Butas įgytas prieš santuoką, o paskola už jį dengiama santuokoje. Ar bus dalinamas butas skiriantis? | Kas vyksta Kaune

Butas įgytas prieš santuoką, o paskola už jį dengiama santuokoje. Ar bus dalinamas butas skiriantis?

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Skiriuosi su sutuoktiniu. Visą laiką su vyru ir vaikais gyvenimo bute, kurį vyras įgijo dar prieš santuoką. Butas buvo įgytas su paskola, kurią jau baiginėjam išmokėti. Aš dirbau vos kelis metus, nes auginau vaikus. Vyras teigia, kad butas yra tik jo, kad jis vienas dirbo, dėl ko man niekas nepriklauso. Ar tikrai nutraukiant santuoką butas bus laikytinas asmenine jo nuosavybe vien dėl to, kad įgytas prieš santuoką? Juk paskolą mokėjome gyvendami santuokoje. 

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

LR Civilinis kodeksas įtvirtina, kad abiejų sutuoktinių atskirai įgytas turtas iki santuokos sudarymo, yra pripažįstamas asmenine sutuoktinių nuosavybe (CK 3.89 straipsnio 1 dalis). Nutraukiant santuoką dalintinas tik bendrosios jungtinės nuosavybės teise priklausantis turtas, dėl ko sutuoktiniui asmeninės nuosavybės teise priklausantis turtas (butas) nutraukiant santuoką nebus dalintinas ir bus paliktinas sutuoktiniui asmeninės nuosavybės teise. Tačiau Jūs turite teisę reikalauti teismo priteisti iš sutuoktinio kompensaciją už bendrosios jungtinės sutuoktinių nuosavybės sumažėjimą, dėl sumokėtų įmokų pagal kredito sutartį, kurios pagrindu buvo finansuotas buto įsigijimas. Kompensacija šiuo atveju būtų lygi 1/2 daliai santuokoje sumokėtos bankui sumos.

Nagrinėjamu atveju nereikšminga aplinkybė, jog santuokos metu nedirbote, o auginote vaikus, kadangi sutuoktinio pajamos iš darbinės veiklos yra bendroji jungtinė nuosavybė, tai pusė sutuoktinio uždirbtų pinigų priklausė Jums, todėl nėra pagrindo teigti, kad sutuoktinio asmeninis kreditas nebuvo dengiamas ir Jums priklausančiomis lėšomis. Tokiais atvejais, kuomet vienas sutuoktinis dirba, o kitas negauna jokių pajamų, laikytina, jog patys sutuoktiniai laisva valia pasirinko tokį santykių modelį šeimoje, dėl ko nepriklausomai, kuris iš sutuoktinių uždirba mažiau ar daugiau, visos santuokoje įgytos lėšos laikytinos bendru turtu.

Pažymime, kad sutuoktiniai turi galimybę išvengti santuokoje įgyto bendro turto teisinio režimo sudarydami vedybų sutartį (pvz., nustatant joje, kad vieno sutuoktinio pajamos, gautos santuokos metu, ar tam tikra jų dalis laikytina asmenine jo nuosavybe). Tačiau nesudarius vedybų sutarties, visas santuokoje įgytas turtas laikytinas bendrąją jungtine sutuoktinių nuosavybe.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.

Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA