Lūžis Kauno braškių rinkoje: konkuruoti darosi vis sunkiau | Kas vyksta Kaune

Lūžis Kauno braškių rinkoje: konkuruoti darosi vis sunkiau

delfi.lt 2018/06/26 08:57
DELFI nuotr.

Pirmosios lietuviškos braškės socialiniuose tinkluose sukėlė tikrą audrą – žmonės negalėjo patikėti, kad šiltnamyje užaugintos uogos parduodamos po 20 eurų už kilogramą ir kad yra jas perkančių smagurių.

[galerija kiek=”4″]

Uogas šlavė ir kai jos atpigo iki 10 eurų už kilogramą, nors šalia gulėjo beveik tris kartus pigesnės lenkiškos bei graikiškos. Dabar atėjo lūžio taškas – lietuviškų kaina priartėjo prie importinių ir jos pradėjo stumti įvežtines.

„Jau beveik mėnuo, kaip prekiaujame lietuviškomis braškėmis“, – sako vieno Kauno lauko turgaus prekybininkė bei tiesia ranką paragauti prisirpusių uogų. Tačiau ne visi prekeiviai nusiteikę taip draugiškai, o kai kurie vis dar slepia tikrąją uogų kilmę.

DELFI apsilankius keliose Laikinosios sostinės prekyvietėse pastebima tendencija – lietuviškų ir importinių braškių kainos beveik vienodos. Už lietuviškų kilogramą prekeiviai prašo nuo 3,20 iki 3,5 Eur, o tuo metu importinės kainuoja iki 3 eurų.

Ant vieno iš prekeivių prekystalio pastebime gražiai išdėliotas uogas su užrašu „Braškės, 1 kg – 3 eurai“. Nei kilmės šalis, nei rūšis užraše nėra minimos.

Paklaustas, kodėl braškes pardavinėja šiek tiek pigiau nei kiti prekybininkai, vyras tik gūžčioja pečiais, tačiau pasiteiravus, ar tai lietuviškos braškės, išaiškėja ir mažesnės kainos priežastis.

„Net nežinau, lenkiškos, man atrodo“, – sumurma prekeivis. Pasak jo, konkuruoti su lietuviškas braškes pardavinėjančiais prekybininkais darosi vis sunkiau.

„O ką daryt? Reikia kažkaip parduoti. Čia juk vienadienis produktas, tai būna dienų kad „varai“ į minusą“, – teigia vyriškis.

Tuo tarpu žurnalistų pašnekinti turgavietėse perkantys žmonės džiaugėsi galėdami įpirkti lietuviškas braškes, tačiau kai kurie turėjo priekaištų prekeiviams.

„Žinoma, kad jau perkame lietuviškas. Keliasdešimt euro centų skirtumas, tai tikrai nieko, palyginus su tomis kainomis, kurios buvo tik prasidėjus sezonui“, – sakė su dukrele turguje vaikštinėjanti Gintarė.

„Žinot, gali šalia padėti etiketę, kad lietuviškos, o bus velniai žino iš kur atvežtos“, – prekybininkų sąžiningumu abejojo vyresnio amžiaus kaunietė.

O štai vienas pirkėjas pasigedo didesnio braškių pasirinkimo. „Jei ieškai, pas ką pigiau, tai nelabai ir rasi, nes vos vienoje vietoje prekiauja braškėmis. Gal, kad oras prastokas? O šiaip tai, aišku, norisi lietuviškų, kiek galima tas lenkiškas valgyti“, – juokiasi Algis.

Prekybininkai vieningai tikina, kad braškių kainos žemiau kristi nebeturėtų, todėl besitikintiems dar mažesnių kainų – teks nusivilti.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA