Paaiškėjo daugiau detalių apie ministerijos perkėlimą: dėl pastato Kaune prasideda arši konkurencija | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo daugiau detalių apie ministerijos perkėlimą: dėl pastato Kaune prasideda arši konkurencija

R. Tenio nuotr.

Naujausiais duomenimis, Lietuvos Žemės ūkio ministerija ir jai pavaldžios tarnybos į Kauną bus perkeltos iki kitų metų pabaigos, o ministerijos poreikiams reikalingos net 13 tūkst. kv. m dydžio patalpos. Rasti tokio dydžio pastatą Kaune – užduotis ne iš lengvųjų. Pasak ekspertų, pritraukti ministeriją ketinimų gali turėti vietoje „vaiduoklio“ statomas būsimas didžiausias Kauno verslo centras „Magnum“, kuris tiesiogiai susijęs su miesto mero V. Matijošaičio šeimos verslu.

Tačiau konkurencija dėl ilgalaikės ministerijos patalpų nuomos sutarties didėja. Apie ketinimus pateikti pasiūlymą, pilnai atitinkantį ministerijos poreikius, trečiadienį verslo centre „Kauno dokas“ vykusiame renginyje prakalbo kitas stambus Kauno verslo centrų vystytojas – SBA koncernas. Šios bendrovės planuose – bent dviejų daugiau kaip 10 tūkst. kv. m ploto pastatų užbaigimas per ateinančius metus ir, galbūt, dar keleto statybos kelerių metų laikotarpyje.

„Magnum“ vystytojai neigia informaciją dėl ministerijos įsikūrimo

Per metus (2019 m. viduryje) planuojamo užbaigti verslo centro „Magnum“ vystytojo – bendrovės „Vičiūnų grupė“ atstovas komunikacijai Mindaugas Snicorius portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė, kad jų statomas verslo centras nėra orientuotas į valstybinių įstaigų poreikius.

„Jaučiasi susidomėjimas iš užsienio bendrovių, jos ir užpildys pastatą. Artimiausiu metu turėsime daugiau informacijos apie mūsų verslo centrą ketinančius pasirinkti nuomininkus, tačiau kol vyksta derybos, negalime šios informacijos viešinti“, – sakė M. Snicorius. Portalo žiniomis, verslo centre bent du viršutinius aukštus užims ir pačios pastato vystytojos, tarptautinės bendrovės „Vičiūnų grupė“ administracija. Priklausomai nuo nuomojamo ploto, aukšto ir konkrečios vietos, nuomos kainos verslo centre „Magnum“ svyruoja nuo 13 iki 16 Eur už kv. m.

„Mes norime, kad ministerija dirbtų šiuolaikiškose, moderniose patalpose, pageidautina kuo arčiau susisiekimo koridorių. Meras patikino, kad tokių biuro pastatų Kaune yra arba jie greitu metu bus baigti statyti. Mes ketiname nuomotis konkurso būdu ir tikrai manau, kad pasirinkimas bus nemažas“, – po susitikimo su Kauno meru praeitą savaitę žurnalistams sakė Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Šiandien portalui „Kas vyksta Kaune“ pavyko gauti tikslesnius atsakymus apie Žemės ūkio ministerijos perkėlimą į Kauną ir su tuo susijusias tinkamo įsikūrimui pastato paieškas. Pasak ministerijos atstovų, kol kas planuose – patalpų nuomos sutartis, tačiau bus svarstomi visi variantai. Ministerija teigia, kad kol kas nėra nusižiūrėti jokie konkretūs objektai, o dėl jų pasirinkimo bus skelbiamas viešasis konkursas.

Kaune dirbs 1308 ministerijos ir jai pavaldžių tarnybų darbuotojai

Atsiųstuose atsakymuose patvirtinta, kad kartu su ministerija į Kauną bus perkeltos ir pavaldžios įstaigos: Nacionalinė mokėjimo agentūra, Nacionalinė žemės tarnyba, Valstybinė augalininkystės tarnyba, Žemės ūkio kaimo ir verslo centras. Planuojama, kad viso Kaune po perkėlimo dirbs 1308 Žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojai.

Skaičiuojama, kad ministerijos ir su ja susijusių įstaigų perkėlimui minimaliai reikia 13 tūkst. kv. m ploto patalpų, o prioritetas bus teikiamas tiems pasiūlymams, kurie užtikrins visą reikalingą plotą vienoje vietoje. Antroje vietoje pagal svarbumą ministerija įvardijo susisiekimo ir infrastruktūros kriterijus.

Prieš tai susitikime su Kauno meru Žemės ūkio ministras G. Surplys nekalbėjo apie tai, kad ministerijai galbūt reiktų svarstyti apie jos poreikius atitinkančio naujo pastato statybas, tačiau būtent tokio pasiūlymo jis galėtų sulaukti jau netrukus.

Domisi galimybe vystyti Žemės ūkio ministerijos pastatą Kaune

„SBA koncernas kviečia Žemės ūkio ministeriją inicijuoti diskusiją su nekilnojamojo turto vystytojais, kad naujoji ministerijos buveinė Kaune būtų ne eilinis biuras, o Lietuvą visame pasaulyje garsinantis pastatas“, – trečiadienį portalui „Kas vyksta Kaune“ pareiškė SBA koncerno strateginio marketingo direktorė Olga Belova.

Kad koncernas turi ką pasiūlyti ministerijai Kaune rodo ir artimiausi įmonės planai. 2019 metų pabaigoje Kauno komercinio nekilnojamo turto rinką planuojama papildyti apie 20 tūkst. kv. m žaliųjų pastatų filosofija grindžiamų verslo centrų plotu. Taip pat šiuo metu SBA koncernas dalyvauja derybose dėl dar trijų sklypų Kaune įsigijimo, kuriuose numatoma vystyti šiuolaikiškų biurų pastatus ir, kaip neseniai išsidavė jų statyba užsiimančios koncerno bendrovės „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys, vienas jų yra Jonavos gatvėje.

Geografiškai Jonavos gatvė būtų itin patogi Žemės ūkio ministerijos lokacijai – gatvė itin lengvai ir patogiai pasiekiama tiek žemdirbiams iš visos Lietuvos, tiek valdininkams iš Vilniaus, nes yra visai šalia autostrados Vilnius–Klaipėda ir tarptautinio kelio „Via Baltica“ arterijos.

„Geroji tarptautinė praktika rodo, kad vystant tokio pobūdžio nekilnojamojo turto objektus valstybės ar savivaldybės institucijos kviečia verslo profesionalus į atvirą diskusiją. Jos metu išgryninami užsakovo poreikiai, analizuojama geriausia pasaulinė praktika ir bendrai kuriama naujo pastato strategija. SBA Koncernas kaip strateginis investuotojas ir pažangių komercinio nekilnojamojo turto projektų vystytojas yra pasiruošęs šiai diskusijai ir turi konkrečius pasiūlymus“, – sako O. Belova.

Šiuo metu Kaune SBA Koncernui priklausančios įmonės vysto du didelius projektus – „Business Leader Center“ miesto centre (bendras plotas 14 tūkst. kv. m) ir Neries pakrantėje esančio „Kauno doko“ antrąjį etapą (17 tūkst. kv. m).

Pasidalino vizijomis, kaip galėtų atrodyti naujoji ministerija

„Žemės ūkio ministerijai esame pasiruošę pasiūlyti daugiau negu kvadratinio metro nuomos paslaugas. Mūsų nuomone, ir viešojo sektoriaus įstaigoms metas judėti į pažangius, energiniu požiūriu efektyvius, mūsų augančią šalį reprezentuojančius pastatus. Todėl ir Žemės ūkio ministerija galėtų įsikurti pastate, kuris aprūpinamas energija iš atsinaujinančių šaltinių ir kurio CO2 emisija yra minimali.

Statinyje galėtų būti unikalus žiemos sodas, kuriame augtų reti ar net nykstantys Lietuvos augalai arba kerotų ekologiškas lietuviškas derlius, kuriuo būtų vaišinamos užsienio atstovų delegacijos“, – idėjomis apie būsimos ministerijos įvaizdį dalinosi SBA koncerno strateginio marketingo direktorė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA