Nuo liepos papilnės daugybės tūkstančių darbuotojų piniginės | Kas vyksta Kaune

Nuo liepos papilnės daugybės tūkstančių darbuotojų piniginės

delfi.lt 2018/06/27 08:48
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Praėjusiais metais per 200 tūkst. lietuvių buvo bent kartą išvyko į komandiruotę. Nuo liepos 1 d. visiems, komandiruojamiems Lietuvoje arba į užsienį, keisis dienpinigių sumos.

Iki liepos 1 d. išvykstantiems į komandiruotę Lietuvoje priklauso 15 proc. bazinės socialinės išmokos (jos dydis yra 38 Eur) arba 5,7 Eur dydžio dienpinigiai per dieną. Nuo kito mėnesio ši suma didinama iki 15 Eur.

Taip pat keičiasi dienpinigių dydžiai vykstant į komandiruotes užsienyje. Daugeliu atvejų jie padidėjo. Pvz., vykstantiems į Airiją jie didinami nuo 58 iki 69, į Austriją – nuo 47 iki 63, Belgiją – nuo 57 iki 62, Daniją – nuo 57 – 80, Japoniją – nuo 76 iki 87, Rusiją – nuo 41 iki 60 Eur už vieną dieną ir t. t.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė priminė, kad nuo kito mėnesio pradžios įsigaliojančiame Vyriausybės nutarime taip pat pakeisti gyvenamojo ploto išlaidų normų dydžiai, nustatyta, kad kolektyvinėje ar darbo sutartyje nustatyti dienpinigių dydžiai negali būti mažesni kaip 50 proc. maksimalių nustatytų dienpinigių dydžių.

„Nuo liepos 1 d. pasikeitus dienpinigių normoms, jų apmokestinimo tvarka nesikeičia. Padidėjus dienpinigių normoms ir nepasikeitus apmokestinimo tvarkai, darbdaviai didesnes dienpinigių sumas galės priskirti darbuotojų neapmokestinamosioms pajamoms“, – komentavo direktorė.

Beje, VMI duomenimis, 2016 m. 190,5 tūkst. gyventojų buvo išmokėta 622 mln. Eur dienpinigių. Už šias pajamas buvo sumokėta tik 720 Eur (septyni šimtai dvidešimt) gyventojų pajamų mokesčio. Pernai 231 tūkst. asmenų išmokėta 728 mln. Eur. Už šias pajamas sumokėta 7,4 tūkst. Eur mokesčių.

Anot R Virvilienės, mokant dienpinigius taikomas toks apmokestinimo principas: kai darbuotojo darbo užmokestis yra lygus arba didesnis už minimaliąją mėnesinę algą (MMA, 400 Eur), padaugintą iš 1,3 arba kai alga apskaičiuota taikant valandinį tarifinį atlygį, yra lygi arba didesnė už minimalųjį valandinį atlygį (MVA,) padaugintą iš koeficiento 1,3, tada komandiruočių kompensacijomis, neapmokestinamomis pajamų mokesčiu, laikomi nustatyto dydžio dienpinigiai.

Apskaičiuojant gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinamą dienpinigių kompensaciją taikomi dydžiai, kurie galioja pajamų gavimo momentu. Pvz., nuo 2018-01-01 MMA – 400 Eur, o dydis MMA x 1,3 – 520 Eur, MVA – 2,45 Eur, o dydis MVAx1,3 – 3,185 Eur.

Kai darbuotojui nustatytas darbo užmokestis yra mažesnis už MMA, padaugintą iš koeficiento 1,3, arba už MVA, padaugintą iš koeficiento 1,3, komandiruočių į užsienį kompensacijomis, neapmokestinamomis gyventojų pajamų mokesčiu, laikomi nustatyto dydžio dienpinigiai, kurių bendra suma per mėnesį yra lygi arba mažesnė nei 50 proc. darbuotojui nustatyto darbo užmokesčio.

VMI Kontrolės departamento direktorė Eglė Ramanauskienė pripažino, kad dėl galimo piktnaudžiavimo įmonėms išmokant dienpinigius pervežimų sektorius laikomas vienu iš rizikingiausių.

2016 m. mokesčių mokėtojų, vykdančių transporto veiklą, atžvilgiu VMI atliko apie 900 kontrolės veiksmų. Už nustatytus pažeidimus surašyta apie 250 administracinių teisės pažeidimų protokolų. Bendras šio sektoriaus kontrolės veiksmų rezultatas sudarė apie 2,5 mln. Eur.

2017 m. buvo atlikta apie 900 kontrolės veiksmų, kurių metu už nustatytus pažeidimus iš viso surašyta apie 130 administracinių nusižengimų protokolų. Tai buvo ataskaitų, deklaracijų teikimo tvarkos pažeidimai, neregistruota veikla, nelegalus darbas, mokesčių mokėtojų registras, kasos taisyklės, buhalterinė apskaita, darbo užmokesčio mokėjimo pažeidimai, neregistruotos naftos produktų talpyklos, nevedama apskaita.

Bendras šio sektoriaus 2017 m. kontrolės veiksmų rezultatas esą sudarė daugiau nei 2,9 mln. Eur.

Šiemet jau atlikta 250 kontrolės veiksmų, kurių metu už nustatytus pažeidimus iš viso surašyta daugiau kaip 40 administracinių nusižengimų protokolų. Bendras šio sektoriaus kontrolės veiksmų rezultatas sudarė apie 2,2 mln. Eur.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA