Kauno padangę papuoš dešimtys karšto oro balionų | Kas vyksta Kaune

Kauno padangę papuoš dešimtys karšto oro balionų

Eglė Petronienė 2018/06/26 18:16
Asociatyvi / D. Adamonytės nuotr.

Lietuvai švenčiant Valstybės dieną Kaunas trumpam taps oreivių sostine. Čia liepos 5–8 dienomis vyks unikali šalies šimtmečiui skirta karšto oro balionų fiesta „Su laisvės vėju“.

Esant palankioms oro sąlygoms į dangų pakils bemaž 100 oreivių, atvykusių iš įvairių Lietuvos miestų bei užsienio valstybių. Visi kartu pilotai sieks masiškiausio karšo oro balionų renginio rekordo, o liepos 6-osios vakarą žiūrovų akis džiugins dar vienas ypatingas reginys – šimtmečio oro baliono skrydis virš Kauno su plazdančia 100 metrų ilgio trispalve.

Iš viso festivalio metu numatyti 6 masiniai karšto oro balionų skrydžiai, tačiau organizatoriai perspėja, kad reali programa priklausys ir nuo būsimų oro sąlygų: debesuotumo, kritulių, matomumo ir vėjo stiprumo.

Planuojama, kad oreiviai iš pakilimo aikštele tapusios Nemuno salos į dangų kils ketvirtadienį–šeštadienį vakare, nuo 20 valandos, o penktadienį–sekmadienį ryte, nuo 8 val., sulaukę šimtmečio oro baliono duodamo starto, visi kartu pajudės Nemuno salos link. Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos vakarą šventinį įspūdį sustiprins akrobatinių skrydžių grupės „ANBO“ pasirodymas.

Šventės organizatoriai sukvietė tarptautinę 96 oreivių flotilę iš Europos bei Azijos žemynų. Šalia geriausių Lietuvos pilotų į dangų kils Latvijos, Estijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Kinijos, Honkongo, Tailando, Korėjos, Indijos ir kitų šalių atstovai. Kaip sako renginį organizuojančio Nemunaičio oreivių klubo vadovas Gintaras Šiurkus, „ne tik mes, bet ir iš daugelio pasaulio šalių atvykę oreiviai turi pajusti, kad tai – valstybės šimtmetį mininčios tautos šventė“.

Skristi gali kiekvienas

Džiugi žinia – stebėti margaspalvių balionų paradą iš oro gali kiekvienas, laiku užsiregistravęs bei keleivio mokestį susimokėjęs (kaina apie 89 eurų) miestietis.

Kalbinti Oreivystės centro atstovai tikina, kad besidominčių skrydžiais žmonių netrūksta. Išbandyti oro baliono krepšį gali tiek vaikai (nuo 120 cm ūgio), tiek suaugusieji. To daryti nepatartina nėščioms moterims ir sveikatos sutrikimų turintiems asmenims.

Balionai kyla ir leidžiasi lėtai, skrenda vyraujančio vėjo greičiu ir jo kryptimi, kelionė trunka apie 1 valandą. Kadangi tiksliai numatyti oro baliono nusileidimo vietą sunku, visos kelionės metu keliautojus lydi oreivių automobilis, kuris po skrydžio grąžina pramogautojus į starto vietą. Pirmą kartą skridusieji po kelionės įšventinami į oreivius. Jiems išduodami nuotaikingi pirmojo skrydžio pažymėjimai.

Tiems, kurie susiruošė paminėti valstybės šimtmetį ore, pilotai pataria rengtis visą kūną dengiančiais rūbais: kelnėmis, ilgarankoviais marškiniais, avėti storapadžiais batais. Pravartu turėti ir kepurę, kuri apsaugotų nuo degiklių karščio.

Daugiau apie renginį galite skaityti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA