Gedulo ir vilties diena Kaune: skaitys 20 tūkst. tremtinių vardų, kviečiama prisijungti | Kas vyksta Kaune

Gedulo ir vilties diena Kaune: skaitys 20 tūkst. tremtinių vardų, kviečiama prisijungti

Asociatyvi/Karo muziejaus nuotr.

Birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną, dešimtyje Lietuvos miestų rengiama akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“. Akcijos metu viešose erdvėse bus perskaityti 105 tūkst. tremtinių ir politinių kalinių vardai, papasakoti jų likimai, kad ši karta išsaugotų istoriją. Kaune nuo ketvirtadienio 13 val. iki penktadienio 12 val. bus perskaityta 20 tūkst. pavardžių. Skaitymai tęsis ir per naktį.

Atminties akcija šįmet vyksta 10-yje miestų: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Mažeikiuose, Marijampolėje, Utenoje ir Jonavoje.

Tremtinių ir politinių kalinių vardų bei likimų skaitymai Kaune vyks Vytauto Didžiojo karo muziejus kiemelyje (K. Donelaičio g. 64). Norintieji kviečiami prisijungti prie gyvos eilės.

Ketvirtadienį ir penktadienį visoje šalyje minimos Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienos, skirtos masinių gyventojų žudynių ir trėmimo tragiškoms netektims atminti.

Lietuviai tremtiniai Medvežėje, Krasnojarsko kr. 1950 m./Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro nuotr.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras informuoja, kad 1941 metų birželio 14 dieną, 3 val. ryto, sovietų represinės struktūros pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į atokias šiaurines teritorijas. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, per keletą dienų į gyvulinius vagonus sugrūsta ir iš Tėvynės išvežta apie 18 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Mačinas, Dolgij Mosto r., Krasnojarsko kr. 4 kl. mokiniai prie mokyklos 1952 m./Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro nuotr.

„Okupantai ir vietiniai kolaborantai auštant įsiverždavo į miegančių gyventojų namus, kratos metu atimdavo brangesnius daiktus ir liepdavo ruoštis tremčiai. (…) Vien iš 485 Kauno vidurinių mokyklų mokytojų norėta suimti 165. Užkliuvo net pradinių mokyklų mokiniai, priklausę katalikų organizacijai „Angelaičiai“. Tačiau iškart tokio masto represijoms neužteko pajėgų. Visgi per kelias 1941 m. birželio dienas į lagerius išvežta 7,5 tūkst. vyrų, ištremta 12,5 tūkst. žmonių, iš jų – virš 5 tūkst. vaikų”, – informuoja Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

Irkutskas, 1952 m. Lietuviai kerta medžius./Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro nuotr.

1941-1953 m. iš okupuotos Lietuvos komunistai ištrėmė 130 tūkst. Lietuvos gyventojų, iš jų 28 tūkst. mirė tremties vietose. Iš 1941-ais išvežtų politinių kalinių sugrįžo tik dešimtadalis.

Dar 1940 metų birželio 15 dieną Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvą. Per šią okupaciją iš viso įkalinta ir ištremta 280 tūkst. Lietuvos piliečių.

Akciją „Ištark, išgirsk, išsaugok“ trečią kartą organizuoja projekto „Misija Sibiras“ atstovai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA