Kaunietį pribloškė Vyčio skulptūra: mere, ką jūs padarėte su mano šalies simboliu? | Kas vyksta Kaune

Kaunietį pribloškė Vyčio skulptūra: mere, ką jūs padarėte su mano šalies simboliu?

delfi.lt 2018/07/02 11:47
R. Tenio nuotr.

Esu didelis Vyčio fanas – man labai patinka šis Lietuvos simbolis ir legenda, kurią jis neša. Netgi pritarčiau, kad istorinė Vyčio vėliava vėl turėtų būti sugrąžinta kaip pagrindinė šalies vėliava. Laukiau, kol Lietuvoje bus pastatyta Vyčio skulptūra, bet kai pamačiau ją nuotraukose, išsigandau – kodėl Vytis toks išdarkytas? Kodėl jis neatrodo kaip simbolis, su kuriuo norėtume tapatintis?

Kai Vytis nebuvo pastatytas Vilniuje, ir mano miesto meras Visvaldas Matijošaitis greitai jį „perpirko“ į Kauną, man atrodė, kad tai geras ūkiškumo pavyzdys. Bet vienas draugas, lyg žinodamas, kartojo – „tokie dalykai negali būti kuriami paskubomis, tai yra šalies simbolis, o ne modernaus meno skulptūra, per naktį tai nesukuriama“.

Netikėjau juo, kol pats nepamačiau Kauno savivaldybės skelbiamos Vyčio nuotraukos. Gerbiamas mere, ką jūs padarėte su mano šalies simboliu? Kodėl Vyčio žirgas atrodo tarsi paklaikęs, išgąsdintas priešo? Kodėl raitelio veidas – lyg romaus avinėlio, kuris ruoštųsi vakarienei, o ne jotų kovos lauke? Jo poza visiškai neatitinka to, ką galima įskaityti jo veide. Kodėl visa skulptūra papuošta kažkokiais elementais, kurie man labiau panašūs į ukrainietiškus, kur buvo lietas Vytis, nei į lietuviškus?

Ar aš eisiu pažiūrėti Vyčio? Taip, bent kartą nueisiu. Ar aš didžiuosiuosi juo? Taip, aš ir toliau didžiuosiuosi Vyčiu, tačiau ne šia skulptūra. Kodėl reikėjo skubėti? Tam, kad būtų spėta iki rinkimų įtvirtinti savo reitingus? Gerbiamas Matijošaiti, norėdamas dėl savo reitingų pagerbti Vytį, jūs padarėte meškos paslaugą – tas Vytis, kurį pastatysite prie Kauno pilies, bus tik parodija mūsų šalies simbolio. Parodiją, už kurios perdarymą mes visi mokėsime pinigus.

O juk buvo galima padaryti viską neskubant ir demokratiškai. Vilniuje vyko apklausa, žmonės sprendė, nepatiko, atmetė. Pas mus Kaune tik vienas žmogus sprendžia, ko mums reikia – gerai, kai jo norai sutampa su mūsų, kauniečių norais. Bet šiuo atveju negalėsiu atleisti merui, kad dėl savo reitingų paaukojo mūsų šalies simbolį.

Nesididžiuosiu šia skulptūra, kuri išsiskiria tik dydžiu. Nereikia mums gigantomanijos – turėjome ją 50 metų, po to ilgai valėmės žaizdas ir griovėme tuos gigantiškus monstrus, kurių dabar pilnas Grūto parkas.

Mums reikėjo tik vieno – šalies simbolio pagerbimo. Ne Kauno mero reitingų pakėlimo, ne kažkokio neaiškaus Vyčio fondo patenkinimo, o tik savo šalies simbolio pagerbimo.

Kaunas susimovė, ir už tai aš mūsų merui atleisti negalėsiu. O Vytį aš turiu kasdien – kišenėje, ant eurų monetos. Ir ten jis man gražesnis už tą parodiją, kurią prie Pilies pastatysime už kelių dienų.

Čia pateikiama skaitytojo nuomonė. Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija neatsako už autorių mintis ir išsakomas idėjas, tačiau kviečia dalintis ir reikšti savo nuomonę.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA