Lietuvą lanko Nyderlandų karalius: su svarbia misija užsuks ir į Kauną | Kas vyksta Kaune

Lietuvą lanko Nyderlandų karalius: su svarbia misija užsuks ir į Kauną

RVD - P. van Katwijk nuotr.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės kvietimu Lietuvoje su valstybiniu vizitu birželio 13–15 dienomis lankosi Nyderlandų karalius Willemas-Alexanderis. Be kitų suplanuotų renginių, monarchas su Lietuvos vadove dalyvaus svarbiose iškilmėse Kaune.

Kaip skelbiama LR Prezidentūros pranešime spaudai, į Lietuvą Nyderlandų karalius atvyksta lydimas užsienio reikalų ir prekybos ministrų bei gausios verslo delegacijos, kurioje per 40 didžiausių Nyderlandų energetikos kompanijų atstovų. Lietuvos ir Nyderlandų bendradarbiavimas gynybos, energetikos, ekonomikos srityse, kultūros ir visuomeninių ryšių stiprinimas – pagrindinės karališkojo vizito temos.

Kartu su šalies vadove monarchas dalyvaus dvišaliame energetikos forume, Rukloje aplankys Lietuvoje dislokuotus Nyderlandų karius, o Kaune atidengs paminklą olandų diplomatui ir pasaulio teisuoliui Janui Zwartendijkui. Iškilmingoje ceremonijoje taip pat dalyvaus diplomato vaikai.

Nyderlandų garbės konsulo pareigas ėjęs J. Zwartendijkas, dirbdamas išvien su Čiune Sugihara, išgelbėjo iki 10 tūkst. Lietuvos ir Lenkijos žydų. Jiems buvo išduotos vizos į Nyderlandų karalystei priklausiusią Kiurasao salą, kurios buvo teisėtos kartu su Japonijos tranzitinėmis vizomis.

2012 m. Nyderlandų diplomatas po mirties apdovanotas Lietuvos Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi, o nuo šiol jo atminimą įamžins simbolinė šviesos instaliacija Kauno Laisvės alėjoje. Olandės šviesos menininkės Giny Vos (Džini Vos) sukurtas monumentas – spiralės formos šviesos ratas, kuris reprezentuoja J. Zvartendeiko išduotas „Vizas gyventi“.

Monumentą sudaro individualios šviesos lazdelės – kiekviena jų simbolizuoja žmogų, kurio gyvybę padėjo išsaugoti vizos. Šios lazdelės sujungtos į vientisą juostą, sudarančią šviesos spiralę. Ji išsidėstys aplink vieną iš Laisvės alėjos liepų, kuri auga tiesiai priešais buvusio Turizmo informacijos centro langus.

Kaip pasakojo menininkė, į monumentą sumontuoti šviesos diodai, kurių ryškumas ir mirgėjimo dažnis bus skirtingas, todėl tai bus dinamiška instaliacija. Jos apšvietimui pasirinkti įvairūs melsvų, rausvų bei balkšvų atspalvių tonai.

Vizito metu didelis dėmesys taip pat bus skiriamas gynybos bendradarbiavimui. Nyderlandų kariai vieni pirmųjų prisijungė prie Vokietijos vadovaujamo daugiašalio bataliono Lietuvoje, ne kartą vykdė Baltijos šalių oro policijos misiją. Sutampa Lietuvos ir Nyderlandų interesai stiprinti karinį mobilumą Europoje ir ES kibernetinį saugumą – ši šalis jungiasi prie Lietuvos iniciatyva kuriamų ES kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų.

Nyderlandai – ir viena svarbiausių Lietuvos ekonominių partnerių. Tai antra didžiausia investuotoja Lietuvoje, kurios investicijos siekia beveik 2 milijardus eurų. Abipusius verslo ryšius tvirtins karališkojo vizito metu rengiamas energetikos forumas. Jame dalyvaus per 150 abiejų šalių verslo atstovų, tarp jų – kompanijos „Shell“, „Gasunie“, „Nuon Vattenval“.

Nyderlandų verslas Lietuvą laiko vartais suskystintųjų gamtinių dujų eksportui į visą Baltijos jūros regioną, todėl forume bus aptariamos naujos bendradarbiavimo galimybės SGD sektoriuje, taip pat atsinaujinančios energetikos plėtra. Nyderlandų karaliui ir prezidentei bus pristatyti lietuviški energetikos sektoriaus startuoliai.

BNS primena, kad Nyderlandų karalius savo vizitą šią savaitę pradėjo Rygoje, kur susitiko su Latvijos prezidentu Raimondu Vėjuoniu, antradienį jis lankėsi Estijoje. Jis turėjo lankytis kartu su sutuoktine, karaliene Maxima (Maksima), bet karalienė atšaukė savo dalyvavimą dėl netikėtos sesers mirties. Į Lietuvą Willemas Alexander’as atvyksta prezidentės Dalios Grybauskaitės kvietimu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA