Įteisintas gimdymas namuose: už paslaugas teks susimokėti iš savo kišenės | Kas vyksta Kaune

Įteisintas gimdymas namuose: už paslaugas teks susimokėti iš savo kišenės

BNS 2018/06/28 13:43
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas įteisino gimdymą namuose, kai nėra grėsmės gimdyvės ir naujagimio sveikatai.

Už tokias Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo keturi, dar 34 susilaikė. Siūloma, kad pataisos įsigaliotų nuo sausio.

Pataisos leidžia „sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka teikti gimdyvei gimdymo priežiūros paslaugas namuose, kai nėra didelės rizikos nėštumo veiksnių“.

Priimti gimdymus namuose galės akušeris, dirbantis asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje licenciją teikti gimdymo priežiūros paslaugas namuose.

Tais atvejais, kai nėštumas turės rizikos faktorių, jis turės būti priimamas gydymo įstaigose.

Mediko išsilavinimą turintis socialdemokratas Juozas Olekas siūlė balsuoti prieš pataisas, – jo teigimu, gimdymas namuose yra pavojingas.

Vietoje to socialdemokratas siūlė kuo artimesnes namams sąlygas sukurti ligoninėse.

„Užtikrinti artimesnes namų aplinkai gimdymo sąlygas medicinos įtaigose būtų žymiai teisingesnis žingsnis, nei lengvai nusileisti, tai pavojinga tiek ateinančiam į pasaulį naujam žmogui, tiek gimdančiai mamai“, – sakė J. Olekas.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys sakė, jog pats gimdyti namuose nerekomenduotų, tačiau pabrėžė gimdyvės teisę rinktis.

„Svarstome įdomų dalyką, motinystę traktuodami kaip ligą. Tai nėra liga, Dievas taip sutvėrė, gimdymas nėra kokia nors nelaimė užgriuvusi. Jei mes žiūrėtumėm būtent taip į šitą problemą, mes turim kalbėti apie tai, kokias paslaugas suteikiame motinai, kuri ruošiasi gimdyti“, – sakė konservatorius.

„Ar ji ruošiasi gimdyti namuose, ar ji ruošiasi gimdyti įstaigoje, jos pasirinkimas. Aš irgi nerekomeduosiu užsiimti gimdymu namuose, nes tai per daug rizikingas dalykas, bet jeigu žmonės taip pasirenka, tai yra jų teisė“, – sakė konservatorius.

Jo frakcijos kolega Andrius Navickas teigė, kad „šeimai reikia sugrąžinti kuo daugiau atsakomybės ir šeima turi nuspręsti, kur vyks gimdymas“.

„Kalbėsiu apie Bažnyčios socialinį mokymą, kuris labai aiškiai pasako, kad šeima yra pirmesnė už valstybę, ir visos problemos atsiranda, kaip valstybė pradeda mokyti šeimą. Mes sergame ta pačia liga, galvodami, kad valstybė geriau žino negu tėvai, nes šeimos tarsi nesugeba apsispręsti, kas geriausia vaikui“, – sakė A. Navickas.

Gimdymo namuose šalininkai jo įteisinimo siekia argumentuodami, kad moteris psichologiškai ramiau jaučiasi gimdydama namuose, šeimos aplinkoje.

Pataisas inicijavo Sveikatos apsaugos ministerija, argumentuodama, kad šeimos gimdyti namuose nusprendžia ir to neįteisinus, tad reikėtų šią sritį reglamentuoti.

„Žmonės gimdo namuose, tokia yra realybė, tai yra jų pasirinkimo teisė. To negalima ignoruoti, todėl valstybė turi aiškiai nustatyti taisykles, kurių būtina laikytis, siekiant užtikrinti saugumą“, – yra sakęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Ministerija pažymi, kad už gimdymų namuose paslaugas tėvai turės susimokėti savo lėšomis, nes valstybė jiems garantuoja ir apmoka pilnai kokybiškas gimdymo paslaugas gydymo įstaigose.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas birželį baigė bylą dėl gimdymų namuose. Gimdymus namuose priėmusios moterys išteisintos, nors jų veiklą teismas įvertino kaip neteisėtą.

Moterys buvo nenuteistos baudžiamąja tvarka todėl, kad nepavyko nustatyti veiklos versliškumo. Be to, teismas paskelbė, kad gimdymas namuose nėra uždraustas nei baudžiamuoju įstatymu, nei kitais teisės aktais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA