Ypatinga pratybų diena: kariai Kauno rajone kėlėsi per Nemuną | Kas vyksta Kaune

Ypatinga pratybų diena: kariai Kauno rajone kėlėsi per Nemuną

R. Tenio nuotr.

Birželio 13-osios rytas Kauno rajone esantiems Zapyškio ir Kulautuvos miestelių gyventojams – neįprastas. Vos tik prašvitus, čia prasidėjo kariniai veiksmai: skraidė sraigtasparniai, judėjo įvairi karinė technika.

Tarptautinėse pratybose „Saber Strike 2018“ (liet. „Kardo kirtis“) dalyvaujantis JAV 2-asis kavalerijos pulkas turi įveikti vandens kliūtį ir toliau judėti šiaurės kryptimi.

Pagal pratybų scenarijų operacijos Kulautuvoje rajonas jau yra priešiškas, todėl vandens kliūties kirtimo išvakarėse JAV kariuomenės sraigtasparniai CH-47 „Chinook“ į saugų rajoną Zapyškio miestelyje atgabeno 6 artilerijos vienetus. Artilerinės sistemos skirtos užtikrinti paramą ugnimi karinei technikai ir kariams kertant upę. Birželio 13 d. rytą keturi JAV kariuomenės sraigtasparniai CH-47 „Chinook“ atliko JAV karių oro desanto operaciją, per 100 karių išvalė vietovę nuo priešiškų pajėgų ir paruošė pakrantę saugiam technikos persikėlimui.

[susije_video kurie=””]

Persikėlimo operaciją stebėjęs Gynybos štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras itin palankiai vertino pratybų eigą. „Manau, Lietuvos kariuomenė jau pasiekė tą lygį, kai ne tik iš sąjungininkų galime kažko pasimokyti, bet ir jie mokosi iš mūsų. Manau, kariai pukiai bendrauja, bendradarbiauja“, – tiesioginės transliacijos metu portalui „Kas vyksta Kaune“ kalbėjo generolas.

Kapitonas Tomas Pakalniškis atskleidė daugiau informacijos apie pratybų specifiką ir tolimesnį technikos judėjimą. „Šiandien pratybose dalyvavo 200 transporto priemonių. Dalis jų vyks į pratybas Šiauliuose. Yra įvairių perkėlimo variantų, kadangi upė gana plati, vokiečiai nusprendė kelti po keturias transporto priemones, atsisakydami tilto formavimo“, – kalbėjo kapitonas.

Pernai tilto principu panaši operacija vyko Neryje pratybų „Kardo kirtis“ metu. „Tai – jau antra tokia operacija. Čia dalyvauja 2-ojo kavalerijos pulko kariai, JAV šarvuočiai „Stryker“. Patį perkėlimą užtikrina Didžiosios Britanijos ir Vokietijos kariai, Lietuvos karius prižiūri tvarką ir užtikrina saugumą“, – komentavo T. Pakalniškis.

Persikėlimas per upę atliekamas Vokietijos ir Didžiosios Britanijos karo inžinierių pajėgumais, panaudojant plaukiojančias amfibijas M3. Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai prisideda prie pratybų saugumo užtikrinimo. Persikėlę vienetai judės į Panevėžio ir Šiaulių rajonus, kur atliks įvairaus tipo operacijas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA