Kauno rajono Savivaldybės viešuosiuose pirkimuose – korupcijos pavojus | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono Savivaldybės viešuosiuose pirkimuose – korupcijos pavojus

stt.lt.inf 2018/06/28 21:05
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno rajono savivaldybėje specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai atliko korupcijos rizikos analizę . Analizės metu buvo įvertintos korupcijos atsiradimo rizikos Savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus.

STT prevencijos pareigūnams įvertinus praėjusių metų Savivaldybės veiklą viešųjų pirkimų srityje, nustatyta, kad Savivaldybėje nėra tinkamai reglamentuotos viešųjų pirkimų procedūros. Pastebėta, kad nėra apibrėžtos kai kurios Savivaldybės seniūnijų ir kai kurių Savivaldybės administracijos skyrių vykdomų pirkimų procedūros. Savivaldybėje turėtų būti išsamiau reglamentuota vidaus kontrolė ir jos valdymas bei prevencinės kontrolės srityje vykdoma veikla, o taip pat turėtų būti atskirtos viešųjų pirkimų inicijavimo bei organizavimo funkcijos.

Anot STT pareigūnų, daugiausia rizikos veiksnių nustatyta Savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus vietinės reikšmės kelių priežiūros, melioracijos ir hidrotechnikos statinių priežiūros, aplinkosaugos bei Savivaldybės veiklos informavimo ir viešinimo srityse.

Atliekant analizę pastebėta galimai neracionaliai naudojamų lėšų atvejų, kai Savivaldybės seniūnijose atliekamų analogiškų darbų kainos skiriasi iki keliasdešimt kartų. Pavyzdžiui, atskirose seniūnijose šaligatvių dangos išardymo kaina, numatyta sutartyse už 100 m2, skiriasi beveik 10 kartų. Taip pat nustatytas atvejis, kai Savivaldybė remontuojamiems melioracijos grioviams ir jų įrenginiams, organizavo remonto darbų projektų pirkimus, tačiau vėliau jais nesivadovavo.

Savivaldybei rekomenduota patikslinti viešųjų pirkimų vidinį reglamentavimą, numatyti papildomų vidaus kontrolę užtikrinančių priemonių. Taip pat, atkreiptas dėmesys į tai, kad centralizavus savivaldybės viešųjų pirkimų procedūras galima pasiekti ne tik skaidrumo, bet ir racionalumo taupant lėšas.

Savivaldybė per 3 mėnesius nuo korupcijos rizikos analizės išvados gavimo Specialiųjų tyrimų tarnybai turės pateikti informaciją apie pareiktų rekomendacijų įgyvendinimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA