirmadienį, liepos 9 d. – savaitgaliais parduotuvė pagal nustatytą darbo laiką ir taip uždaryta.

„Negaliu pasakoti, kokia scena bus filmuojama, tačiau filme ši vieta nebus knygynas. (…) Iš beveik visos centrinės dalies išneštos knygos bei lentynos“, – aiškino „Kauno dienos“ kalbintas Kauno kino biuro vadovas Aurelijus Silkinis. Svečiams iš užsienio filmuoti Kaune padeda lietuvių komanda.

Norvegų juosta kuriama pagal to paties pavadinimo Pero Pettersono (g. 1952) romaną. Šis kūrėjas – šiandien skaitomiausias pasaulyje Norvegijos rašytojas, o „Vogti arklius“ – šeštasis jo romanas, tapęs literatūros sensacija. Knyga P. Pettersonui pelnė ne vieną apdovanojimą, „New York Times“ redaktoriai ir žurnalistai įtraukė ją į geriausių 2007-ųjų knygų penketuką.

Romane pasakojama 67-erių Truno istorija, kuris iš miesto pasitraukia gyventi į miško namelį. Vyras trokšta ramios ir išmintingos vienatvės – su radijo žiniomis ir kale Lyra jis nori ramiai nugyventi jam skirtą laiką. Tačiau kaimynystėje taip pat gyvena vienišas vyriškis su šunimi. Tai – berniukas iš seniai praėjusios 1948-ųjų vasaros, po kurios viskas pakrypo kitaip.

Mintimis Trunas nuolat persikelia į aną vasarą: auksinę, šiltą, pilną iš tėvo perimtos gyvenimo išminties, nutviekstą kaimynų šeimoje įvykusios tragedijos, tėvo meilės draugo motinai ir pašėlusio lėkimo per mišką ant vogto arklio. Tolimą vasarą, kuriai praėjus tėvas nebesugrįžo į šeimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA