Gerų žinių mažiausiai uždirbantiems teks palaukti: trišalė taryba nesutarė dėl MMA didinimo | Kas vyksta Kaune

Gerų žinių mažiausiai uždirbantiems teks palaukti: trišalė taryba nesutarė dėl MMA didinimo

BNS 2018/06/12 16:19
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Trišalė taryba antradienį nesusitarė dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo. Vyriausybė siūlė nuo kitų metų MMA padidinti iki 420 eurų, profsąjungos – iki 450 eurų, o darbdaviai siūlė klausimą svarstyti vėliau. Prieš posėdį jie ketino palaikyti 420 eurų pasiūlymą.

Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas po posėdžio žurnalistams sakė, jog tikisi derybų tęsinio. Jis tikino, kad kitu atveju visą atsakomybę dėl minimalios algos didinimo turės prisiimti Vyriausybė.

„Tada tegul ir Vyriausybė prisiima įsipareigojimus už blogėjančią situaciją, už uždaromas įmones regionuose“, – tvirtino D. Arlauskas.

Pasak jo, darbdaviai galėtų kalbėtis dėl didesnės nei 420 eurų MMA, jeigu ministrų kabinetui pavyks sumažinti darbo apmokestinimą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorius Kęstutis Zaura kol kas negalėjo pasakyti, ar Vyriausybė vienašališkai nuspręs didinti MMA nuo kitų metų pradžios.

„Ką toliau darysime? Na, nėra aišku. Turėsime įvertinti situaciją. (…) Darbo kodekse yra numatyta, kad Vyriausybė gali pakartotinai kreiptis į Trišalę tarybą, prašydama dar kartą apsispręsti dėl minimalios algos. Galbūt bus apsispręsta taip, galbūt Vyriausybė apsispręs vienašališkai“, – žurnalistams sakė K. Zaura.

Anot jo, antradienį nuomonės išsiskyrė, nes 420 eurų MMA pasiūlymas buvo pateiktas, skaičiuojant 2018 prognozuojamą vidutinį darbo užmokestį, o profsąjungos nusprendė skaičiuoti pagal 2019 metų prognozę.

„Praėjusiais metais esame sutarę, kad procesas bus depolitizuotas, tačiau, deja, šiandien buvo pareikštos skirtingos nuomonės. Nebuvo rastas sprendimas, nuo ko reikėtų skaičiuoti būtent tą minimalią mėnesinę algą. Būtent dėl to tas sprendimas šiandien nepriimtas“, – teigė K. Zaura.

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė po posėdžio sakė, jog tikisi iš Vyriausybės dosnesnio sprendimo nei 420 eurų.

„Kamuolys dabar Vyriausybės pusėje. Vyriausybė teikia 420 eurų. Mūsų skaičiavimais, pagal prognozę kitų metų, kurią teikia Finansų ministerija, vidutinis (atlyginimas – BNS) turėtų būti 956 eurai, todėl mūsų siūlymas yra 450 eurų. Tą leidžia mūsų ekonomika (…) Aš manau, jei jie vykdys savo Vyriausybės programą, tai turėtų būti daugiau nei 420 eurų“, – žurnalistams teigė G. Gruzdienė.

Lietuvos bankas gegužę pasiūlė, kad MMA turėtų didėti 20 eurų – iki 420 eurų – tai yra 47,3 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Pernai Trišalė taryba nusprendė, kad MMA turi būti 45-50 proc. vidutinės algos, o konkretus santykis bus lygus keturių didžiausią santykį turinčių Europos Sąjungos (ES) šalių vidurkiui, tačiau turės išlaikyti 45-50 proc. ribą.

K. Zauros teigimu, Lietuvos bankui nustačius MMA ir vidutinės algos proporciją, o pagal ją apskaičiavus minimalios algos siūlymą – 420 eurų – jis turėjo nesikeisti. Tokia buvo depolitizuotos formulės esmė, tačiau nesutarus dėl formulės kintamųjų apskaičiavimo, nuomonės išsiskyrė.

Pagal Darbo kodeksą Trišalė taryba Vyriausybei savo nuomonę dėl MMA didinimo nuo kitų metų turi pateikti birželio 15 dienos. Be tarybos patariamosios nuomonės, Vyriausybė sprendžia dėl MMA didinimo.

Pernai MMA buvo padidinta 20 eurų iki 400 eurų.

Nuo praėjusių metų vidurio įsigaliojęs naujasis Darbo kodeksas numato, kad MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA