Kauno apskrityje lankytojams atidarytas naujas apžvalgos bokštas | Kas vyksta Kaune

Kauno apskrityje lankytojams atidarytas naujas apžvalgos bokštas

Atrask Raseinius nuotr.

Liepos 2 dieną, visuomenei buvo atvertas unikalus Lietuvoje objektas – Raseinių Švč. Trejybės cerkvės apžvalgos bokštas. Tai pirmoji apžvalgos aikštelė Lietuvoje, įrengta stačiatikių cerkvės varpinėje, rašoma Raseinių rajono savivaldybės išplatintame pranešime spaudai.

Cerkvė stovi aukščiausioje Raseinių miesto vietoje, dabartiniame Maironio parke, įkurtame buvusio pijorų vienuolyno ir bažnyčios teritorijoje. Tai yra vienas seniausių miesto pastatų, išlikusių po Raseinius beveik visiškai sugriovusių Pasaulinių karų.

1832 m. uždaryto pijorų vienuolyno vietoje buvo numatyta pastatyti stačiatikių maldos namus. 1842 m. duris tikintiesiems atvėrė medinė Šv. apaštalo Jono Evangelisto cerkvė. Apskrities centre sparčiai augant rusų valdininkų ir jų šeimų bendruomenei bei čia dislokuotiems kariuomenės daliniams netrukus čia ėmė stigti vietos, todėl 1870 m. pastatyta mūrinė, bizantinio stiliaus, su neobarokiniais elementais Švč. Trejybės cerkvės.

Šiuo metu pastatas vis dar atlieka savo tiesioginę funkciją – čia meldžiasi Raseinių stačiatikių ir liuteronų bendruomenės. Parapijos ir popo Nikolaj Murašov geranoriškumo dėka ši vieta tampa atvira visuomenei, investuojama į cerkvės atnaujinimą ir pritaikymą visuomeninėms reikmėms. Maldos namus atranda ne tik tikintieji, bet ir turistai, kultūrinės veiklos mėgėjai. Jau tradicija tampantis, rugpjūčio pabaigoje vykstantis Raseinių rajono kultūros centro organizuojamas festivalis „Prabylančios miesto erdvės“ arba kitaip – „URBAN ART Raseiniai“ garsėja renginiais neįprastose miesto vietose, kasmet nustebina pasirodymais ir cerkvėje. Čia jau vyko akordeonininkų ansamblio, dainuojamosios poezijos, džiazo atlikėjų koncertai ir kt.

VšĮ „Atrask Raseinius“, stačiatikių ir liuteronų bendruomenių bei Raseinių rajono savivaldybės iniciatyva, cerkvės bokštas pritaikytas lankymui, įrengta istorinė ekspozicija. Kiekvienas užsukęs gali pasižvalgyti nuo aukščiausios Raseinių miesto vietos ir susipažinti su bokšte naujai įrengta istorine ekspozicija, skirta stačiatikių parapijos istorijai, Raseinių miestui ir legendai apie Paulių fon Hindenburgą.

Pasak šios legendos, Vokietijos imperijos armijos Rytų fronto vadas generolas feldmaršalas P. fon Hindenburgas iš šio bokšto stebėjo einantį frontą palei Dubysos upę.

„Norint išvysti atsiveriantį vaizdą, teks įveikti 56 laiptelius, vedančius į 16 metrų aukštyje esančią apžvalgos aikštelę. Tinkamiausias metų laikas vėlyvas ruduo ar ankstyvas pavasaris, kai Maironio parko medžiai dar tik sprogsta arba jau yra numetę lapus“ – patarė VšĮ „Atrask Raseinius“ vadovas A. Zmitra.

Lankytojai, norintys pasižvalgyti nuo aukščiausios Raseinių miesto vietos ir susipažinti su cerkvės istorija, kviečiami kreiptis adresu Vytauto Didžiojo g. 17, Raseiniai. Daugiau informacijos – „Atrask Raseinius“ Facebook paskyroje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA