Iš Kauno per visą kalėjimų sistemą nusiritęs auditas: nustatyta daugybė pažeidimų | Kas vyksta Kaune

Iš Kauno per visą kalėjimų sistemą nusiritęs auditas: nustatyta daugybė pažeidimų

BNS 2018/06/25 18:08
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Dėl pažeidimų, nustatytų atlikus auditą Kalėjimų departamente, svarstoma kreiptis į teisėsaugą, sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. Ministerijos atstovai neatmeta, kad teisėsaugai patvirtinus pažeidimus, iš atsakingų asmenų gali būti siekiama išieškoti patirtą žalą.

Kokia ji, anot Teisingumo ministerijos, turėtų atsakyti teisėsauga. Įtarimų auditoriams kelia tinkamai neveikianti mobilaus ryšio blokavimo sistema Alytaus pataisos namuose, nupirkta, bet nenaudojama kriminalinės žvalgybos įranga, taip pat, kaip manoma, melaginga ankstesnės Teisingumo ministerijos vadovybės teikta informacija Finansų ministerijai.

„Tokie atvejai yra netoleruotini, todėl artimiausiu metu dėl šių faktų mes kreipsimės į teisėsaugos institucijas“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė teisingumo ministras.

Kalėjimų departamente, pasak jo, įsteigtas padalinys, kuris turėtų užtikrinti korupcijos prevenciją, tačiau to nedarė. „Nematyti vykusių procesų buvo arba nekompetencijos, arba piktybiškumo požymis“, – teigė ministras.

Anot jo, atsakomybė už aplaidumą ir pažeidimus tenka ir aukščiausiems vadovams. E. Jankevičius sakė, kad jo pavedimu Kalėjimų departamente bus sudaryta tarnybinės veiklos nusižengimo komisija, ji darbą pradės jau antradienį. Anot ministerijos vadovų, būtent Kalėjimų departamentas ir turėtų kreiptis į teisėsauga.

Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja Dorita Visalgienė teigė, kad audito metu nustatyta, jog daliai įmonių sumokėta už neatliktas paslaugas, netinkamai veikė sutarčių vykdymo kontrolės padalinys.

Pasak jos, didžiausias nustatytas nusižengimas susijęs su radijo ryšio blokavimo įranga, kai konkursą laimėjo įmonė, pasiūliusi neįprastai mažą kainą. Įtarimų auditoriams sukėlė ir tai, kad tuo pat metu organizuoti du pirkimai – Marijampolės ir Alytaus pataisos namuose, juose dalyvavo dvi tos pačios įmonės, viena jų pasiūlė neįprastai mažą kainą. Įmonė nurodė galinti pasiūlyti itin mažas kainas dėl gerų santykių su tiekėjais, tačiau kitai pirkimo daliai jau pasiūlė didžiausią kainą.

Anot D. Visalgienės, neįvykdžius sutarties, nesiekta išieškoti numatytos delspinigių sumos. „Nežinau, kodėl Kalėjimų departamentas taip ilgai toleravo privataus juridinio asmens netinkamai vykdytą sutartį, nesiimta veiksmų – per pusę metų turėjo būti sutartis įvykdyta, bet nėra įvykdyta iki šiol, ji nutraukta“, – teigė D. Visalgienė.

Kalėjimų departamento direktorius Robertas Krikštaponis tikisi tyrimą atlikti per mėnesį ir tuomet priimti tolesnius sprendimus.

Teisingumo viceministras Ernestas Jurkonis tvirtino, kad jau imtasi priemonių siekiant sustiprinti įkalinimo įstaigų vidaus kontrolę – praėjusią savaitę visose laisvės atėmimo įstaigose vykdytos planinės ir neplaninės kratos, jomis siekta susidaryti objektyvų vaizdą, kaip kalėjimuose veikia draudžiamų daiktų kontrolė.

„Galiu pasakyti, kad mums teks rimtai su Kalėjimų departamentu padirbėti, nes situacija nėra tenkintina: kiekvienos kratos metu randama draudžiamų daiktų, draudžiamų ryšio priemonių, kalintys asmenys būna apsvaigę nuo narkotinių priemonių ir nuo alkoholio“, – sakė jis.

Anot viceministro, tai, jog kai kur atlikus kratą ir ją pakartojus po dienos vėl randama draudžiamų daiktų, įrodo, jog neleistinų daiktų kontrolė nėra užtikrinama. „Manau, kad daiktai patenka, nes krato pareigūnai tikrai kvalifikuoti“, – teigė E. Jurkonis.

Savo ruožtu E. Jankevičius sakė, kad problemos bus sprendžiamos ir įvedant pareigūnų rotaciją, tačiau kol kas nedetalizavo, kaip ji veiktų.

Padėtis kalėjimų sistemoje detaliau pradėta tikrinti, kai pernai pavasarį tuo metu Kauno tardymo izoliatoriaus buhaltere dirbusi Rasa Kazėnienė pranešė apie pažeidimus šioje įstaigoje. Po to vykusio tarnybinio patikrinimo metu atsistatydino Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė, o po tyrimo atleistas Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas Edvardas Kviatkauskas.

Vasarą R. Kazėnienei apie pažeidimus izoliatoriuje Kaune pranešus antrą kartą, tai įsiūbavo patikrinimus ir kitose bausmių vykdymo įstaigose.

Kalėjimų departamento auditas inicijuotas tikrinant Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją. Šio audito metu nustatyta daug pažeidimų, teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Kalėjimų departamento auditas pavasarį supurtė ir pačios Teisingumo ministerijos viršūnes. Tuometinė ministrė Milda Vainiutė sulaukė kritikos dėl neveiklumo ir pasitraukė iš pareigų. Iš pareigų kiek anksčiau taip pat pasitraukė ir tuometinis viceministras Raimondas Bakšys, kritikuotas dėl kalėjimų sistemos auditų stabdymo.

Tuo metu buvusią vieną šių auditų vykdytojų R. Kazėnienę teisingumo ministras E. Jankevičius paskyrė laikinai vadovauti Kauno tardymo izoliatoriui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA