Prastos žinios rūkaliams: siūloma apmokestinti dar vieną elektroninių cigarečių produktą | Kas vyksta Kaune

Prastos žinios rūkaliams: siūloma apmokestinti dar vieną elektroninių cigarečių produktą

BNS 2018/06/25 17:41
Asociatyvi / „Wikipedia“ nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir socialdarbietis parlamentaras Andrius Palionis registravo pasiūlymą Seime svarstomoms pataisoms dėl akcizų didinimo tabako gaminiams.

A. Veryga ir A. Palionis siūlo, kad akcizu būtų apmokestintas ir nikotino neturintis elektroninėms cigaretėms skirtas skystis. Jie siūlo išplėsti elektroninių cigarečių skysčio sąvoką, apimant ir skysčius be nikotino.

„Daugelis paauglių mano, jog nikotino neturintys elektroniniai skysčiai yra saugūs, todėl mažai tikėtina, kad padidės vėžio rizika. Tačiau tyrimais nustatyta, kad skysčiuose be nikotino yra priedų ir tirpiklių, kurie gali būti karcinogeniški kaitinant, – siūlymą aiškina A. Veryga ir A. Palionis.

– Be to, tyrimai patvirtina, kad daugelis šių cheminių medžiagų yra vienodai paplitę tiek nikotino turinčiuose, tiek nikotino neturinčiuose skysčiuose.“

A. Veryga ir A. Palionis savo pataisą pateikė Seime jau svarstomam Finansų ministerijos rengtam projektui, kad 0,2 euro už mililitrą tarifas būtų taikomas elektroninių cigarečių skysčiui.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas siūlo mažesnį tarifą – 0,1 euro. Anot jo, akcizas elektroninių cigarečių skysčiui taikomas ne visose Europos Sąjungos šalyse, todėl norima mažinti paskatą žmonės jo ten pigiau įsigyti arba užsisakyti internetu. A. Verygos ir A. Palionio pasiūlyme numatytas 0,1 euro už mililitrą skysčio tarifas.

Finansų ministerijos pataisomis taip pat numatomas trejų metų akcizų didinimo planas cigaretėms, cigarams bei cigarilėms ir rūkomajam tabakui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA