Už melagingus parodymus gresia baudžiamoji atsakomybė | Kas vyksta Kaune

Už melagingus parodymus gresia baudžiamoji atsakomybė

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Norėjau pasiteirauti ar yra atsakomybė numatyta už tai, jeigu ikiteisminiame tyrime arba byloje duočiau paaiškinimus, tačiau paaiškėtų vėliau, kad jie buvo melaginti?

 Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Atsakomybė už melagingo skundo, pareiškimo, pranešimo, parodymų, išvados ar vertimo pateikimą numatyta Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso įstatymo 235 straipsnyje, kuris numato, kad tas, kas pateikė melagingą skundą, pareiškimą, pranešimą apie nusikalstamą veiką arba davė melagingus parodymus apklausiamas kaip liudytojas ar nukentėjęs asmuo, arba būdamas ekspertu ar specialistu pateikė melagingą išvadą ar paaiškinimą, arba būdamas vertėju melagingai ar žinomai neteisingai išvertė ikiteisminio tyrimo metu ir (ar) teisme arba Tarptautiniame baudžiamajame teisme ar kitoje tarptautinėje teisminėje institucijoje, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Tas, kas padarė aukščiau įvardintą nusikalstamą veiką kaltindamas asmenį, neva šis padarė sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų (LR BK 235 straipsnio 3 dalis).

Tačiau nukentėjęs asmuo ar liudytojas neatsako už melagingų parodymų davimą, jeigu pagal įstatymus turėjo teisę atsisakyti duoti parodymus, tačiau prieš apklausą nebuvo su šia teise supažindintas (BK 235 straipsnio 4 dalis). Minėta nuostata įstatymo yra įtvirtinta siekiant įgyvendinti asmenų Konstitucinę teisę atsisakyti duoti parodymus prieš save, savo šeimos narius ar artimus giminaičius. Taigi, liudytojas ar nukentėjęs asmuo neatsako už melagingų parodymų davimą, jeigu tai padarė siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės pats ar siekdamas, jog tokios atsakomybės išvengtų jo šeimos nariai arba artimieji giminaičiai, ir prieš apklausą nebuvo supažindintas su teise atsisakyti duoti tokius parodymus. Tačiau būtina suprasti tai, kad šį imunitetą (atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės) liudytojas praranda tais atvejais, jeigu jo melagingi parodymai nėra vien gynybos priemonė nuo galimo nusikaltimo inkriminavimo. Taip pat tais atvejais, jeigu liudytojas buvo supažindintas su teise atsisakyti liudyti prieš save, šeimos narius arba artimuosius giminaičius, kuriems gresia baudžiamoji atsakomybė, tačiau nepasinaudojęs tokia teise vis tiek sprendė duoti melagingus parodymus. Artimieji giminaičiai yra tėvai, vaikai, tikrieji broliai bei seserys, seneliai ir vaikaičiai, taip pat sutuoktinis.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.

Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA