Teiraujasi skaitytojai: ar tai nėra numerių klastojimas? | Kas vyksta Kaune

Teiraujasi skaitytojai: ar tai nėra numerių klastojimas?

Skaitytojo nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojas Rokas pastebėjo įtartinai atrodančius „BMW“ automobilio numerius, kurie galimai neatitinka valstybinių numerių reikalavimų ir yra suklastoti. Pilietiškam skaitytojui kyla klausimas, ar tai yra legalu.

Mamertas Kulakauskas, „Regitros“ Veiklos departamento Transporto priemonių registracijos skyriaus vedėjas „Kas vyksta Kaune“ teigė, kad anksčiau transporto priemonės registracijos numerių standartas numatė mėlyname fone kairėje pusėje esant trispalvę vėliava su simboliu „LT“. Vėliau tai pakeista į 12 ratu išdėstytų žvaigždučių, taip pat su simboliu „LT“.

„Kitaip nenumatyta ir mes registruojant automobilį išduodame tik tokį numerį, kuris atitinka standartą“, – tikino transporto priemonių registracijos ekspertas.

Nauji numeriai, pasak jo, nuo 2017 m. balandžio šiek tiek pasikeitė, tačiau mėlynas kampas liko visiškai toks pats. „Regitra“ išduoda lenteles tik su Europos Sąjungos simboliais, o visi numeriai, kuriuose figūruoja Vytis ar kiti tautiniai atvaizdai, anot M. Kulakausko, yra savavališkai perdaryti. „Arba žmogus pasigamino naują lentelę, arba modifikavo oficialią“, – pakeitimus vertino pašnekovas.

M. Kulakauskas teigė, kad atsakomybę dėl „pagerintų“ numerių priklauso taikyti Kelių policijai – „Regitra“ išduoda reikalavimus atitinkančią lentelę ir nėra įgaliota taikyti sankcijas už modifikacijas.

„Regitros“ Komunikacijos skyriaus jaunesnioji specialistė Emilija Bardauskienė patvirtino, kad savavališkai numerio ženklų keisti negalima, jie privalo atitikti nustatytus standartus, o savivaliaujantys asmenys turėtų būti baudžiami.

„Atsakomybę taikyti reikėtų, tačiau tokia situacija yra sudėtinga ir priklauso nuo vairuotojo paaiškinimo“, – lankstų pareigūnų požiūrį portalui išdavė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Kelių patrulių kuopos vadas Ramūnas Kemzūra.

Teisės aktuose, pasak jo, numatyta, kad prieš važiuojant reikia įsitikinti, jog transporto priemonė tvarkinga bei atitinka reikalavimus, ir vairuotojai turi atlikti savo pareigas.

Jeigu vairuotojas patriotiniais simboliais numerius, vis dėlto, pagražino ne pats ir yra linkęs modifikacijas tuoj pat pašalinti, R. Kemzūra leido suprasti, kad policija didelių priekaištų neturėtų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA