Pristatytas rekonstrukcijos projektas: V. Matijošaitis įvardijo, kada turėsime naują stadioną | Kas vyksta Kaune

Pristatytas rekonstrukcijos projektas: V. Matijošaitis įvardijo, kada turėsime naują stadioną

BNS 2018/06/15 12:06
R. Tenio nuotr.

Pasirašius sutartį su rangovais, liepos pradžioje Kaune prasidės S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcija. Naują stadioną Kaunas turėtų turėti per 20 mėnesių, teigia miesto meras.

„Manome, kad per 20 mėnesių Kaunas ir visa Lietuva turės stadioną“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Pasak savivaldybės atstovų, bus pastatytas iš esmės naujas stadionas – bus palikti tik senojo pamatai.

„Buvo idėja visas esamas konstrukcijas renovuoti, bet skaičiavimuose buvo prieita, kad tai neracionalu nei finansiškai, nei laike ir buvo pasirinkta didžiąją dalį konstrukcijų visai išardyti ir liks tik į žemę įbetonuota dalis“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas. „De facto tai bus visiškai naujas stadionas su seno stadiono pamatais“, – pridūrė jis.

Kaunas ketvirtadienį pasirašė 34,95 mln. eurų vertės sporto centro rekonstrukcijos sutartį su Turkijos statybų bendrove „Kayi Construction“. Konkurse iš viso dalyvavo aštuonios kompanijos, jų pateikti pasiūlymai svyravo nuo 35 iki 46 mln. eurų, paskutiniame etape liko trys dalyviai, kurie, pasak mero, buvo pajėgūs pastatyti stadioną.

„Rinkomės patirtį ir geriausią kainą. Šiuos požymius atitiko Turkijos kompanija“, – sakė V. Matijošaitis. Jis pripažino, kad dėl „Kayi Construction“ pasiūlymo buvo kilę abejonių, todėl dėl jo buvo tariamasi su Viešųjų pirkimų tarnyba.

„Svarstėme, gal kažką blogai darome, važiavome konsultuotis į Viešųjų pirkimų tarnybą ir geranoriškai Diana Vilytė (VPT vadovė – BNS) sutiko mus, surinko savo komandą ir po ilgų, ramių diskusijų šiandien turime sprendimą, kokį jūs matote“, – kalbėjo meras.

Pasak V. Matijošaičio, savivaldybė griežtai tikrins rekonstrukcijos eigą. Be rangos sutarties, pasirašytas sutarties priedas, leisiantis kontroliuoti darbų apimtis ir apmokėjimą. „Turime savo specialistus, samdysimės, jeigu reikės, iš šalies, bet auksinio tualeto principu tikrai nebus statomas stadionas“, – užtikrino meras.

Pastaruoju metu viešoje erdvėje abejota per brangiu Turkijos kompanijos pasiūlymu, tačiau turkai Kauno savivaldybei paaiškino, jog techniniame projekte buvo numatyti apytiksliai statybų aikštelės plotai, kurie neatitinka realių poreikių.

„Kayi Construction“ plėtros prezidentas Mustafa Toprakas teigė, jog pastatys stadioną, kurio miestas tikisi. „Konkursas buvo ilgas ir sudėtingas, bet tikime, kad pasiūlėme geriausią kainą. Džiaugiamės, kad procedūros baigėsi ir esame įsitikinę, kad galėsime pasiūlyti tokį stadioną, kokio miestas tikisi“, – kalbėjo jis bei pridūrė, kad galbūt projektą pavyks įgyvendinti net greičiau nei suplanuota.

Antrasis stadiono rekonstrukcijos darbų konkursas paskelbtas pernai gruodį. Pirmasis konkursas neįvyko, nes visi pasiūlymai viršijo nustatytą 25 mln. eurų. sumą.

„Tie 25 mln. eurų buvo mūsų siekis šiek tiek tą sąmatą „nukirpti“, jis buvo per daug optimistiškas“, – pripažino Kauno savivaldybės administracijos direktorius. 5 mln. eurų projektui bus skiriama iš Europos Sąjungos fondų. Likusią sumą savivaldybė, kaip ir anksčiau planuota, tikisi dalintis su valstybe.

„Tikimės, kad tas objektas yra ne tik Kauno, bet ir tarnaus visai valstybei, tai lūkesčiai mūsų išlieka tie patys“, – sakė G. Petrauskas. Tuo tarpu Kauno meras užtikrino, jog miestas turi Vyriausybės paramą ir statybos darbai neįstrigs.

Po rekonstrukcijos vietų stadione padidės nuo 9,5 tūkst. iki 15 tūkst., visos tribūnos bus uždengtos stogu, stadione galės vykti koncertai, jame planuojama įrengti specialią dangą, kuri užtikrintų, kad žolė futbolo aikštėje išliks gyvybinga ir Lietuvos klimato sąlygomis. Planuojama, kad pastato cokolinis aukštas bus paverstas visuomenei skirta erdve, ji bus atvira iš stadiono išorės. Čia veiks kavinė, sporto centras bei atvira bendradarbystės erdvė.

Stadionui bus ieškoma operatoriaus – jo paieškos prasidės lygiagrečiai statyboms ir tikimasi, kad joms besibaigiant jis jau bus rastas ir galės siūlyti sprendimus baigiamiesiems statybų darbams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA