Baudos už kyšio davimą pakilo iki rekordinių aukštumų | Kas vyksta Kaune

Baudos už kyšio davimą pakilo iki rekordinių aukštumų

Kaip praneša Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), baudos už kyšio davimą palyginti su praėjusiais metais išaugo net keliskart. Priklausomai nuo kyšio dydžio, įkliuvus už papirkimą gali tekti pakloti net 300 tūkst. eurų arba praleisti kelerius metus belangėje.

Baudos augo apie 5 kartus

Kaip nurodoma STT informaciniame pranešime, baudos už valstybės pareigūno papirkimą kilo vidutiniškai 5 kartus. Iki 2017-ųjų spalio 6 d. už 1-50 Eur, 50-12 tūkst. Eur ir nuo 12 tūkst. Eur kyšius atitinkamai grėsė iki 5,7 tūkst., 38 tūkst. ir 57 tūkst. Eur baudos.

Baudos už papirkimą / STT nuotr.

Nuo 2018-ųjų sausio 1 d. už minėtus kyšius davę asmenys gali būti nubausti net iki 25 tūkst., 200 tūkst. ir 300 tūkst. Eur baudomis. Be to, nusikaltusiajam gali tekti pasėdėti areštinėje ar iki septynerių metų praleisti kalėjimo kameroje.

Nuo 2015-ųjų smarkiai krito

Lietuvos policijos pateikiamais duomenimis, ankstesnių metų statistika rodė, kad papirkimų skaičius augo. Tačiau šis skaičius visuomet buvo panašus, tik pastaraisiais metais buvo užfiksuojama daugiau papirkimų, nes įkurtas kovos su korupcija padalinys, pradėta griežtesnė šios srities kontrolė ir nepakantumo papirkimams skatinimas bei nusikalstamų veikų registravimas.

Kyšių statistika pagal metus / Lietuvos policijos nuotr.

Viena iš netradicinių formų kovai su kyšininkavimu – paskirta daugiau moterų dirbti į kelių policiją. Tarptautiniai tyrimai rodo, jog moterys yra kur kas atsparesnės korupcijai. Prie šio skaičiaus išaugimo, policijos žiniomis, prisidėjo ir socialinė antikorupcinė akcija „Kyšis išpurvina“.

2016 m. tyrimo rezultatai rodo, kad minėtos priemonės davė rezultatų. Palyginus su 2015 m., papirkimo atvejų skaičius sumažėjo 42,3 proc. ir siekė 471.

Didesni kyšininkai – vyrai

Pagal policijos statistiką, kasmet kyšį duodančių moterų yra mažiau nei vyrų. Tai iš dalies lemia didesnė moterų baimė užsitraukti baudžiamąją atsakomybę ir susigadinti reputaciją.

Kyšių statistika pagal lytį / Lietuvos policijos nuotr.

Be to, vairuotojo pažymėjimą turinčių moterų skaičius Lietuvoje yra žymiai mažesnis nei vyrų. Taip pat moterys yra linkusios rečiau daryti kelių eismo pažeidimus, o jei juos padaro ir būna sustabdytos, dažniau reiškia emocijas ašaromis, bando prašyti, kad paleistų ar skambina artimiesiems pasitarti, negu siūlo kyšį.

Nuo jaunuolių iki vidutinio amžiaus piliečių

20-49 metų amžiaus vairuotojų yra daugiausiai, tai darbingo amžiaus, skubantys ir užimti žmonės, besistengiantys išsisukti, kad neturėtų „įrašų“, kurie galėtų pakenkti reputacijai ir baudos didėjimui. Mat kuo dažniau nusižengimas pakartojamas, tuo didesnės baudos taikomos, kas gali lemti ir teisių atėmimą.

Kyšių statistika pagal amžių / Lietuvos policijos nuotr.

Tokio amžiaus žmonės, kaip teigiama policijos pranešime, turi ir iš tėvų perimtą vertybinį modelį, seka jų pavyzdžiu reikalus tvarkyti pinigais, todėl korupcinio veikimo modelis yra labiausiai įsišaknijęs būtent toje amžiaus grupėje, kurioje kyšis vis dar laikomas norma.

Siūlomos sumos krito

Nuo 2015 m. smarkiai kritęs vidutinis kyšio sumos dydis siejamas su euro įvedimu. 2015-ųjų pradžioje Lietuvoje išleidžiamų pinigų suma eurais buvo šiek tiek mažesnė nei vidutinė, tad tikėtina, kad tai galėjo sumažinti visų metų rodiklius.

Kyšių statistika pagal sumas / Lietuvos policijos nuotr.

Be to, kyšiai siūlomi ne tik pinigais. Pastaraisiais metais, kaip informuoja policija, pareigūnams buvo pasiūlyti du kebabai, kiaušinių, sunkvežimis malkų ir mobilusis telefonas „iPhone“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA